Mazda 3 USA 2.0b lpg check P0421
Strona 1 z 1
Witam jestem posiadaczem mazdy od 2miech, w pierwszym dniu jak kupiłem auto zapalił mi się błąd P0421 (błąd katalizatora) dodam iż kupiłem ją bez gazu. Ten check się święci cały,(chyba że odepnę klemę, po ok. 50km się zapali) wyczytałem żeby na 2 sondzie zrobić dystans ale nie jestem pewien czy to aby na pewno dobre rozwiązanie czy ta sonda nie wpływa na mieszankę, do tego gdy rano jest mniej niż 15stopni to odpali zgaśnie później za drugim razem znów odpali dam gazu to dławi go, szarpie bez różnicy czy lpg czy pb. Świece wymieniłem na NGK, i tu zakończyła się moja przygoda z naprawami. Jak auto się rozgrzeje i nawet później wystygnie w ciągu dnia pali już na dotyk. Jeszcze mam takie podejrzenie że troszeczkę nie czuć tych 150koni a przy 190km/h mi go odcina i po jeździe, jak w temacie jest to amerykaniec. A spalanie gazu to nawet do 14L przy dynamicznej jeździe. Zastanawiam się jak ten check może wpłynąć na prace silnika na spalanie i co z tym dystansem czy coś więcej trzeba kombinować. pozdrawiam Maciej.
- Od: 6 wrz 2015, 20:32
- Auto: Mazda 3 2004rok usa 2.0 150km lpg
P0420 świadczy o tym, że katalizator nie działa prawidłowo. Sygnał dla tego błędu daje tylko i wyłącznie druga sonda lambda tzw. sprawdzająca, która znajduje się za katalizatorem. Jej zadaniem jest sprawdzanie poziomu skatalizowania mieszanki spalin porównując ją ze składem spalin przed katalizatorem (1 sonda lambda). Rozwiązaniem problemu jest wymiana katalizatora bądź tańszą alternatywą zastosowanie tzw. emulatora sondy czyli tulejki, która odsunie sondę od strumienia spalin. Całkowite wypięcie drugiej sondy nie rozwiąże problemu, gdyż wykrycie całkowitego braku spalin wywoła błąd uszkodzenia drugiej sondy.
Link do przykładowego emulatora:
http://allegro.pl/emulator-drugiej-sondy-lambda-uniwersalny-i5619145799.html
Wszelkie inne objawy które opisujesz (braku mocy auta itp.) na pewno nie wynikają z tego błędu.
Link do przykładowego emulatora:

Wszelkie inne objawy które opisujesz (braku mocy auta itp.) na pewno nie wynikają z tego błędu.

Oczywiscie miałem na mysli 0421, wkradla się literowka. Rozumiem, ze po zalozeniu emulatora bledy zostaly skasowane i dalej wywala to samo? Jaki rozmiar tulejki zostal zalozony?

Strona 1 z 1