Witajcie,
Od kilku dni kierunki w mojej Madzi się zawieszają. Dzieje się to co dziwne najczęściej rano gdy w kabinie jest chłodniej/wilgotniej. Po włączeniu kierunku mignie raz i przestaje, nie słychać też "tykania", w ciągu dnia gdy auto postoi na słońcu problem znika i kierunki działają poprawnie. Awaryjne działają bez problemu.
Czytałem że może być to problem z przekaźnikiem, niestety tematy, w których były zdjęcia tego przekaźnikai gdzie się on znajduje są bardzo stare, a linki do fotek nie działają.
Czy (jeśli jest to wina przekaźnika) da się kupić taki przekaźnik, ewentualnie co mógłbym poczyścić. Proszę także o fotki miejsca tego przekaźnika w GF'ce przed liftem.
Zawieszające się kierunkowskazy
Strona 1 z 1
- Od: 29 lis 2011, 10:38
- Auto: Mazda 626 GF 2.0 FS '99 + LPG KME
W mojej 626 tez czasem sie zwieszaja, ale winna jest manetka pod kierownica. Tez poczatkowo nie chcialo dzialac w zimniejsze i wilgotne dni. Czyszczenie nic nie dalo. Dzieje sie tak tylko z kierunkowskazem w jedna strone. Radze sobie z tym w ten sposob, ze trzymam manetke caly czas podczas wlaczania kierunkowskazu i na koncu puszczam, Nie ze wlaczam skokowo uderzajac w dzwigienke. Tak do tego przywyklem iz zapomnialem ze trzeba to zmienic 
Spróbuję dziś opcję z czyszczeniem nic nie zaszkodzi a może pomóc. Dzięki za podpowiedź, jeśli nie pomoże spróbuję Twojej metody Dominator ciekawe czy u mnie taki patent zadziała.
Tak na marginesie, taki przekaźnik jest wymienialny? W sensie da się go jeszcze kupić lub wpakować z innego auta?
Edit:
Wyszyscilem ale bez rezultatu :–/ strasznie duzo w mevhanizmie smaru
Btw zauważyłem że przy każdym włączeniu kierunków zapala się taka mała dioda schowana pod grzybkiem w gornej czesci obudowy kolumny kierownicy.
Tak na marginesie, taki przekaźnik jest wymienialny? W sensie da się go jeszcze kupić lub wpakować z innego auta?
Edit:
Wyszyscilem ale bez rezultatu :–/ strasznie duzo w mevhanizmie smaru
Btw zauważyłem że przy każdym włączeniu kierunków zapala się taka mała dioda schowana pod grzybkiem w gornej czesci obudowy kolumny kierownicy.
Znalazłem przekaźnik (blinker tak jest na nim napisane) bardzo podobny do tego tego:

Najwidoczniej był już wymieniany bo na listwie wyżej sieci chyba oryginalny ale nie wiem czy sprawny. Ten mój jest spięty plastikowym zaciskiem z resztą kabli.

Najwidoczniej był już wymieniany bo na listwie wyżej sieci chyba oryginalny ale nie wiem czy sprawny. Ten mój jest spięty plastikowym zaciskiem z resztą kabli.
Strona 1 z 1