Zaciskające się Hamulce na 4 kołach
Strona 1 z 1
Witam jestem tu nowyy. I mam już problem ,a raczej mój dziadek ma .. W jego Mazdzie 323f (bj) (2003r.) zaciskają sie hamulce przez to sie grzeją i samochód jest niezdolny do jazdy . Na desce rrozdzielczej pali sie lampka od abs i hamulca recznego chodz ten nie jest zaciagniety. Sprawdzalismy bezpieczniki . Dziadek nawet grzebal przy klockach i odpowietrzal je a takze rozbieral je a one puszczaly i chodzily normalnie dopoki samochod nie zostal odpalony ... Wtedy wszystko sie pociaśnilo... Pomoze ktos ?
-
DenisSaminek
Palący się ABS może świadczyć o usterce. Klocki powinny luźno chodzić w jarzmach,do sprawdzenia tłoczki,prowadnice zacisków (wszystkie koła). Tył dodatkowo sprawdź ręczny czy odpuszcza.
-
rav 75
To wszystko chodzi luźno gdy mój dziadek rozmontuje klocek i złoży go na nowo . Ale gdy odpala samochód hamulce sie zaciskają..
-
DenisSaminek
Mówisz że samo odpalenie wystarcza do zaciągnięcia hamulcow? Czy dopiero po pierwszym naciśnięciu hamulca sie blokują? I wszystkie 4 koła? Czasem uszkodzenie przewodów hamulcowych gumowych powoduje przypuszczalnie płynu przy hamowaniu do zacisku ale nie puszczają wstecz i trzymają cały czas, tylko dziwne zęby wszystkie 4 padły w jednym czasie.
Don't hate me, i'm just an alien....
Szyderca i wywrotowiec :]
In rock we trust
In rock we trust
Po odpaleniu i wciśnieciu pedału hamulca .Całkiem się nie blokują ale bardzo ale to bardzo ciężko chodzą jak i do przodu tak i w tył.
-
DenisSaminek
Najczęstszą przyczyną takich akcji jest uszkodzenie przewodów hamulcowych, czasem też chwyta same tłoczki w zaciskach ze wzgledu na korozję. W takim przypadku zostaje ci regeneracja zacisków, wymiana wszystkich gumek, tłoczków, prowadnic, trochę to kosztuje. Chwyta przód i tył? Chyba że prowadnice zacisków są najzwyczajniej w świecie zardzewiałe i ogólnie do wymiany...zaciski powinny chodzić luźno.
Tak ogólnie, to powinieneś napisać temat lub dopisać się do istniejącego w dziale 323BJ, miałbyś większe szanse na pomoc, poproś moderatora o przeniesienie całego tematu. Dopisz też lokalizację, może znajdzie się ktoś z okolicy kto będzie w stanie pomóc.
Tak ogólnie, to powinieneś napisać temat lub dopisać się do istniejącego w dziale 323BJ, miałbyś większe szanse na pomoc, poproś moderatora o przeniesienie całego tematu. Dopisz też lokalizację, może znajdzie się ktoś z okolicy kto będzie w stanie pomóc.
Don't hate me, i'm just an alien....
In rock we trust
In rock we trust
zaciski "odpuszczają" dzięki temu,że tarcza w czasie jazdy obacając się wraz z kołem wywiera na nie pewną siłą związaną z minimalnym biciem. Bez obrotu koła i tarczy, na postoju ciężej rozeprzeć zacisk zwłaszcza,że najprawdopodobniej próbujecie je ruszać na zdjętym kole.
Jeśli natomiast na założonych kołach po przyhamowaniu nie można przepchnąć auta, to tak jak Proboszcz pisał zacznijcie szukać przyczyny najpierw w prowadnicach, jesli te są nasmarowane, uszczelnione i bez korozji, to trza wypchnąć tłoczek(ki) i je obejrzeć.Jeśli to nie to, to wymienić wężyki elastyczne, bo płyn być może się nie cofa, później przyjrzeć się pompie hamulcowej a na końcu pomyśleć o pracy pompy ABS.
Myślę,że w takiej kolejności – od najtańszego wymienialnego elementu.
No jest trochę szukania i nie trzeba wszystkiego po kolei wymieniać ale należy mieć pewność, że po kontroli danego elementu jest on w 100% sprawny.
Jeśli natomiast na założonych kołach po przyhamowaniu nie można przepchnąć auta, to tak jak Proboszcz pisał zacznijcie szukać przyczyny najpierw w prowadnicach, jesli te są nasmarowane, uszczelnione i bez korozji, to trza wypchnąć tłoczek(ki) i je obejrzeć.Jeśli to nie to, to wymienić wężyki elastyczne, bo płyn być może się nie cofa, później przyjrzeć się pompie hamulcowej a na końcu pomyśleć o pracy pompy ABS.
Myślę,że w takiej kolejności – od najtańszego wymienialnego elementu.
No jest trochę szukania i nie trzeba wszystkiego po kolei wymieniać ale należy mieć pewność, że po kontroli danego elementu jest on w 100% sprawny.
Historie mojej młodości :
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
staraj się nie rozlewać zbyt dużo przelewając z pustego w próżne...
[url]https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=102&t=151548&start=140[/url]
DenisSaminek raczej zapomniał o istnieniu forum..
Ciekawi mnie,czy poradził sobie z problemem ukł.hamulcowego.
Ciekawi mnie,czy poradził sobie z problemem ukł.hamulcowego.
Historie mojej młodości :
Strona 1 z 1