Czujniki parkowania – wymiary, montaż, problemy
dodatkowy wyswietlacz w schowku
otwierasz jak potrzbeujesz. Dlatego sie zastanawiam czy tak chce bo nie chcxe miec tego w widocznym miejscu. Ew jak kupic tablet do schowka i mozna podpiac do niego przy okazji kamere, radio, uzywac tez jako nawigacje itp.
- Od: 12 gru 2014, 16:16
- Auto: Mazda 6 GY LF 2oo7
MZR 2.0 147KM + LPG
Niestety, ale nie mam ani umiejętności ani sprzętuDlatego też chciałem się dowiedzieć ile powinno to kosztować "u kogoś", tak żebym miał pewność że nie przepłaciłem.
Do tego nie trzeba żadnych wyrafinowanych umiejętności. Do swojej kupiłem zestaw za 160 zł, czujniki przód i tył + taki monitorek:

Z narzędzi potrzebujesz jedynie wiertarkę, albo dobrą wiertarko-wkrętarkę. Do tego trochę czasu. Otwornicę masz w zestawie. Wtyczki z czujników podpinasz do centralki i ot cała robota
mandey pokaz zdjecie jak to umiejscowiles ten wyswietlacz... bo ciagle mam dylemat jak to zrobic. Korzystasz z tego wyswietlacza? nie swieci za mocno? jest jakas regulacja jasnosci?
Szukalem tez o kamerach i mowia ze lepiej dolozyc jednak do takiej dobrej jakosci.
Najczestsze minusy kamery ktore znalazlem to:
– brudzi sie bardzo na jesien i wiosne (czujniki tez czasami wariuja ale przy kamerze jest gorzej)
– jak slonce swieci to niewiele widac,
– wazny jest kąt widzenia kamery, zalecaja ok 170/180 st
– w nocy przy wlaczonych swiatlach wariuje podczerwien
Szukalem tez o kamerach i mowia ze lepiej dolozyc jednak do takiej dobrej jakosci.
Najczestsze minusy kamery ktore znalazlem to:
– brudzi sie bardzo na jesien i wiosne (czujniki tez czasami wariuja ale przy kamerze jest gorzej)
– jak slonce swieci to niewiele widac,
– wazny jest kąt widzenia kamery, zalecaja ok 170/180 st
– w nocy przy wlaczonych swiatlach wariuje podczerwien
MZR 2.0 147KM + LPG
W odległości 1.8m – 1.1m świeci na zielono, 1.0m – 0.6m na żółto, a 0.5m – 0.3m na czerwono, dodatkowo przy 0.3m włącza się napis STOP. Poniżej 30 cm wyświetlacz wskazuje 0.0m.
Tylne czujniki łapią zasięg od 1.8m, a przednie od 0.8m.
Oczywiście, że tak. Mazda jest stosunkowo opływowa, a tylna szyba pod kątem, dlatego czujniki bardzo ułatwiają podjeżdżanie tyłem prawie na styk.
Nie. według mnie jasność jest idealna. W nocy nie oślepia, a za dnia jak słońce gdzieś się odbija w szybie i świeci prosto w ekranik to pomimo, że nie widać koloru podświetlenia to widać odległość.
Nie ma. Jest jedynie możliwość odłączenia głośniczka – brzęczyka.
W Colcie zrobiłem kamerę, tak na spróbowanie. Osobiście uważam, że czujniki są o wiele lepsze. Oprócz oczywiście faktu, że nie ma znaczenia, czy jest jasno, czy ciemno, brudno, czy czysto to spełniają swoje zadanie, ale wydaje mi się, że kamera nie oddaje w pełni odległości od przeszkody. Poza tym kamera ma o wiele bardziej ograniczone pole widzenia niż czujniki.
W odległości 1.8m – 1.1m świeci na zielono, 1.0m – 0.6m na żółto, a 0.5m – 0.3m na czerwono, dodatkowo przy 0.3m włącza się napis STOP. Poniżej 30 cm wyświetlacz wskazuje 0.0m.
Tylne czujniki łapią zasięg od 1.8m, a przednie od 0.8m.
minero napisał(a):Korzystasz z tego wyswietlacza?
Oczywiście, że tak. Mazda jest stosunkowo opływowa, a tylna szyba pod kątem, dlatego czujniki bardzo ułatwiają podjeżdżanie tyłem prawie na styk.
minero napisał(a):nie swieci za mocno?
Nie. według mnie jasność jest idealna. W nocy nie oślepia, a za dnia jak słońce gdzieś się odbija w szybie i świeci prosto w ekranik to pomimo, że nie widać koloru podświetlenia to widać odległość.
minero napisał(a):jest jakas regulacja jasnosci?
Nie ma. Jest jedynie możliwość odłączenia głośniczka – brzęczyka.
minero napisał(a):Szukalem tez o kamerach i mowia ze lepiej dolozyc jednak do takiej dobrej jakosci.
W Colcie zrobiłem kamerę, tak na spróbowanie. Osobiście uważam, że czujniki są o wiele lepsze. Oprócz oczywiście faktu, że nie ma znaczenia, czy jest jasno, czy ciemno, brudno, czy czysto to spełniają swoje zadanie, ale wydaje mi się, że kamera nie oddaje w pełni odległości od przeszkody. Poza tym kamera ma o wiele bardziej ograniczone pole widzenia niż czujniki.
Ja mam zestaw Valeo:

https://www.facebook.com/BippuPoland
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
https://www.facebook.com/LS4HVIP/
Wsparcie przy wyszukaniu oraz pomoc przy sprowadzeniu części z Japonii
-
Tomek grupa rozwoju forum
- Od: 11 kwi 2008, 15:18
- Auto: Lexus LS400 4.0 V8 1998
Mazda6 GG LF`06 2.0 156,5KM@6676RPM 196,3Nm@4218RPM Noblessgrau
była Mazda Xedos 9 TA KL 2001 AT
była Mazda 323f 2.0 V6 BA
była Mazda 323f 1.6 BG
a to jeszcze znalazlem cos innego, moze ktos to zna? jest to czujnik elektormagnetyczny.
http://allegro.pl/elektromagnetyczny-cz ... ml#thumb/2
nie wiem co to na pogode itp.. jak to wyglada w praktyce...
https://www.youtube.com/watch?v=DfqR2wV6kik
jeszcze jeden filmik.

nie wiem co to na pogode itp.. jak to wyglada w praktyce...
https://www.youtube.com/watch?v=DfqR2wV6kik
jeszcze jeden filmik.
MZR 2.0 147KM + LPG
Koledzy i koleżanki gdzie jest centralka od czujników parkowania. Są fabrycznie zamontowane. Po kablu ciężko dość w tym rzecz. Chciałem wyświetlacz sam wymienić bo się powoli wypalają cyferki. Mazda 6 GG hatchback 2003
- Od: 13 lut 2014, 21:56
- Auto: Mazda CX-5 2.2 175KM AWD SkyPassion AT,
02/2014
Mazda 6 GJ 2.2 175KM AWD SkyPassion AT
09/2016
Witam ! Ostatnio jakiś sierściuch WieśWagonem na światłach, najechał mi na tył. Uderzenie było lekko szokujące wewnątrz samochodu, ale po wyjściu okazało że nie ma zupełnie śladu uderzenia, poza minimalną mała ryską na zderzaku, i jak zauważyłem później wypadł jeden z czujników cofania. Czujnik leżał na wewnętrznej krawędzi zderzaka i tak wróciłem do domu i w sumie przy wrzuconym wstecznym biegu działało nawet wtedy wszystko OK. W domu stwierdziłem że pękł plastik trzymający czujnik i żeby nie kupować nowego, klejem na gorąco podkleiłem do zderzaka ten uchwyt a z nim czujnik i trzyma się OK. Problem jest jednak taki że co jakiś czas centralka przestaje działać, tzn. Zapalają się dwie diody na czerwono, te po stronie kierowcy i jest ciągły pisk, a nawet nie pisk tylko taki niższy ton i ciągły. Sygnalizacja czujników nie działa wtedy. Co jakiś czas potrafi wszystko wrócić do normy i sygnalizacja działa poprawnie. Co może być nie tak ? do czasu tej cholernej mini kolizji wszystko było OK a teraz loteria. Czujniki są firmy BOSCH, ale nie wiem gdzie oryginalnie znajduje się centralka i jak ją zdiagnozować co to za błąd ? Nie przypuszczam by czujnik był uszkodzony, bo po jego zamontowaniu dwa dni było wszystko dobrze, a dzisiaj znów niespodzianka
. Mazda6 to hatchback 2005r Po Lifcie benzyna 2.0, czujniki są oryginalne, nie jakieś dokładane. Sygnalizacja jest diodami i dźwiękiem a sygnalizator jest umieszczony pomiędzy lampkami pasażerów z tyłu, taka okrągła czarna tarcza i na jej obwodzie są te diody. Czy ktoś miała taki już problem, lub wie jak zdiagnozować tą centralkę i gdzie ona się właściwie znajduje, bo osobiście podejrzewam że pod boczkiem na lewym tylnym błotniku ale pewności nie mam. Cokolwiek komuś wiadomo na ten temat to proszę o informacje z góry dzięki.
- Od: 26 lis 2014, 00:01
- Auto: Mazda 6 2.5 GL Skypassion Biała Perła 2017
Też się podepne, może poratujecie
Nie wiem gdzie w GY podpiąć zasilanie centralki, zdemontowalem cały lewy bok, ale nie mam się gdzie wpiac. Od żarówki wstecznej idzie kabel, którego nie ma w wiazce w bagażniku. Jest gdzieś wyżej jakaś kostka ukryta? Myślałem o słupku idący pod dach przy klapie ale nie bardzo wiem jak się do niej dobrać.
Nie wiem gdzie w GY podpiąć zasilanie centralki, zdemontowalem cały lewy bok, ale nie mam się gdzie wpiac. Od żarówki wstecznej idzie kabel, którego nie ma w wiazce w bagażniku. Jest gdzieś wyżej jakaś kostka ukryta? Myślałem o słupku idący pod dach przy klapie ale nie bardzo wiem jak się do niej dobrać.
minero napisał(a):Tez sie podpinam. Jak z tylu w GY podpiac sie pod zasilanie swiatla wstecznego i gdzie podpiac wyswietlacz z przodu?
To chyba może być banalne – ściągasz nieco izolacji z przewodu światła wstecznego i łączysz z kabelkiem od kamery, potem izolujesz wszystko razem taśmą. Możesz też bawić się w szybkozłączki itp itd
- Od: 25 lip 2013, 21:08
- Auto: Jest: Mazda6 GL'17
Była: MAZDA6 GH '08 Była: MAZDA 323F SPORT '03
Nie no w szybkozlaczki nie bardzo, wole to porzadnie zrobic. A jest sens montowac jakies bezpieczniki? nie bedzie zbyt duzego obciazenia na przewodzie do swiatel?
A przod? skad wziac zasilanie? (mowie o wyswietlaczu)
Ostatnio edytowano 14 kwi 2016, 10:48 przez minero, łącznie edytowano 1 raz
MZR 2.0 147KM + LPG
tylko chdozi o to ze to przy wlaczeniu wstecznego dostaje zasilanie zapewne, ja mam wyswietlacz dodatkowy, wiec on gasnie jak nie ma sygnalu i teoretycznie nie powinien pobierac pradu wiec moze bym go podpial na stale bo wtedy bede mogl wpiac tam jeszcze cos innego i wykorzystac go jeszcze do innych celow.
MZR 2.0 147KM + LPG
Co do obciążenia kamerą na przewodach możesz być spokojny – w mojej BJ po prostu wpiąłem się w przewód i nie stosowałem żadnych ekstra bezpieczników.
Co do zasilania modułu z przodu – nie wiem jaki rodzaj monitora masz... może fotka

Tu jest właśnie problem, przynajmniej u mnie
kabel od światła wstecznego nie idzie z wiązka w bagażniku. Od żarówki odchodzi czarny kabel z białymi paskami i czerwony z żółta linia. Ten właściwy jest czerwony, co sprawdzałem u góry lampy. W bagażniku idzie ten czarny, próbowałem się pod niego podpiąć i nic, obok leci czerwony ale z białą kreska i on ma zasilanie ciągle, jest pikniecie od razu po przekreceniu kluczyka, niezależnie od biegu.
U mnie jest stig30
U mnie jest stig30
tylko do takiego podpiecia musze rozbierac panel srodkowy gdzie jest radio? chcialbym tego uniknac a gniazdo zapalniczki mam w srodkowym panelu.
cos takiego mam:

cos takiego mam:

MZR 2.0 147KM + LPG
darioc napisał(a):Tu jest właśnie problem, przynajmniej u mniekabel od światła wstecznego nie idzie z wiązka w bagażniku. Od żarówki odchodzi czarny kabel z białymi paskami i czerwony z żółta linia. Ten właściwy jest czerwony, co sprawdzałem u góry lampy. W bagażniku idzie ten czarny, próbowałem się pod niego podpiąć i nic, obok leci czerwony ale z białą kreska i on ma zasilanie ciągle, jest pikniecie od razu po przekreceniu kluczyka, niezależnie od biegu.
Problem polega na tym, że zasilanie kamera ma dostać w momencie wrzucenia światła wstecznego a nie non stop. tak więc musisz znaleźć kabel, na którym jest zasilanie jak wrzucasz wsteczny. poszperaj, który kabel idzie do światła wstecznego i podążaj za nim do wiązki. jak nie dasz rady, spróbuj podpiąć się "wyżej"
Do tej czerwonej wtyczki powinieneś mieć jeszce jeden przewód jeśli się nie mylę
Ale ja nie mam kamery, to kolega obok
ja mam zwykle proste czujniki z buzzerem. Chcę się dostać wyżej ale nie mam pomysłu jak, muszę zdjąć ten plastik przy [jakim?] słupku no chyba tam gdzieś jest kostka ukryta a nie wiem jak to zdjąć, nie chce czegoś uszkodzić.