Mazda 3 dziwny problem z odpalaniem

Postprzez cisman » 4 wrz 2015, 00:49

Witajcie,
nie chciałem się tu znaleźć zbyt szybko ale jednak muszę :) Mój problem wygląda następująco:
Czasem na zimnym silniku zazwyczaj po nocy jak moja madzia stoi to rzadko za pierwszym często za drugim razem lub np po przejechaniu już na ciepłym silniku kilku km zgaszeniu na chwilę potem znowu wsiadam i tak kilka razy to zawsze będzie jakiś raz przy którym będzie dziwnie odpalał długo i jakby załapał od dotyku ale się jednak dławi i nie wiadomo co będzie czy zapali czy nie a czasem odpala od dotyku :) dodam że po dłuszym kręceniu zawsze za pierwszym razem odpali.

A więc wcześniej raczej problem ignorowałem bo nic nie było zrobione po kupnie szczególnie że od razu przy nim nic takiego nie wyszło. Ale teraz już wymieniłem pare rzeczy i proszę o radę.

Zrobiłem tak: wymiana oleju i oleju skrzyni biegów, filtr oleju, powietrza i kabinowy do tego pasek od klimy i alternatora a także rolkę od napinacza bo łożysko się rozleciało, i do tego świece.
Przy wymianie świec trzy były suche lekko okopcone mechanik powiedział że normalne zużyte ale jednak była jakby w dziwnej oleistej substancji, wg niego nie był to napewno olej tylko pozostałość po niedopalonym paliwie <co?> i jako że to mogło być tego przyczyną że tak odpala i już była do wymiany. Jednak okazuje się że problem nie zniknął wgl a od tamtego czasu zrobiłem 75 km.

Co mam zamiar zrobić: wyczyścić przepustnice i silniczek krokowy a także egr bo mechanik obstawia go <spoko> Oczywiście niema żadnych błędów na kompie ładowanie aku jest dobre i poprawiło się po wymianie rolki i paska.

Zastanawia mnie jednak czy może być tak że dalej ta jedna świeca zazwyczaj pali ale nie zawsze? A i jak sprawdzał na kompie powiedział że jest jakby słaby przepływ na pompie wg kompa danych z kompa i czy to ma duży wpływ bo normalnie silnik chodzi okej niemuli i pracuje równiutko?

Wrzucam dwa filmiki jak go odpalałem na zimno po nocy pierwszy raz git ale drugi raz już nie. Jakieś sugestie od was? :D I co z tą świecą od czego tak może być?
https://youtu.be/CTGEVRddJgs
https://youtu.be/7MQk1xfavQw

Wiem że tematów już było torchę przeszukałem wszystkie tutaj i prosiłbym by nieodsyłać do forum tylko odpowiedzieć
nie ukrywam, że budżet mam mocno nadszarpnięty przez co wole trafić odrazu w setno niż wymieniać setkę rzeczy na chybił trafił :|
Forumowicz

Od: 21 lip 2015, 18:03
Auto: Jest: Mazda 6 GH 147km 2.0 GH 2008
Było/jest: Mazda 3 150km 2.0 BK 2003

Postprzez Gamboa » 4 wrz 2015, 18:25

lol wyczyść przepustnice i będzie palił od strzała
Forumowicz

Od: 13 wrz 2014, 20:13
Auto: Mazda3 2.0 Pb 2005
150 PS

Postprzez cisman » 7 wrz 2015, 23:48

Dzięki i co udało się przeczyszczenie dało efekt <jupi> przepustnica była brudna ale silniczek krokowy i egr czyściutkie ;P jednak i tak silniczek przy okazji wyczyszczony i przepływomierz też oczywiście :D

no właśnie i tu pojawił się problem czy mechanik mógł coś przy czyszczeniu benzyną zepsuć w silniczku krokowym ponieważ teraz dużo lepiej chodzi autko ale przy zmianie biegów np z 3 na 4 przy 2 tys obrotów po zdjęciu nogi z gazu i wciśnięcia sprzęgła obroty lekko skaczą do góry na 2,2 :| a i jakby przy przy puszczeniu gazu obroty dopiero po około 2 sek dopiero spadają w dół a na biegu jałowym na zimnym silniku po dodaniu mocno gazu skacze np na 5 tys obr spada normalnie zatrzymuje się na chwilę (2 sek) 1,5tys obrotów i dopiero spada poniżej tysiąca <glupek2>

Dodam tylko że jeszcze naciągana była linka od gazu bo miałem za duży luz na pedale czy to mogło być też od tego czy to całkowicie normalne w japończykach? :D
Z góry dzięki za info może panikuje i przesadzam ale jestem jeszcze trochę laikiem a to moje pierwsze autko to chucham i dmucham bo w razie czego podjadę do niego i powiem mu co i jak i od razu za free niech naprawi co zepsuł :D
Forumowicz

Postprzez Gamboa » 8 wrz 2015, 07:50

moim zdaniem to od linki od gazu skoro była naciągana. linka powinna mieć swój luz właśnie na takie rzeczy jak piszesz poniżej, bo to nie uno :D
Forumowicz

150 PS

Postprzez cisman » 8 wrz 2015, 11:13

dzieki sprawdzę jak będę mieć chwilę i poluzuję :P

Dopisano 8 wrz 2015, 13:51:

niestety po poluzowaniu linki do stanu pierwotnego nic sie nie zmieniło i dalej to zjawisko występuje dzisiaj zobaczyłem jeszcze że jak puszcze nogę z gazu to obojetnie czy 2 tys czy 4 tys jak się zatrzyma na sekunde czy dwie obroty ciągle na tym poziomie to jak zacznie spadać wkońcu i hamować silnikiem to tak jakby szarpneło raz i potym już normalnie opada i ładnie silnikiem hamuje.
Ktoś jakieś propozycje? <płacze> dodam że wcześniej przed czyszczeniem tego zjawiska wgl nie było.
Forumowicz

Postprzez Gamboa » 8 wrz 2015, 15:27

no to przepustnica, musisz wymontować i zobaczyć czy sie gdzieś nie blokuje, być może podczas czyszczenia uległa uszkodzeniu.
Forumowicz

150 PS

Postprzez cisman » 15 wrz 2015, 13:18

A więc tak, dzisiaj przepustnica była drugi raz wyciągana oglądana montowana 2 razy adaptowana i komputerek był resetowany i co. A no szarpanie jakiekolwiek minęło przy puszczeniu gazu <jupi> tylko ciągle raz minimalnie raz o 200 podbija mi obroty ( bez różnicy czy jest 2 tys czy 5 tys) przy zmianie biegów, chyba że puszczę gaz odczekam z 2 sekundy i wcisnę sprzęgło i zmienię bieg wtedy niema tego :| Majster nie miał już pomysłu <co?> bo w między czasie zamontowałem gaz i tam jest identycznie.
Żadnego błędu ani nic więc może ktoś ma jakieś sugestie?
Odpala od strzała chociaż tyle <jupi>
Forumowicz