Słabe podświetlenie deski rozdzielczej

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez michal-323f » 9 lip 2015, 22:25

Witam Panowie,

kilka tygodni temu kupiłem swoją pierwszą Mazdę (323F DITD, 2.0, 101KM, 2003 rok), więc póki co jestem zielony w madziach, ale już jestem w nich zakochany. Teraz nadszedł czas na drobne poprawki w autku, w związku z czym mam kilka pytań i bardzo Was proszę o pomoc, ponieważ forum przeglądam od kilku dni i nie mogąc znaleźć odpowiedzi postanowiłem się zarejestrować.

Główny problem i pytanie:
Zauważyłem, że moja deska rozdzielcza (prędkość, obroty, temperatura i poziom paliwa) ma bardzo słabe podświetlenie. Oczywiście regulację mam odkręconą na maxa, ale wciąż jest dość blado. Jak naprawić ten problem?

Pozostałe, mniejsze kłopoty:
– jaka jest właściwa długość tylnej wycieraczki? jaką firmę polecacie?
– cały czas świecą mi się kontrolki od ABS i ręcznego (zapalają się bez powodu, zawsze w tym samym momencie), jednak zarówno ABS i ręczny są w pełni sprawne – w czym może być kłopot i jak go rozwiązać?

Z góry dzięki serdeczne za pomoc! <spoko>
michal-323f

Postprzez rav 75 » 10 lip 2015, 05:52

Witam. W przypadku podświetlenia prawdopodobnie padł regulator,pewnie działa na ostatnim ustawieniu.
Wycieraczka tylna powinna mieć 350 mm,z mojego doświadczenia nie sprawdzają się wycieraczki płaskie,po taniości kup Alca 350 mm (może być 280 mm,mniejsze pole widzenia ale daje radę),najlepiej denso 350 mm ( z czystym sumieniem mogę polecić zwykłe denso na przód,długości 530 i 450mm. Kupione ostatnio przeze mnie valeo silencio nie dają rady).
Sprawy dotyczące ABS,jego awarie często poruszane były na forum. Na pewno musisz wymigać błędy aby poznać przyczynę zaświecenia kontrolki.Kliknij,poczytaj:http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=452&t=148042 , http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=115&t=103637
rav 75

Postprzez dantes » 10 lip 2015, 08:09

Ostatnio wymieniałem jedną z żarówek zegarów, po wymianie okazało się, że nowa jest dużo jaśniejsza niż stara (mająca kilka m-cy). Mam dziwne wrażenie, że na tych żarówkach coś się osadza, zawsze jak wyciągam przepalone to są osadzone od środka, a ta, co świeciła słabiej już miała trochę jakby sadzy w środku (???). Wymieniłem na LEDy i teraz bije po oczach ;)
Forumowicz

Od: 15 lis 2014, 09:56
Auto: Mazda 323F BJ 2.0 DiTD 2002r. RF4F

Postprzez michal-323f » 10 lip 2015, 14:46

Dzięki wielkie za pomoc Panowie.

W przyszłym tygodniu zajmę się sprawą podświetlenia deski oraz kontrolek ABS i ręcznego. Napiszę co i jak, aby ktoś w przyszłości skorzystał.

P. S. Wycieraczkę niestety w sklepie obok mieli tylko 330mm (denso), ale założyłem i jak na razie działa jak należy ;) Dzięki za pomoc! <spoko>
michal-323f

Postprzez sztosik » 10 lip 2015, 17:49

Wymien zarowki załatwi sprawe. Robilem to u siebie i jest roznica
sztosik

Postprzez michal-323f » 22 lip 2015, 12:54

Ok, sprawa załatwiona.

W desce wymienione wszystkie żarówki, niektóre przepalone, niektóre przytlone. Nie chciało mi się z tym bawić, więc zawiozłem do mechanika i całość zrobił za 50zł, więc gdyby ktoś kiedyś miał taki kłopot, to mniej więcej taką kasę trzeba przygotować.

Jeśli chodzi o kontrolki ABS i ręcznego – błąd zgłasza czujka PT i jest do wymiany. Sam układ w pełni sprawny, więc to właściwie pierdoła, którą zajmę się za jakiś czas.

Dzięki i pozdrawiam.
michal-323f