Soul Red – inny odcień zderzaka i karoserii
@walus – udało się rozwiązać problem? W moim egzemplarzu jest to samo, już kilka osób pytało czy auto nie było malowane z tyłu. Pogoda nieważna, czy świeci słońce czy jest zachmurzenie – inny odcień jest widoczny. W przyszłym tygodniu postaram się wrzucić zdjęcia (teraz wyjeżdzam).
-
creasybear
Witam.
Pomimo tego, że jestem właścicielem Mazdy 3 o innym kolorze zainteresował mnie ten temat także dla innych Mazd. Kolor red soul w Mazdzie 6 z odleglości ok. 5 m ma podobne zjawisko (odcień zderzaka jest trochę ciemniejszy). W miarę zbliżania się do samochodu różnica ta maleje i praktycznie z odległości 1m jest niezauważalna.
Jest bardzo mało prawdopodobnie jak to sugerują forumowicze, żeby taka ilość samochodów o tym kolorze była uszkodzona przed sprzedażą a potem pomalowana.
Pomimo tego, że jestem właścicielem Mazdy 3 o innym kolorze zainteresował mnie ten temat także dla innych Mazd. Kolor red soul w Mazdzie 6 z odleglości ok. 5 m ma podobne zjawisko (odcień zderzaka jest trochę ciemniejszy). W miarę zbliżania się do samochodu różnica ta maleje i praktycznie z odległości 1m jest niezauważalna.
Jest bardzo mało prawdopodobnie jak to sugerują forumowicze, żeby taka ilość samochodów o tym kolorze była uszkodzona przed sprzedażą a potem pomalowana.
W moim przypadku to wygląda tak:
1. Zdjęcie zrobione późnym popołudniem:
2. Zdjęcie pod wiatą myjni (mokry samochód):
Oba wykonane z ~ 1m.
U mnie największa różnica widoczna jest w pochmurne dni z większej odległości. Tak jak zauważył Maniuś, czym bliżej tym mniejsza różnica i też zależne z jakiego kąta się patrzy. Prawda jednak taka, że te różnice czasami są aż za bardzo widoczne.
Za kilka dni będę w salonie o tym rozmawiał to poinformuje.
1. Zdjęcie zrobione późnym popołudniem:
2. Zdjęcie pod wiatą myjni (mokry samochód):
Oba wykonane z ~ 1m.
U mnie największa różnica widoczna jest w pochmurne dni z większej odległości. Tak jak zauważył Maniuś, czym bliżej tym mniejsza różnica i też zależne z jakiego kąta się patrzy. Prawda jednak taka, że te różnice czasami są aż za bardzo widoczne.
Za kilka dni będę w salonie o tym rozmawiał to poinformuje.
Maniuś napisał(a):Jest bardzo mało prawdopodobnie jak to sugerują forumowicze, żeby taka ilość samochodów o tym kolorze była uszkodzona przed sprzedażą a potem pomalowana.
Na dodatek, wszystkie uszkodzenia zderzaków

U mnie również zderzaki różnią się od reszty auta, pytałem o to w ASO i u niezależnego lakiernika. Odpowiedź była jedna – zderzak to plastik, a reszta to blacha. Zwróćcie też uwagę na odcień "rekinka" na dachu, bądź też klamki- u mnie np. też się różnią i są w odcieniu zderzaków, bo też plastik 
Nie wiem czy już to pisałem, ale to samo miałem kilka lat temu w Audi a4 b6, kolor szary. Zderzaki były ciemniejsze. Z resztą można to zaobserwować wśród wielu aut, które poruszają się po drogach. Od lakierników słyszałem to samo wytłumaczenie, o którym mówi kliszek222. A co do soul red to może za bardzo przykuwa uwagę 
Dokładnie, przyjrzyjcie się też na inne marki, czy nawet inne kolory w Mazdzie, różnicę można dostrzec w prawie każdym aucie- mniej lub bardziej. Ja swoją Mazdę widziałem jeszcze na TIRze więc nie było mowy o jakimś uszkodzeniu(zresztą miernik lakieru to potwierdził). Wystawowe też tak mają. Nie ma co się martwić bo od metalu światło odbija się inaczej, szczególnie Soul Red jest kolorem zmiennym (ale tylko na blasie), w słońcu jest czerwony ala Ferrari, a w pochmurny dzień wręcz bordowy. Wszystko przez pierwszy pigment z drobinkami metalu od których pod różnym kątem odbija się światło i w tak piękny sposób robią z Soul Reda swego rodzaju kameleona :-P
Ja złożyłam reklamacje do mazdy . Panowie w aso mówią , że to wina plastiku i metalu . Jednak mnie to nic nie obchodzi ponieważ zapłaciłam za ten kolor dodatkowo 2800 i nikt mnie nie uprzedził , że odcienie będą aż tak różne . Czekam na odpowiedz juz 1.5 miesiąca i zobacyzmy czy uwzględnią reklamacje .
- Od: 31 lip 2015, 11:48
- Auto: Mazda 3 , silnik 2.0 , rok 2015
Jak Tobie uwzględnią to chętnie pójdziemy za ciosem!
z drugiej strony co zrobią? Najlepszym rozwiązaniem są nowe zderzaki z odpowiednim już odcieniem, albo malowanie (na to bym się nie zgodził). Choć szczerze wątpię, że uzyskają taki odcień jak na blasie- moim zdaniem się nie da, ale może są magicy 

Ależ Wy to jesteście poprawni ohoho
. Zamiast się w temacie wypowiedzieć to lepiej wytykac komuś literówke. Nigdy nie zrozumiem takich ludzi
dla mnie to możecie nawet mnie z błotem zmieszać i nazwać tumanem za "blasie" a nie "blasze", ja i tak mam to w
.
A co do tematu, też mi się wydaje że nici z reklamacji bo w wystawowych autach również to widać i mogą powiedzieć "trzeba było się przyjrzeć".

A co do tematu, też mi się wydaje że nici z reklamacji bo w wystawowych autach również to widać i mogą powiedzieć "trzeba było się przyjrzeć".