Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że poszukiwania nowego auta, które planowałem kupić w tym roku rozpocząłem od zupełnie innej marki, a mianowicie od Forda. Początkowo miał być Ford Monedeo, później Focus. Moim wyznacznikiem była dość mała awaryjność tych aut oraz pochlebne opinie w serwisach motoryzacyjnych. Przypadkowo, czytając opinie na temat Focusa znalazłem wzmiankę o tym, że zawieszenie (które było chyba największym atutem Focusa) zostało zastosowane również w Mazdzie 3 BK i tak oto znalazłem to forum, które okazało się dla mnie kopalnią wiedzy i rzuciło zupełnie nowe spojrzenie na markę Mazda. Czytając forum oraz przeglądając auta innych forumowiczów dotarłem do punktu , w którym wiedziałem, że moim następnym autem, nie powinna być..., a MUSI być Mazda.
Od tego momentu rozpoczęły się intensywne poszukiwania mojej wymarzonej Trójki (którą początkowo miała być Mazda 3 BK.). Śledząc ogłoszenia głównie z rynku zachodniego, co raz zaglądałem na strony salonów Mazdy u nas w kraju i praktycznie w momencie, w którym miałem upatrzone potencjalne auto z Niemiec (Mazda 3 BK 2.0) w salonie Mazdy z mojej miejscowości wskoczyła oferta Trójki BL 2010 r. Auto przewyższało moje założenie budżetowe, ale z racji, że oferta była z mojej miejscowości postanowiłem ją zobaczyć. Nie czekałem do końca pracy, wyskoczyłem w trakcie... i nie żałowałem. Na miejscu samochód zrobił jeszcze większe wrażenie. Widać było, że poprzedni właściciel dbał o auto. Po obejrzeniu, poprosiłem o jazdę próbną i tu dalej same pozytywy – wszystko na plus. Szybkie przeanalizowanie kosztów, praktycznie same plusy... Decyzja, BIERZEMY!
Oto kilka chłodnych faktów na temat oglądanej Madzi:
– Wersja Exclusive
– Auto z roku 2010 r. – pierwsza rejestracja 2011r.
– Auto kupione w Polskim salonie (dokładnie u Dealera, u którego oglądałem auto).
– Pełen serwis w serwisie Mazdy w Białymstoku, gdzie auto było kupione,
– Przeglądy realizowane na bieżąco – do obecnego roku (zamierzam kontynuować serwis w ASO).
– Zaraz po kupnie auta w 2011 poprzedni właściciel przeprowadził profesjonalną konserwacje podwozia, co jest również potwierdzone fakturą.
– Przebieg 80,600 km – w momencie zakupu.
– Poprzedni właściciel zostawił samochód w rozliczeniu.
Wyposażenie:
– ABS
– DSC
– Automatyczna klimatyzacja – Climatronic
– Podgrzewane lusterka
– Podgrzewana przednia szybka
– Podgrzewane fotele
– Elektryczne szyby przednie
– System audio z 6 głośnikami
– Felgi Aluminiowe 16''
Poniżej kilka pamiątkowych fotek z ogłoszenia w serwisie OTOMOTO:
Modyfikacje w najbliższym czasie:
– Przyciemnienie tylnych szyb,
– Dodanie chromowanej końcówki wydechu z fabrycznych akcesoriów
Plany:
– Dodanie chromowanej podstopnicy wraz z nakładkami na pedały
– Instalacja oświetlenia powitalnego
– Przeprowadzenie za jakiś czas korekty lakieru,
Zdjęcia Madzi dzień po zakupie
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Od samego początku postanowiłem dbać o auto Na pierwszy ogień poszły felgi, które są w dobrym stanie, ale miały wyraźne ciemne przebarwienia związane z eksploatacją. Do przywrócenia blasku posłuży mi:
Szczotka MONSTER SHINE DELUXE BRUSH
IronX od Car Pro
Do opon Meguiars Endurance Tire Spray
Nie spodziewałem się takiego "krwawienia"
Z efektu końcowego jestem zadowolony:
C.D.N. ...