Witam
Od 2-3 dni (podczas upalow) zauwazylem, ze na postoju (nie wiem jak podczas jazdy) caly czas pracuja wentylatory. Dzisiaj po przyjechaniu na miejsce parkingowe nawet siedzialem w samochodzie z 5 min i czekalem az sie wylacza ale tak sie nie stalo (klima oczywiscie byla wylaczona) temperatura silnika na wskazowce jest troche poza polowa, okolo 1 max 2 kreski. Pytanie czy to jest objaw normalny przy takich temperaturach i ewentualnie jak u Was z ta temperatura silnika i wentylatorami na postoju ? We wczesniejszych samochodach temperatura czasem podnosila sie poza polowe ale wtedy wlaczal sie wentylator schladzal i sie wylaczal. Proszę o jakies informacje ewentualnie fotke wskaznika temp dobrze dogrzanego silnika. Mazda 2.5 pb 2008r.
Ps. Plynu chlodzacego pelny stan olej pelny stan.
temperatura silnika – wentylatory 2.5 gh
Strona 1 z 1
Dziękuje za wszystkie wyczerpujace odpowiedzi...
- Od: 14 kwi 2015, 09:34
- Auto: Mazda 6 GH 2.5 BENZYNA 2008 r.
Temperatura nagrzanego silnika powinna oscylować w połowie skali... Podłącz się do komputera i sprawdź jaką temperaturę ma ciecz chłodząca... Może termostat przycina?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Co prawda nie przyglądałem sie mojemu wskaźnikowi, ale raczej on nie przekracza połowy. Podczas dojeżdżania do domu lokalną ulicą osiedlową z małą prędkością wentylator mi się załącza, ale po chwili się zatrzymuje, to samo podczas parkowania, wymagającego małej korekty – długie bydle
. Dzisiaj zwrócę na to uwagę, bo może to odgłos klimatyzacji.

Pisalem wyraznie ze jest wylaczona, po dzisiejszej trasie wiem ze na 100 % co jest nie tak bo temperatura wariuje ale nie spada nigdy ponizej polowy. Pytanie jaka moze byc przyczyna ? Najprosciej i najtaniej pewnie sprawdzic termostat, ale mozliwe ewentualnie ze pompa wody ? Dzis jak stalem w korki skoczyla z 4 kreski powyzej polowy.ponizej zdjecie
A jak uruchamiasz zimny silnik to też wentylatory pracują od startu?
Skala wskaźnika temperatury na desce jest tylko orientacyjna, należało by odczytywać na bieżąco temperaturę cieczy jakimś testerem diagnostycznym i porównywać do pracy wentylatorów, które jak sądzę mają przynajmniej kilka prędkości pracy.
Mogę się co najwyżej wypowiedzieć porównując to z pracą wentylatorów w V8 4,2 FSI Audi ale to nie tędy droga...
Dopóki nie mamy odczytu temperatury przez interfejs nie ma sensu dalej się nad tym rozwodzić.
Skala wskaźnika temperatury na desce jest tylko orientacyjna, należało by odczytywać na bieżąco temperaturę cieczy jakimś testerem diagnostycznym i porównywać do pracy wentylatorów, które jak sądzę mają przynajmniej kilka prędkości pracy.
Mogę się co najwyżej wypowiedzieć porównując to z pracą wentylatorów w V8 4,2 FSI Audi ale to nie tędy droga...
Dopóki nie mamy odczytu temperatury przez interfejs nie ma sensu dalej się nad tym rozwodzić.
Na zimnym wentylatory nie pracuja. Zauwazylem przynajmniej dwa tryby ich pracy jesli chodzi o ilosc obrotow. Cos na bank jest uwalone bo bylem madzia w tym roku na chorwacji, gorki i +35 na klimie- temperatura na wskazowce nie wyszla za polowe skali, a w tej chwili wariuje strasznie. Kiepsko bylo by skonczyc silnik w tak glupi sposob. Najgorzej jak zwykle zdiagnozowac usterke. W jaki sposob mozna sprawdzic termostat nie wymieniajac go ?
Problem zdiagnozowany, do wymiany termostat. Mozna to sprawdzic w inny sposob niz wrzucic do czajnika, dziekuje za pomoc kolego wyzej, jak bym chcial sie posmiac to bym sobie kabaret wlaczyl.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
To może się kolego podzielisz swoim doświadczeniem w jaki sposób zostało to zdiagnozowane? Bo to forum jest i się rozwija dzięki osobom, które się swoją wiedzą i doświadczeniem dzielą po rozwiązaniu problemu.
Strona 1 z 1