Trzeszczące zawieszenie
W ASO jestem umówiony za 2 tyg na sprawdzenie przez "eksperta" Mazdy. W miedzy czasie udałem sie do mojego kolegi mechanika, wg niego troche lużny jest łacznik stabilizatora, po jeździe testowej on obstawia, że łacznik jest przyczyna tego stukania. Stuka tylko podczas mocnego skretu w lewo np. zawracanie na parkingu czy wjazd w miejsce parkingowe.
Cholera teraz zaczelo także stukać sporadycznie podczas hamowania. W momencie kiedy auto sie zatrzymuje do 0 kilka razy bylo stuknięcie. Podczas cofania z garazu też dziś stuknelo.. Nie wspominając o tym, że sam zawias jest glosny i wydaje odglosy podczas przejazdów przez progi czy podczas zjazdu z niskiego krawężnika.
Nie możesz przyspieszyć wizyty w ASO?
Znając złośliwość rzeczy martwych, to wszystko zniknie przed wizytą...
Znając złośliwość rzeczy martwych, to wszystko zniknie przed wizytą...

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
ellipsis napisał(a):Cholera teraz zaczelo także stukać sporadycznie podczas hamowania. W momencie kiedy auto sie zatrzymuje do 0 kilka razy bylo stuknięcie. Podczas cofania z garazu też dziś stuknelo..
Proponowałbym sprawdzić, czy nic w bagażniku nie hula/lata/przesuwa się/stuka. Wbrew pozorom często tak bywa
Wojtek nie dało rady, jestem umówiony na czwartek za tydzień. Jutro sprawdze bagażnik, w samym bagażniku nic nie lata bo nic tam nie mam, a stuk slychac ewidentnie ze spodu auta i przenosi sie na cała karoserię. Tak jakby gdzies był luz i w chwili kiedy elementy zawieszenia pracują nastepuje stuk jakby cos o cos sie obijało.
pisałem o tym, w którymś wątku. Obstawiam hamulce tak jak u mnie. Widzę, że ten problem zaczyna dotyczyć co raz większej ilości osób. Poza forum również znam takie przypadki. U mnie już 2x czyścili hamulce, rozkładali zaciski, smarowali, naciągali blaszki. Za pierwszym razem pomogło na 2 tygodnie, teraz chyba na troche dłużej, ale znów coś się odzywa.. Klocki mają luz i uderzają o zaciski. Z czasem robi się to tak upierdliwe, że wali nawet bez hamowania podczas jazdy po nierównościach. Spróbuj delikatnie hamować i skręcać koła w tym samym czas. Np. parkując. U mnie tak najłatwiej było uzyskać ten dźwięk.
Tu o tym wspominałem: viewtopic.php?f=497&t=184141
Tu o tym wspominałem: viewtopic.php?f=497&t=184141
Tak tylko, że u mnie stuka z tylu wiec skrecanie co ma do rzeczy? Co wiecej stuka przy skrecie w lewo a w prawo juz nie. Jakby klocek sie obijal to nie bylo by chyba roznicy czy skrecam w lewo czy w prawo.
Poszperałem w bagażniku szukajać ew. przyczyn stuków. W oczy rzuciło mi sie urządzenie do "naprawy" kapcia. Obijał sie o mocowanie chyba zjazdówki. Połozylem go na probe w innym miejscu ale niestety to nie to bo juz podczas wyjazdu z podwórka na dzien dobry bylo "stuk"! ;/
Wczoraj jechalem przez skrzyzowanie, które po skrecie w lewo droga odrazu ucieka w dół wiec na skrecie zawieszenie pracuje bo przód auta zaczyna zjazd a tyl jest jeszcze na wyzszym poziomie. Stuknęło jakby ktos mlotkiem gumowym przypierniczył w zawias ;/
Wczoraj jechalem przez skrzyzowanie, które po skrecie w lewo droga odrazu ucieka w dół wiec na skrecie zawieszenie pracuje bo przód auta zaczyna zjazd a tyl jest jeszcze na wyzszym poziomie. Stuknęło jakby ktos mlotkiem gumowym przypierniczył w zawias ;/
W takim razie pozostało ci tylko ASO i nie daj się zagadać, że to normalne w takich warunkach, lub coś w tym stylu. Zażądaj wspólnej przejażdżki i spróbuj "to coś" wywołać
, a ASO niech działa 

Witam.
W związku z tym, że mnie niestety też dotknął problem stuków i trzeszczenia przedniego zawieszenia i czeka mnie wizyta W ASO mam dwa pytania do forumowicza radzio:
1. Na czym polegała naprawa i o jakie osłony chodzi?
2. Czy od czasu naprawy w lipcu problem pojawił się powtórnie, czego oczywiście nie życzę?
W związku z tym, że wizytę w ASO mam w najbliższy wtorek to jeżeli będzie możliwe proszę o odpowiedź do poniedziałku wieczora za co będę bardzo wdzięczny.
W związku z tym, że mnie niestety też dotknął problem stuków i trzeszczenia przedniego zawieszenia i czeka mnie wizyta W ASO mam dwa pytania do forumowicza radzio:
1. Na czym polegała naprawa i o jakie osłony chodzi?
2. Czy od czasu naprawy w lipcu problem pojawił się powtórnie, czego oczywiście nie życzę?
W związku z tym, że wizytę w ASO mam w najbliższy wtorek to jeżeli będzie możliwe proszę o odpowiedź do poniedziałku wieczora za co będę bardzo wdzięczny.
czarmi napisał(a):W takim razie pozostało ci tylko ASO i nie daj się zagadać, że to normalne w takich warunkach, lub coś w tym stylu. Zażądaj wspólnej przejażdżki i spróbuj "to coś" wywołać, a ASO niech działa
Podczas zgłoszenia odbyłem jazde z serwisantem, oczywiście wtedy nic nie stukało, choć kręcilismy sie po parkingu z 15 min, skrecanie, ruszanie, hamowanie i nic. Złosliwość rzeczy martwych, obawiam się, że "fachowcy" z ASO popatrza luzów nie stwierdzą i powiedzą, że TTTM ;/
Jestem umówiony na wymiane elemetów przedniego zawieszenia. Po jeździe testowej uznali, że te stuki jednak dochodza z przodu auta ( ja slysze je z tylu) a sam stuk sie przenosi i dalo sie to podczepic pod jakaś note serwisowa. Wymienia w przednich kolumnach jakieś elemety pod sprężyną i niby ma być ok. W ogole sama diagnostyka smiech na sali, zamiast popatrzeć pod autem sprawdzić luzy itd to pierwsze co zrobili to komputer i czy jest jakas gotowa akcja serwisowa, zeby tylko nic od siebie nie szukac, nie sprawdzac bo chyba nie za bardzo maja pojęcie o czymkolwiek poza wymiana oleju. A tak to jest wytyczne Mazdy, objawy sie niby zgadzaja to robimy może sie uda a jak nie to sie bedziemy martwić.. Zaciski raczej nie bo wygladaja na nie zardzewiałe więc nie ma sensu narazie ruszać.
ellipsis napisał(a):Po jeździe testowej uznali, że te stuki jednak dochodza z przodu auta ( ja slysze je z tylu) a sam stuk sie przenosi i dalo sie to podczepic pod jakaś note serwisowa.
Hm... oby trafili z diagnozą...
btw. Zapytaj się ich co to za nota?
Arkana , Captur , Mii
OK, udostępnianie... Ale to Twoje auto i chyba masz prawo w szczególikach wiedzieć co w nim robią...
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011