Mazda3 1.6 Pb, 2009, (otomoto: 6001234725), 34.900 zł, Psary.

Tutaj zadajemy pytania na temat opinii o konkretnych egzemplarzach.

Postprzez stiopa » 23 lip 2015, 22:08

Witam,

Noszę się z zamiarem kupna Mazda 3 rocznik 2009-2010. Czy możecie mi doradzić na co zwracać uwagę przy zakupie tego samochodu ? Czy są jakieś specyficzne rzeczy odnośnie tego modelu o których trzeba pamiętać i na które trzeba zwrócić szczególną uwagę w trakcie zakupy.

Na aukcji zauważyłem jedną mazdę ( link podaje poniżej ). Zamierzam pojechać i przyjrzeć jej się z bliska.
Dziwny wydaję mi się w miarę niski przebieg tego auta 93 tys km !!!

http://otomoto.pl/oferta/mazda-3-mazda- ... y8zit.html

Będę wdzięczny za opinię.
Ostatnio edytowano 27 lip 2015, 06:22 przez stachan, łącznie edytowano 2 razy
Powód: 8.3.
Początkujący

Od: 23 lip 2015, 21:56
Auto: Mazda 3 2011 BL Kirei

Postprzez e-tomek » 24 lip 2015, 17:12

Zajrzyj do FAQ, punkt 6:
viewtopic.php?f=113&t=159602
– tam jest trochę o wadach / słabych stronach – może się przydać, by zwrócić uwagę na niektóre elementy.

Korozję warto by obadać, samochód na podnośnik.
A później to sprawdzasz normalnie – jak każdy samochód, by zminimalizować koszty, bo np. jak będzie łożysko walnięte, to byś musiał wymieniać = koszty. Ale z drugiej strony, czy walnięte łożysko oznacza, że nie należy kupować – nie.
Zwróć szczególną uwagę na tapicerkę siedzeń przednich, fotel kierowcy / pasażera jest trochę felerny = gąbka na boczkach (siedzisko i oparcie) się deformuje.

Ja bym nigdy nie kupił od kogoś, kto sprowadza samochody z DE, bo to jest nierealne, by znaleźć samochód w DE, który będzie tańszy niż podobny, w PL (oczywiście bezwypadkowy), szczególnie jeśli cena atrakcyjna, bo przecież ktoś na tym zarabia, dochodzą jeszcze koszty sprowadzenia ... no to co, w DE samochody są za bezcen? – chyba, że cenowo jakiejś okazji nie ma. Widzę, że ceny zaczynają się tak od 7500-8000EUR za BL z 2009.
Ewentualnie – bez czujnika lakieru bym do sprawy nie podchodził.
A masz doświadczenie ze sprawdzaniem samochodów?

A 93000km jest jak najbardziej realne, co w tym dziwnego? – ja np. robię rocznie 12000km, mój samochód po 5-6 latach miałby 60000-70000km przebiegu. Swojgo (rocznik 2010) kupiłem z przebiegiem 75000km, ale w DK (uwielbiam tutaj kupować samochody, wszystko można posprawdzać na stronach w internecie. A handlarz/dealer ma obowiązek udzielenia 6 m-cy gwarancji na samochód używany).
Forumowicz

Od: 8 gru 2012, 17:03
Auto: Mazda 6 2018

Postprzez stiopa » 24 lip 2015, 18:26

Cześć ,

Jeśli chodzi o doświadczenie w sprawdzaniu samochodów to określę to dwoma słowami " jest słabo".
Dlatego jeśli autko mi się spodoba , jadę z nim do najbliższego ASO. Mam nadzieję,ze tam go dogłębnie sprawdzą , łącznie z historią pojazdu – za to kasę to chyba wyjścia nie mają :D
Początkujący

Postprzez tata1989tom » 24 lip 2015, 21:17

Jeśli chodzi o przebieg to może być normalny.
Posiadam mazde od 3 lat, kupiłem ją roczną z przebiegiem 25 tys km a teraz wybiło 97 tys km
Jestem takiego zdania,auta sprowadzone ( przynajmniej 90 % ) miały już kolizję
sam kupiłem auto po kolizji, uderzone w tył, przyprowadzone osobiście .Szkoda mała i dlatego autko zakupiłem.
Do dzisś spisuje się świetnie, sprzęgło trochę piszczało ale podobno mazdy tak mają, smar poszedł w ruch i już nic nie słychać aaaa posiadam sedana i poszedł siłownik od bagażnika( koszt 60 zł ) .Dodam, że posiadam LPG od nowści, znaczy od sprowadzenia auta, zero problemów.
Dlatego lepiej zwróć uwagę na stan techniczny a nie na to czy był gdzieś uderzony.
Takie jest moje zdanie. Powodzenia przy szukaniu autka :D
Jakby co , moja będzie na sprzedaż ale dopiero za 2 latka <diabełek>
Forumowicz

Od: 13 kwi 2012, 21:07
Auto: Mazda 3 2010r. 1.6 105 km Sedan

Postprzez e-tomek » 24 lip 2015, 21:36

Według mnie najważniejsze to nie kupić rozbitka. Cała reszta to pikuś, bo jak samochód nie był rozbity, nie był naprawiany (jakoś mocno), to cała reszta wiąże się z częściami eksploatacyjnymi, których wymiana jest niejako normalnością. Nie wiem czy w salonie będą się bawić miernikiem lakieru, ale jak chcesz kupić samochód za +– 35000zł, to myślę, że wydatek rzędu 300zł nie jest niczym wielkim. Ja kupiłem sobie ostatnio taki miernik (naprawdę świetny przyrząd):
http://www.mierniki-lakieru.pl/mierniki ... 35219.html
(Mazda ma "cieniutkie" blachy, w niektórych miejscach 70um).
Nikt nie zrobi tego lepiej od Ciebie, bo wiadomo, że podejdziesz z sercem, a mianowicie – przelecieć cały samochód czujnikiem, słupki, blachy, wtedy będziesz miał pewność. Zajrzeć we wnękę od koła zapasowego, posprawdzać czy tam nie było nic robione.
Z ASO to różnie bywa, nigdy nie wiesz na jakiego mechanika trafisz, a nuż zaprzyjaźniony pobliski warsztat. Chociaż widzę na zdjęciach, że naprawdę zajmują się sprowadzaniem tylko Mazd, ale jaki pomysł na biznes mają – czy sprowadzają uszkodzone i naprawiają, czy też w dobrym stanie i sprzedają z wyższą ceną – to nie wiadomo.
A samemu parę rzeczy możesz sprawdzić, np. czy wszystkie szyby są z tego samego roku, sprawdzić łączenia blach, czy szczeliny są równe, czy śruby nie mają oznak ruszania, łatwo też można sprawdzić jak się mają opony, tarcze, klocki – bo jeśli trzeba by wymieniać to już +– 2000zł dodatkowo.
Silnik warto osłuchać, np. czy łańcuch nie dzwoni. Jazda testowa oczywiście z wyłączonym radiem, nawiew na 0 – jak będzie gorąco i nawiew będzie włączony to polecam otworzyć te okrągłe nawiewy, gdy są one zamknięte to nawiew jest głośniejszy (widzę na zdjęciach, że są zamknięte).
Możesz też sprawdzić jaki jest akumulator, jeśli to YUASA, to prawdopodobnie oryginał, a to już 6 lat, tak na granicy żywota ... ale to już takie części eksploatacyjne, to pikuś.

W sumie firma może wyglądać fair, na szczęście na zdjęciach dookoła nie widać rozbitków, pytanie jaką mają strategię, bo jak kupili samochód za +– 8000EUR, to za dużo nie zarobią, może mają spory obrót poprzez ilość, a nie zarobek na jednym samochodzie.

Powodzenia, autko wygląda fajnie.

@tata – sprowadzałeś osobiście – widziałeś uszkodzenie, to jednak inna sprawa. Gdyby samochód był delikatnie uszkodzony to pierwsze co powinien zrobić sprzedawca to pokazać zdjęcia – przecież gdyby klient zobaczył, że uszkodzony był tylko np. zderzak – to nie ma żadnego problemu. Niestety – jak nie widzisz co było – to nie wiesz co było, a niech będzie naruszona konstrukcja / geometria. Albo się okaże już "po", że poduszki nie odpaliły, bo ich po prostu nie było (po naprawie). Poza tym jak ktoś naprawia "na sprzedaż" to idzie po najmniejszej linii oporu, jak naprawiasz dla siebie to dbasz o to, żeby było dobrze zrobione, jak naprawia handlarz to dba o to, żeby było zrobione jak najtaniej (przeważnie ... pewnie są też jacyś fair, mam nadzieję ... chociaż chyba za dużo się naoglądałem programów typu "Będzie Pan zadowolony", a filmiki o przekręcaniu liczników to znam wszystkie ;)).
Forumowicz

Postprzez tata1989tom » 24 lip 2015, 21:58

Dlatego jeśli znajdziesz już jakieś autko i będzie one po kolizji to pytaj o zdjęcia.
Jeśli handlarz kupił już zrobione w DE to może być różnie, jeśli sam naprawiał to na 99% ma zdjęcia
Forumowicz

Postprzez Marianek » 25 lip 2015, 10:21

A ten handlarz został złapany na sprzedaży bitej BL jako bezwypadkowej, więcej w mazdoszrotach jest.
Niby maja przemiał, ale jakościowo zapewne średnio skoro sprzedają bez wypadki a wypadki.
W cuda nie wierze i żaden handlarz takiego auta nie naprawi porządnie bo ekonomicznie nie opłacalne.
Zacznij szukać od autoscout24.de, mobile.de potem policz ile zarabia handlarz a zarabia sporo (inwestuje kasę, ma opłaty, żyje z tego), zakładam że na koszty sprowadzenia utarguje.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez e-tomek » 25 lip 2015, 13:28

Marianek – może jeszcze się nie rozbudziłem i ciężko mi było odczytać Twoje myśli ;)

Widzę, że ta Mazda w okolicach Wrocławia – mieszkasz niedaleko? Ja często w necie oglądam to:
https://www.youtube.com/watch?v=Gyezr8684Jc
i parę osób z Wrocławia transportowali do DE po samochód, widać, że chłopaki są w porządku, chociaż nie widziałem jak używają miernika, może pomyśl nad takim wyjazdem? Nie wiem ile to kosztuje, ale może warto – gdybyś znalazł jakąś fajną ofertę, trochę Hond jest niedaleko granicy:
http://ww3.autoscout24.de/classified/26 ... asrc=st|as
http://ww3.autoscout24.de/classified/27 ... asrc=pl|as
http://ww3.autoscout24.de/classified/27 ... asrc=st|as
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... eNumber=1#
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=2
Mazda:
http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/detai ... geNumber=1

Powodzenia.
Forumowicz

Postprzez Marianek » 25 lip 2015, 16:15

Odniosłem sie do linku z pierwszego postu, panowie z YouTube pożyjemy zobaczymy, niewielu wytrzymuje na jakości ;) Nie mieszkam kolo Wrocka, mieszkam w Belgii od wielu lat ;) .
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez stiopa » 25 lip 2015, 18:54

Hej,

Jestem po moich pierwszych oględzinach ,pierwszej mazdy 3 2009.

Jak już wspomniałem jestem w temacie laikiem. Więc musze sie troche jeszcze nauczyć. Troche poczytałem , troche pooglądałem w necie przed wizytą.

1. Sprawdziłem autko miernikiem. Grubosc lakieru od 70~95 um . Myslałem,ze troche mało. Pomyslałem,ze polerowane tym bardziej,ze w szczelinach ( lampy, wlot paliwa ) znalazłem pozostałości białego nalotu.

@ e-tomek: Dzięki za info na temat grubości lakieru. Nie wiedziałem,ze mazda ma tak cienka powłokę lakierniczną.

Mimo to wydaje mi sie,ze deliktna polerka była robiona. Ale jak mówiłem , w temacie jestem nowy wiec moge sie mylić.

2. Tylna szyba była innej firmy niż pozostałe szyby w samochodzie. Nie wiem czy to jest standard w tym modelu samochodu .

3. Środek naprawde zadbany. Żadnych otarć, przetrać na siedzeniach , plastiki bez żadnych zarysować.
Samochód prezentował sie bardzo dobrze. To samo w bagarzniku.

Niestety komora silnika była wymyta. Powiem więcej jak nowa :D Trochę mnie to zraziło. Wszędzie piszą,ze raczej tak nie powinno być. Ale OK.

Chciałem autko zabrać do ASO Mazda ( gdzie wszesniej umówiłem slot )w celu dokładniejszego sprawdzenia. NIestety Pan nie zgodził się mówiąc ,ze dzisiaj jest Sobota i moze mieć duzo klietów. No OK , rozumiem :)

Ogólnie jak na pierwsze moje sprawdzenie to jestem zadowlony. Ciekawe doświadczenie . Szukam dalej.

Lukam własnie "auta-z-niemiec.com". Dam znać jakby coś :)
Początkujący

Postprzez tata1989tom » 25 lip 2015, 19:18

hmn... podszedłbym do tej oferty bardzo sceptycznie.
1.po jaką cholerę myć pokrywę silnika ? Jeśli nie masz nic do ukrycia to nie myjesz.
2. Jeśli chcesz sprzedać auto które jest sprawne technicznie to bez problemu udajesz się do ASO, widać że koleś do ASO ma nie po drodze
Forumowicz

Postprzez e-tomek » 25 lip 2015, 20:14

Hej, byłem sprawdzić tylną u siebie, też jest innej firmy, pewnie tak ma być = inny dostawca tylnej.

Środek w 5-6 letnim samochodzie z przebiegiem do 100000 przeważnie będzie zadbany, u mnie też "jak nówka", przy czym handlarz jeszcze bardziej odpicuje, taki środek będziesz miał w większości samochodów z podobnymi przebiegami.

Komora silnika – u mnie też czyściutko, auto ma od spodu osłonę, jeśli ktoś nie jeździł po piaszczystych drogach to wygląda bardzo czysto.

Ja bym samochód odpuścił, tłumaczenie nt. klientów bezsensowne, no bo gdyby każdy klient chciał przebadać samochód to on co – nie zgodzi się, bo inny klient może się pojawić? Przecież o to chodzi, żeby klient zbadał samochód – by kupił. Ja mam takie podejście, że najważniejsza jest pewność, tutaj trochę za dużo kombinowania, chociaż ja mało komu ufam ;)
Forumowicz

Postprzez Marianek » 26 lip 2015, 16:50

stiopa napisał(a):Chciałem autko zabrać do ASO Mazda ( gdzie wszesniej umówiłem slot )w celu dokładniejszego sprawdzenia. NIestety Pan nie zgodził się mówiąc ,ze dzisiaj jest Sobota i moze mieć duzo klietów. No OK , rozumiem :)

Ja rozumiem tez, handlarz boi sie że ASO za dużo znajdzie i nie ma bata <diabełek>
Jest poważnie zainteresowany klient i chce brać auto do ASO , niech bierze, toż to on płaci :) a ja sprzedaje.

Pamiętaj jedno, nie zaprzyjazniaj się z handlarzem, nie słuchaj jego miłych słówek, jak się zapomnisz kupisz minę.
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl

Postprzez stiopa » 26 lip 2015, 21:13

Hey,

Ja z Panem handlarzem z Psar o/Wrocławia dam sobie spokój. Niepoważny facet.

Aha w tej maździe co ją sprawdzałem jeszcze błotnik był malowany. Gdy zapytałem się czy uszkodzenie było poważne , czy ma zdjęcia z przed naprawy. Koleś odpowiedział "ja tego nie naprawiałem, taką kupiłem w Niemczech :D ". Dobry kit. I jeszcze ta umyta komora i brak czasu na ASO :D .

Jeśli chodzi o poszukiwania to zmieniam strategię. Strata czasu na przeszukiwanie aukcji internetowych bo
"może się trafi perełka". Pewnie się trafi ale nie prędko. Raczej będę jechał do Niemiec osobiście z kimś ogarniętym w temacie.

@Marianek

Tu się Panie z Tobą zgadzam. Jak się dasz wciągnąć w ich piękne pie....lenie to po tobie. Chłodna głowa i nie dać się zmanipulować gadkami typu "Panie ale a ASO nic nowego panu nie powiedzą" – jak usłyszałem w sobotę :D
Początkujący

Postprzez e-tomek » 26 lip 2015, 23:02

stiopa napisał(a):Raczej będę jechał do Niemiec osobiście z kimś ogarniętym w temacie.

I tak trzymaj, niestety od handlarza w PL nie ma co (przepraszam uczciwych, o ile istnieją).
Czyli jednak wyszło, że sprowadzanie nieuszkodzonych przez handlarzy raczej nie istnieje.

Jak kupowałem Mazdę to usłyszałem takie coś od sprzedawcy:
"Jeśli cokolwiek się będzie działo – dzwoń od razu"
– no, ale to nie w PL ;)
Forumowicz

Postprzez chico84 » 27 lip 2015, 10:21

Widzę ze kolega tak jak ja z Wrocka i tez szuka Mazdy i również byłem kilka razy w Psarach :) mam mieszane odczucia i chyba zdecyduje się wyjazd z kimś do Niemiec
z tymi perełkami to jak najbardziej można trafić 2 tyg temu była we Wrocku od osoby prywatnej taka sama mazda jak z linka powyżej nawet przebieg ok 65k km, ogłoszenie pojawiło się w nd o 13 w poniedziałek wieczorem juz było nie aktualne...cena 32k zł
Początkujący

Od: 8 sie 2014, 15:41
Auto: Mazda3 BK '06 1.6 Pb

Postprzez Marianek » 27 lip 2015, 15:59

A mówiłem że jak handlarz raz zakombinuje to będzie kombinował. Ktoś bardzo zadowolony był z auta w Psarach ale to już po zakupie i chyba nie wypadało mu napisać inaczej albo miał farta. To jak z kręceniem liczników ja raz zakręcił oznacza że zawsze będzie kręcił, chociaż może nie na wszystkich. Ale rodacy zamiast takich handlarzy eliminować dalej, "może już tego nie robi" "ktoś kupił i jest Ok" " spróbuje może się uda" Ważna jest cena dla takiego nabywcy, handlarze zapewniają ceny, niestety kosztem jakości i co gorsza bezpieczeństwa.
Moje zdanie, raz złapany handlarz powinien znikać z rynku, nie kupować u niego. Niestety zdaje sobie sprawę że cena zaślepia szare komórki ;)
Zoom -Zoom from Belgium

Była M6 GH
Jest MX-5NBfl