Mam taki problem, a że znawcą tematu nie jestem więc proszę Was o radę
Jakiś czas temu zostałem posiadaczem Mazdy 3 (BK) 2006r (po lifcie) 1.6 CITD 16V 109KM
Pech chciał, że długo się nią nie nacieszyłem bo "silnik zaczął dziwnie głośno pracować" (<rotfl> )
Diagnoza – uszkodzone panewki na wale korbowym. Wał podobno dostał "lekkich" luzów, zarówno góra/dół jak i przód/tył. Generalnie mój mechanik twierdzi, że najlepszym rozwiązaniem będzie wymiana dolnej części silnika. Silnika dokładnie takiego samego jakoś nie mogę znaleźć od kilku dni, a i koszt zakupu silnika jakoś do mnie nie przemawia. I teraz kilka pytań
1. Czy warto regenerować wał korbowy? Czy blok silnika mógł dostać po

2. Obawiam się, że kupię dół silnika i wpadnę z deszczu pod rynnę i będzie jeszcze gorzej. Ma to w ogóle sens?
3. Może lepiej kupić cały silnik, bez osprzętu zamiast grzebać z przekładaniem. Stary silnik zawsze można sprzedać na części i coś tam się odzyska
4.Jeśli chodzi o zakup silnika to znalazłem silnik Y601 ale z mazdy BL 2012 rok. Czy to jest generalnie to samo czy w ogóle nie ma co podchodzić do tematu nowszych silników?
5. Silnik silnikowi nie równy. Na co zwracać uwagę przy zakupie? Te kody silnika, numerki różne itp.
W serwisie podali mi mój numer silnika Y642-02-300A
Zapraszam do dyskusji