Chciałem wam przedstawić moją pierwszą mazdę, choć w rodzinie były już dwie wcześniej, więc zacznę od początku...
Pierwszym japońcem w rodzinie była Mazda 626 GD Kombi z 1991/92 roku z benzynowym 2.2 (jakaś przejściówka chyba, z ładnym zderzakiem na przodzie, który miał halogeny.
Niestety fotek nie posiadam.
Ojczulek przejeździł nią 8 lat, bez większej awarii, lecz przyszedł czas na zmiany... na gorsze.
Tato kupił Premacy z 2001r, z dieslowskim 2.0.
Autko śliczne, silniczek chodził jak zegareczek, ale przez pierwsze 3 do 5 miesięcy...
Zaczęły się kłopoty z odpalaniem samochodu najpierw w zimę, później nawet w ciepłe dni i na ciepłym silniku... Okazało się że jakiś czujnik temperatury paliwa. Wymieniał go chyba z 4 razy i dalej to nie pomagało, bo po paru dniach problem powracał.
Przejeździł nią około 2 lat po zamontowaniu przełącznika pod kierownicą, który na krótko podłączony omijał ten czujnik. Silnik odpalał trochę ciężko, ale jakoś dawał radę. Dodatkowo miał strasznego muła ;(
Zamienił ją na VW Sharana...

Przyszedł czas na etap gdzie syn przejął zapał na Japońskie M!!!
W sumie przypadkowo, ale liczy się że to mazda!
Padł mi silnik w moim wehikule Oplu Omedze B...
Jak się dowiedziałem że naprawa przewyższy wartość samochodu, podjęta szybka decyzja o kupnie innego!
I na pewno nie opla, choć nie miałem ukierunkowanej marki.
Przeszukane Alledrogo i nic ciekawego nie znalazłem, czas na olx... i?? JEST!
Mazda 626 GF 2.0 16v z LPG w Sedanie, czerwona... Piękna choć strasznie zmatowiona.
Poprzednik jej nie pastował (UWAGA!!!) od 11 lat!
Wycieczka do Poznania od razu po telefonie do sprzedawcy, i podpytaniu o parę szczegółów.
Krótki objazd osiedla i decyzja zapadła o zakupie.
Wystawiona za 3 200,– dla bardzo zainteresowanych sprzedawca dokłada 4 stalowe felgi oraz zaprawki tylnych błotników.
Moja propozycja 2 600,–
Kupiona za 2 800,– z felgami i zaprawkami!
Została wypastowana i po dwóch godzinkach pracy prezentuje się przepięknie!!
Zdjęcia zrobione dziś. Jestem obecnie 400 km od domu więc troszkę nieogar w autku ale ciiiiii
okej koniec tej paplaniny, pora na fotki!!
Wyposażenie:
ABS
Climatronic
Tempomat
Kontrola trakcji
4 x el. szyby
4 x poduszka powietrzna
Podtlenek LPG
252 tyś. km przebiegu
Centralny zamek
Alarm
Skrzynia automatyczna
Komputer pokładowy
Elektryczne światła
Elektryczne i podgrzewane lusterka
Halogeny
Podświetlana stacyjka
Chyba o niczym nie zapomniałem
Jestem trzecim właścicielem pojazdu.
Moje plany co do Madzi?
hmmmm
Na dzień dobry po powrocie z trasy umyję silnik
Na pewno ogarnięcie budy, czyli poprawki blaharsko-lakiernicze widoczne na fotkach, ale pewnie już nie w tym roku.
Zakup 16' bądź 17' aluminiowych bucików.
Zmiana instalacji LPG ze zwykłej na sekwencyjną.
Pewnie też jakieś lepsze Car-Audio dla ucha.
Podpięcie kierunkowskazów i syrenki pod centralny zamek.
I póki co tyle.
Temat będę odświeżał jak wleci coś nowego
Pozdrawiam Paweł!