Jaki olej wybrać?
Orlen mineralny bardziej pasuje do Imprezy,niż do GE.. ;–)
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
Czesc
z góry prosze o wyrozumiałośc;)Po kupnie saochodu nie mam nigdzie oznaczonego jaki był olej lany,moje pytanie czym zalac silnik dedykowany Dexelia?5w30?Silnik 1,6 benzynka BL 2009r.Panowie prosze o pomoc w tej kwesti z góry dzięki
z góry prosze o wyrozumiałośc;)Po kupnie saochodu nie mam nigdzie oznaczonego jaki był olej lany,moje pytanie czym zalac silnik dedykowany Dexelia?5w30?Silnik 1,6 benzynka BL 2009r.Panowie prosze o pomoc w tej kwesti z góry dzięki
co do shella helix ultra to jest on pełnym syntetykiem którego baza powstała bez udziału ropy naftowej. lepkość w 100 stopniach helixa ultra 5W40 jest bardzo bliska olejom 5W30. do tego nie jest to olej low saps ogołocony z uszlachetniaczy i co ważne przy LPG i zapiekających się pierścieniach na jakichś 10W40 posiada wysoki TBN (właściwości myjące). powyżej 12 z tego co pamiętam z karty charakterystyki. a ma to związek z LPG gdyż siarka w nim zawarta, czego nikt u nas nie kontroluje, dosyć szybko zakwasza te zasadowe dodatki i olej nie płucze już po paru tysiącach
sebekle napisał(a):co do shella helix ultra to jest on pełnym syntetykiem którego baza powstała bez udziału ropy naftowej. lepkość w 100 stopniach helixa ultra 5W40 jest bardzo bliska olejom 5W30. do tego nie jest to olej low saps ogołocony z uszlachetniaczy i co ważne przy LPG i zapiekających się pierścieniach na jakichś 10W40 posiada wysoki TBN (właściwości myjące). powyżej 12 z tego co pamiętam z karty charakterystyki. a ma to związek z LPG gdyż siarka w nim zawarta, czego nikt u nas nie kontroluje, dosyć szybko zakwasza te zasadowe dodatki i olej nie płucze już po paru tysiącach
Olej Shell Helix Ultra ECT 5W30 (o takim była mowa kilka postów wyżej) nie jest olejem w pełni syntetycznym tylko produkowanym w technologii syntetycznej, czyli inaczej mówiąc jest hydrokrakingiem. To, że producent pisze na produkcie dedykowanym na Polski rynek, że coś jest pełnym syntetykiem to nie oznacza, że tak jest
Moim zdaniem dobry wybór.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Valvoline to dobry wybór, ostatnimi czasy coraz więcej osób się na niego decyduje. Od siebie dodam tylko, że ważne jest aby olej kupować z pewnego źródła gdyż w dzisiejszych czasach trafić na podróbkę w "atrakcyjnej" cenie nie jest trudno.
Przykładowo 5L oleju, który "normalnie" kosztuje powiedzmy 150 – 175zł ktoś wystawia do sprzedaży za 80zł. Rzecz jasna nie musi to oznaczać, że na 100% jest to podrabiany olej ale ostrożności nigdy za wiele. Oczywiście podróbkę można rozpoznać również po opakowaniu (inna czcionka i tym podobne szczegóły). Może Valvoline nie jest jakoś intensywnie podrabiany ale w przypadku Motula dużo łatwiej trafić na nieoryginalny produkt. Warto więc nieco poczytać na temat danego oleju, "zbadać" rynek zanim się kupi produkt 50% tańszy niż w większości sklepów.
Ja specjalnie zapytałem o valvo bo tej marki dotyczyła wypowiedź co mnie zdziwiło, bo jesli jest podrabiany to każdy i tak sprzedaje w najnizszej ale rynkowej cenie a nie dużo taniej niż inni. To samo było z Motulem przecież.
Witam jeżeli mielibyście wybrać olej do mazdy 6 z benzynowym silnikiem z valvoline to maxlife 5w30 fe czy synpower 5w30 fe ? czy to prawda że maxlife to półsyntetyk ? czy właśnie po około 170 tyś nie powinno się przejść na półsyntetyk mam lpg auto zjada 1 litr na 10tyś
Czy może pozostać przy SXR elfa ?
Czy może pozostać przy SXR elfa ?
Synpower to olej o bazie również pochodzenia z ropy naftowej, lecz baza ta może lepszej jakości, jak i sam olej ma więcej dodatków syntetycznych niż Maxlife. SXR i Maxlife to wg mnie ta sama półka, lecz może Valvoline ciut lepszy. Do 2.3 z LPG może lepiej zwykły Synpower 5W30 A3/B3/B4 – nie lekkobieżny? Jak zaczniesz używać wyższej jakości olejów, to po kilku wymianach jego zużycie może spaść, chociaż podobno 2.3 "olejożerny".