przez siwy_dymek » 3 cze 2006, 15:59
Ok, zrobmy inaczej: Silnik 1.8, przebieg 110000km, samochod mam od 100700km, nie wiem jaki byl olej wczesniej, na informacji bylo tylko ze wymiana przy 108000km i data, ktora mowila ze oliwa ma 1,5roku! Do 104kkm nie lyknal ani grama, choc silniczkowi nie zalowalem i sprawdzlaem jego mozliwosci! Nic nawet nie zastukalo, nie zatykalo! Zero odglosow z zaworo przy rozruchu! Przy 104000km zmienilem na mobil 10W40 polsyntetyk, nawet jak jest 10st. na zewnatrz, zaworki postukaja z 2-3 sek! Po ostrym kreceniu jest stukanie, jakby zaworu-domniemany zaworek pompy oleju, w ciagu 6tys. km dolalem jakies 1.5litra oliwy!! Uklad wydechowy na koncach jest z nalotem sadzy, jakby grafitu, zero tlustych sladow! Silnik nie ma wyciekow, oprocz malego pocenia sie kolo rozdzielacza zaplonu, ale to jest minimalne! Nigdy nie kopcil i nie kopci, jak cos to tylko para wodna! Wskazowka temperatury zawsze po rozgrzaniu silnika jets w tym samym miejscu, czyli ok. pol jej grubosci nad polowa wskaznika, obojetnie czy jest jazda na maksa czy jazda spokojna! No, to co powie ktos na to? Jak narazie midland 10W40 bodajrze polsynetyk jest na pierwszym miejscu mojej listy, jesli chodzi o Wasze rady! Ktos ma jakies propozycje? Moze GofNet? A tak wogole, jaki olej zaleca mazda do silnikow BP??