Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Przy wymianie karty zabrano mi poprzednią i powiedziano w ASO, że teraz już nic nie zrobię, bo centrala i tak uważa, że to wina popsucia karty przez nieprawidłowo wykonaną aktualizację, bo jeszcze nikomu się przez lata nie zdarzyła sytuacja uszkodzonej karty SD. Pewnie teraz ta karta gdzieś tajemniczo zniknie i tyle, nie mam dowodu, więc chociaż powalczę o to, czy podlega ona gwarancji w takiej sytuacji czy nie i dlaczego, i gdzie to jest napisane
Wszystko to dla dobra użytkowników samochodów Mazda i klientów ASO, oraz dla zasady 
I jeszcze tylko mały psztyczek dla ASO, problem zgłosiłem pod koniec czerwca, odpowiedź od ASO dostałem we wrześniu, po osobistej interwencji "co z moją sprawą". Okazało się, że od prawie 2 miesięcy mieli odpowiedź centrali, ale mnie nie powiadomili. Wg prawa przekroczenie 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji jest automatycznie uznawane za uznanie tej reklamacji.
Cóż powiedzieć?....
I jeszcze tylko mały psztyczek dla ASO, problem zgłosiłem pod koniec czerwca, odpowiedź od ASO dostałem we wrześniu, po osobistej interwencji "co z moją sprawą". Okazało się, że od prawie 2 miesięcy mieli odpowiedź centrali, ale mnie nie powiadomili. Wg prawa przekroczenie 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji jest automatycznie uznawane za uznanie tej reklamacji.
Cóż powiedzieć?....
- Od: 21 lip 2011, 21:11
- Auto: Mazda 3 2.0 SkyPASSION
165KM MT 2014 r.
Mazda 6 2.0 CiTD 136KM Sport Exclusive, 2004 r.
Jak wasze aktualizacje?
Na stronie naviextras jest "już" 1 kwartał 2015 roku...
Released: 2015 Q1 (File size: 3905 MB)
Na stronie naviextras jest "już" 1 kwartał 2015 roku...
Released: 2015 Q1 (File size: 3905 MB)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
usrobo napisał(a):Moze jakas zmasowana akcja?
dobra myśl, bo dziwnym się wydaje, że na stronie dostawcy map są aktualizacje, a na dedykowanej stronie producenta aut ich nie ma...

Arkana , Captur , Mii
Nie mam żadnej.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Hej,
Dorzucę jeszcze do mojej przygody z uszkodzoną kartą navi jedną informację. Mazda Toolbox nie pozwala mi odtworzyć kopii na innym nośniku (czystej karcie), komunikat brzmi:
Takie pytanie – jak to się ma do osób (creet: Ja w aucie mam szybszą kartę nieoryginalną), które odtwarzały sobie kopię zapasową na innej karcie? Rozumiem, że nieoryginalna karta była utworzona ręcznie (copy/paste) lub zakupiona?...
Tak się dopytuję, bo muszę jeszcze wypunktować to Mazdzie Polska. Co z tego, że mam kopię zapasową, skoro nie mogęjej odtworzyć? I wtedy to nie jest wina producenta? Nie ma gwarancji? itp.
Dorzucę jeszcze do mojej przygody z uszkodzoną kartą navi jedną informację. Mazda Toolbox nie pozwala mi odtworzyć kopii na innym nośniku (czystej karcie), komunikat brzmi:
"Rozpoznanie urządzenia lub karty pamięci było niemożliwe.
Może się to zdarzyć, jeśli dane zostały wcześniej usunięte z urządzenia lub karty.
Dane można przywrócić wyłącznie na oryginalne urządzenie lub oryginalną kartę pamięci.
..."
Takie pytanie – jak to się ma do osób (creet: Ja w aucie mam szybszą kartę nieoryginalną), które odtwarzały sobie kopię zapasową na innej karcie? Rozumiem, że nieoryginalna karta była utworzona ręcznie (copy/paste) lub zakupiona?...
Tak się dopytuję, bo muszę jeszcze wypunktować to Mazdzie Polska. Co z tego, że mam kopię zapasową, skoro nie mogęjej odtworzyć? I wtedy to nie jest wina producenta? Nie ma gwarancji? itp.
165KM MT 2014 r.
Szaradek napisał(a):jak to się ma do osób (creet: Ja w aucie mam szybszą kartę nieoryginalną), które odtwarzały sobie kopię zapasową na innej karcie?
Kupiłem kartę pamięci (dokładnie SanDisk Ultra SDHC 8 GB 124056 (Karta pamięci, 40 MB/s,SDSDUN-008G-G46)), wsadziłem do czytnika w laptopie (z Windows 8), z Mazda Toolbox wybrałem zrobiony uprzednio backup, który bez problemów wgrał się na karcie. Tyle:)
Toolbox sam nie chciał mi zrobić kopi na innej karcie (windows 7).
Tak zrobiłem i działa, Toolbox widzi bez problemu.
Szaradek napisał(a):Rozumiem, że nieoryginalna karta była utworzona ręcznie (copy/paste)
Tak zrobiłem i działa, Toolbox widzi bez problemu.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Brawo creet, na moim kompie czysta karta pamięci nie była widziana przez Mazda Toolbox. To chcę tylko potwierdzić, bo jest to zbieżne z informacją wyświetlaną przez mazda Toolbox, że kopię można odtworzyć jedynie na oryginalną kartę pamięci.
Osobiście też już dawno skopiowałem sobie dane z kopii zapasowej na kartę pamięci i działa spokojnie (ale czy legalnie?), jednak dla zasady muszę uzyskać informację od centrali Mazdy. Mam od nich następnego maila, w którym informują mnie uprzejmie, że:
Ponadto:
Czyli wszystko pięknie się kończy i wszyscy zadowoleni. No ja nie do końca. Jak komuś się przydarzy, że pojeździ sobie trochę, jak ja, i przed aktualizacją zrobi kopię zapasową (jak jest WYMAGANE ponoć w nowej instrukcji, w mojej nie), zaktualizuje kartę pamięci, pojeździ zadowolony, że niektóre drogi już na mapie są a w terenie jeszcze nie
, i nagle karta mu padnie? Pojedzie więc do ASO a tam... gwarancji nie ma, chociaż się zastosował do instrukcji i zrobił kopię, a element samochodu (karta pamięci) uległ awarii. Element wart ponad 2500 złotych nie jest dla producenta elementem samochodu? Element z zawartością niezbędną do pracy nawigacji nie jest elementem samochodu? Koledzy, zróbmy sobie backup komputera pokładowego, bo jak padnie w nim pamięć to trzeba będzie na własny koszt kupić nowy, mimo że pojazd na gwarancji
. Sugeruję zrobić zdjęcie zegarów, może sobie wstawimy, jak padną... Zasobniejszym polecam kupić kopię samochodu 
Rozpędziłem się, sorry
Wracając do sprawy, jeśli kopia zapasowa byłaby do odtworzenia na czystek karcie pamięci legalnie i oficjalnie, to jeszcze mogę zrozumieć pokrętne procedury producenta i dostawcy nawigacji.
Wysyłam do centrali Mazda Polska zrzut ekranu z Mazda Toolbox, gdzie jest informacja, że
Niech się wypowiedzą, bo jak dla mnie kółko się zamyka
Osobiście też już dawno skopiowałem sobie dane z kopii zapasowej na kartę pamięci i działa spokojnie (ale czy legalnie?), jednak dla zasady muszę uzyskać informację od centrali Mazdy. Mam od nich następnego maila, w którym informują mnie uprzejmie, że:
...w nowszej wersji instrukcji obsługi nawigacji znajduje się zapis dotyczący konieczności utworzenia kopii zapasowej przed wykonywaniem aktualizacji map.
Ponadto:
Wskazujemy, iż procedury producenta oraz dostawcy nawigacji w przypadku zgłoszonej przez Pana sprawy, uniemożliwiają nam zakwalifikowanie przypadku jako zgłoszenia gwarancyjnego. Jednocześnie w ramach naszej odpowiedzialności uszkodzona karta nawigacji zostanie wymieniona bez ponoszenia przez Pana dodatkowych kosztów.
Czyli wszystko pięknie się kończy i wszyscy zadowoleni. No ja nie do końca. Jak komuś się przydarzy, że pojeździ sobie trochę, jak ja, i przed aktualizacją zrobi kopię zapasową (jak jest WYMAGANE ponoć w nowej instrukcji, w mojej nie), zaktualizuje kartę pamięci, pojeździ zadowolony, że niektóre drogi już na mapie są a w terenie jeszcze nie

Rozpędziłem się, sorry
Wracając do sprawy, jeśli kopia zapasowa byłaby do odtworzenia na czystek karcie pamięci legalnie i oficjalnie, to jeszcze mogę zrozumieć pokrętne procedury producenta i dostawcy nawigacji.
Wysyłam do centrali Mazda Polska zrzut ekranu z Mazda Toolbox, gdzie jest informacja, że
Dane można przywrócić wyłącznie na oryginalne urządzenie lub oryginalną kartę pamięci.
Niech się wypowiedzą, bo jak dla mnie kółko się zamyka
165KM MT 2014 r.
Domelxp napisał(a):Czy ktoś kiedyś kupił kartę z mapami z innego źródła niż Salon Mazdy?
Tak ja kupiłem nieoficjalnie w salonie mazdy cena 700 jak cos to dam namiary na priv.
- Od: 21 wrz 2015, 18:29
- Auto: 01.luty 2015
IS
Mazda 3 BM 2015 HB, 120KM 6MT,Snowflake White Pearl , SkyEnergy