Dzień dobry,
W mojej Mazdzie 3 mam następujący problem:
we Wrocławiu dodałem do ulubionych parę stacji radiowych.
następnie pojechałem do innego miasta gdzie stacje te nadają na innej częstotliwości.
W ustawieniach mam włączone AF i REG i jeśli słucham na trasie np RMF to automatyczna regulacja działa. Jeśli natomiast w międzyczasie przełączę na inną ulubioną stację lub wsiadam kolejny raz do auta, to w ulubionych jest zapisane RMF z częstotliwością z Wrocławia i nie następuje automatycznie dostrojenie. We wszystkich radiach jakie spotkałem do tej pory w autach jest to robione po tagach z RDS.
jest to strasznie denerwujące, bo żeby przełączać się pomiędzy ulubionymi stacjami w czasie dłuższej trasy co kilkadziesiąt km trzeba usuwać i ponownie dodawać ulubione.
Oczywiście opisana sytuacja ma miejsce gdy dana stacja na całej drodze i mieście docelowym ma nadajniki.
czy ktoś ma podobny problem albo rozwiązanie. nie bardzo kojarzę co można by jeszcze ustawić.
soft z tego co pamiętam mam w wersji 31.
Gubienie ulubionych stacji radiowych
Strona 1 z 1
Witam.
Mam wyłączony REG i działa tak, jak napisał giniu. W przypadku kiedy poza obszarem, na którym ustawiłem ulubione stacje szukam jednej z nich, a częstotliwość się nie zgadza, radio nie szuka właściwej stacji. Nie działa ta funkcja prawidłowo.
Mam wyłączony REG i działa tak, jak napisał giniu. W przypadku kiedy poza obszarem, na którym ustawiłem ulubione stacje szukam jednej z nich, a częstotliwość się nie zgadza, radio nie szuka właściwej stacji. Nie działa ta funkcja prawidłowo.
- Od: 28 sty 2015, 12:54
- Auto: Mazda 3 SkyEnergy 2.0 Sedan JetBlack 2014
U mnie to nie działało jak miałem REG włączony. Po wyłączeniu działa normalnie. Przykładowo m.in Krakowem i Tarnowem ostatnio zmieniał mi się nadajnik stacji co było widoczne innym miastem w RDS i poprawieniem jakości odbioru.
spróbuję jeszcze raz, ale z tego co pamiętam nie pomogło mi wyłączenie REG.
Wojtix: czy na pewno łapało Panu stację po zmianie stacji na inną z ulubionych i powórt, czy tylko dostosowało się w czasie słuchania stacji przez cały czas?
Wojtix: czy na pewno łapało Panu stację po zmianie stacji na inną z ulubionych i powórt, czy tylko dostosowało się w czasie słuchania stacji przez cały czas?
-
giniu
Tylko nie Panu!!!
Chyba raczej dostosowywało się podczas słuchania jednej stacji. Ale z tego co kojarzę, to jak byłem w innym województwie, to też te bardziej znane ogólnopolskie stacje np RMF, Zetka, czy Eska podczas "przeglądania" ulubionych wyłapywało na nowych częstotliwościach. Czasem to trwało chwilę. Podobnie działało w poprzednim Focusie.
Byłem w zeszłym tygodniu w ASO żeby wyjaśnić problem – pierwotnie po opisie problemu mieli poradzić się Warszawy czy ktoś zgłaszał podobne problemy, skończyło się na wizycie w ASO i nowym firmware 33.00.500.
W tym tygodniu byłem w Gliwicach i testowałem ulubione – we wszystkich wariantach AF i REG
i za każym razem efekt był słaby- po kliknięciu w stacje z ulubionych wskakiwała częstotliwość zapamiętana dla stacji we Wrocławiu.
poniżej film:
http://youtu.be/dY_rt3W7A1Y
W tym tygodniu byłem w Gliwicach i testowałem ulubione – we wszystkich wariantach AF i REG
i za każym razem efekt był słaby- po kliknięciu w stacje z ulubionych wskakiwała częstotliwość zapamiętana dla stacji we Wrocławiu.
poniżej film:
http://youtu.be/dY_rt3W7A1Y
Ostatnio edytowano 13 lut 2015, 16:34 przez Wojtek, łącznie edytowano 1 raz
Powód: poprawienie załącznika
Powód: poprawienie załącznika
-
giniu
Czy problem udało się rozwiązać?
Odebrałem swoją mazdę w zeszłym tygodniu i mam dokładnie taką samą sytuację.
W Krakowie dodałem ulubione stacje radiowe które w Rzeszowie już nie odbierają a radio nie wyszukuje innej częstotliwości danego radia.
Dokładnie taka sama sytuacja jaką miał giniu.
Odebrałem swoją mazdę w zeszłym tygodniu i mam dokładnie taką samą sytuację.
W Krakowie dodałem ulubione stacje radiowe które w Rzeszowie już nie odbierają a radio nie wyszukuje innej częstotliwości danego radia.
Dokładnie taka sama sytuacja jaką miał giniu.
- Od: 3 sie 2015, 08:25
- Auto: Mazda 3 BM HB 2015, 2,0 120 KM, Sky Motion, Soul Red
Witam.
RDS działa tylko w przypadku, gdy stacja jest nastawiona i podczas jazdy zmienia się jej częstotliwość. I tak przejeżdżam 300 km, a radio "trzyma" stację. Ale wybór z "Ulubionych" stacji zaprogramowanej działa tylko na obszarze, na którym dokonano zaprogramowania. Czyli jest ewidentny błąd w oprogramowaniu i powinni to naprawić. Można chyba powiedzieć, że RDS nie działa prawidłowo
. Jest to dla mnie uciążliwe w codziennym użytkowaniu.
RDS działa tylko w przypadku, gdy stacja jest nastawiona i podczas jazdy zmienia się jej częstotliwość. I tak przejeżdżam 300 km, a radio "trzyma" stację. Ale wybór z "Ulubionych" stacji zaprogramowanej działa tylko na obszarze, na którym dokonano zaprogramowania. Czyli jest ewidentny błąd w oprogramowaniu i powinni to naprawić. Można chyba powiedzieć, że RDS nie działa prawidłowo
- Od: 28 sty 2015, 12:54
- Auto: Mazda 3 SkyEnergy 2.0 Sedan JetBlack 2014
Strona 1 z 1