Wideorejestrator samochodowy
pamiętaj że kamerka jest twoja i nagrania nie musisz udostępnić policjantowi lecz podobno policjant ma możliwość że może sprawe do sądu dać i tam ponoć musisz przedstawić nagranie ale jak to do końca jest to tego nie wiem 
- Od: 18 cze 2015, 23:16
- Auto: Mazda 3 1.6 BK MZ-CD 2005
Art. 217. § 1. Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie (...) należy wydać na żądanie sądu lub prokuratora, a w wypadkach niecierpiących zwłoki – także na żądanie Policji lub innego uprawnionego organu.
§ 2. Osobę mającą rzecz podlegającą wydaniu wzywa się do wydania jej dobrowolnie.
§ 3. (...)
§ 4. (...)
§ 5. W razie odmowy dobrowolnego wydania rzeczy można przeprowadzić jej odebranie. (...)
Tak więc, w przypadku rejestratora zamontowanego na stałe i widocznego sprawa jest raczej oczywista, że policja zarekwiruje nagranie.
W przypadku nagrania na telefonie policjant musi pomyśleć o tym, że jest taka ewentualność, dokonać rewizji osobistej i zarekwirować telefon. Do czego ma oczywiście prawo.
Ustawa z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji
Art. 15. 1. Policjanci wykonując czynności, o których mowa w art. 14, mają prawo: (…)
5) dokonywania kontroli osobistej, a także przeglądania zawartości bagaży i sprawdzania ładunku w portach i na dworcach oraz w środkach transportu lądowego, powietrznego i wodnego, w razie istnienia uzasadnionego podejrzenia popełnienia czynu zabronionego pod groźbą kary.
Jest jednak spora szansa, że nie pomyśli.
Co do legalizacji urządzenia pomiaru prędkości – racja, przykład nie był najlepszy.
A więc inny:
w obszarze zabudowanym jedziesz sobie spokojnie, zbliżasz się do skrzyżowania na którym jest czerwone światło z warunkową strzałką w prawo. Podjeżdżasz, zwalniasz przy strzałce, wygląda na to że nic nie jedzie, skręcasz w prawo. Fakt, że powinieneś się zatrzymać, ale przecież nic nie jechało, więc tylko mocno zwolniłeś, prawie się zatrzymałeś. W tym momencie z za zakrętu wylatuje jakiś koleś tak na oko 90 km/h i wali w twój lewy przód. Naturalnie z nagrania będzie wynikać, że jest Twoja wina, bo nie zatrzymałeś się przy strzałce. Prędkości tamtego kierowcy nie można ocenić, bo rejestrator nie ma homologacji do pomiaru prędkości, więc jesteś załatwiony własnym nagraniem.
Sytuacje na drodze często są niejednoznaczne i nagranie może nas pogrążyć, mimo że nasze przewinienie we własnym mniemaniu jest mniejsze. A do tego w grę mogą wchodzić spore pieniądze do zapłaty. Dlatego uważam, że lepiej samemu decydować czy chce się użyć nagrania jako dowód czy nie. W przypadku telefonu mam taki wybór, przynajmniej w sytuacjach, gdy policjant nie okaże się inteligentny i nie wpadnie na pomysł, aby zrewidować kieszenie i zarekwirować telefon na wypadek nagrania...
- Od: 8 lip 2015, 19:21
- Auto: Mazda 323F BA 1.5 97 r.
Telefon czy wbudowane na stałe to jak debatować co lepsze, blondynka czy brunetka?
Obie będą sexi jak i zołzy

"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Po części się zgadzam, ale...
To, że w samochodzie jest na szybie przyklejony rejestrator nie musi oznaczać, że on nagrywa. Tak jak już wspominaliśmy, to jest zabawka, a nie homologowane urządzenie i nie ma obowiązku działać. Resztę dopowiedz sobie sam jak te informację wykorzystać pod kątem Art. 217. § 1.
Natomiast jeżeli mowa o wypadku w którym to służby ratunkowe będą zajmowały się samochodem, bo kierujący jest nieprzytomny, poważnie ranny, etc to możesz być pewny, że zainteresują się telefonem tak samo jak kamerą czy nawet aparatem fotograficznym.
Zdziwisz się
Współpracuję bardzo często z lokalnym wydziałem do walki z przestępczością gospodarczą i cyberprzestępczością. Jeżeli myślisz, że policjant to ciemniak, który jeszcze nie wie do czego może służyć smartfon to rozczaruję się. Nadążają, bo muszą 
To, że w samochodzie jest na szybie przyklejony rejestrator nie musi oznaczać, że on nagrywa. Tak jak już wspominaliśmy, to jest zabawka, a nie homologowane urządzenie i nie ma obowiązku działać. Resztę dopowiedz sobie sam jak te informację wykorzystać pod kątem Art. 217. § 1.
Natomiast jeżeli mowa o wypadku w którym to służby ratunkowe będą zajmowały się samochodem, bo kierujący jest nieprzytomny, poważnie ranny, etc to możesz być pewny, że zainteresują się telefonem tak samo jak kamerą czy nawet aparatem fotograficznym.
DaVinci napisał(a):Jest jednak spora szansa, że nie pomyśli.
Zdziwisz się
Ponadto zgodnie ostatnio POprawką do przepisów nagranie zrobione bez pozwolenia nie mogą być wykorzystane... 
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Wszystko zależy od telefonu, jaką ma kamerkę. Ja też ostatnio nagrywałem yanosik-em z Samsunga S4 i jakość jest bardzo dobra. Tylko jak nagranie zrzuciłem na kompa to sa odwrotnie.czarmi napisał(a):ciężko z odczytem nr rej. aut podczas jazdy

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
nie polecam kamerek overmax, mam taką i jak jest cicho to trzeszczy,
baterie gdy odłącze trzyma 10 sek, tak było od momętu gdy kupiłem i chyba musze ją wymienić(baterie).
jakość nagrywania taka sobie.
baterie gdy odłącze trzyma 10 sek, tak było od momętu gdy kupiłem i chyba musze ją wymienić(baterie).
jakość nagrywania taka sobie.
nemi napisał(a):yło jasno z bardzo dobrą widocznością, jak jest nagrane – widać .
Jasnośc, jasnościa, ale proszę miejcie wszyscy na uwadze, że pod kątem jakości Youtube stosuje swoje enkodowanie i prkatyzcnie każdy film w oryginalne dostarcza więcej detalu niż reenkodowany przez ww. portal... Nemi, żeby mieć porówanie mógłbyś udostępnić "raw" video.
Czy można zasilić kamerę w trybie parking ( u mnie bateria krótko działa – mio 358 ) takim aku
http://allegro.pl/akumulator-zelowy-1-5 ... 60637.html
Ładowanie z zapalniczki do tego aku a zasilanie kamerki z niego ?

Ładowanie z zapalniczki do tego aku a zasilanie kamerki z niego ?
To moze lepiej jakis power bank. To ma mala pojemnosc...
-
Ale mozesz go ladowac ladowarka USB. HELLO – jakby powiedziala Mariolka... 
-
ale jakby powiedziała Mariolka kamerka działa tylko na 12 V ( nagrywanie ) w trybie 5V działa jako pamięć masowa
Powaznie? Moje MIO 388 ładuje się ze standardu USB. Nie WIERZE, że u Ciebie jest inaczej. Połączenie kabla z danymi tj. podłączongo do kompa wyzwala pracę jako czytnik a podpięcie do dowolnej ładowarki nawet telefonicznej wyzwala nagrywanie. Zrób mi zdjecię swojego zasilacza do MIO na którym to bedzie widniec 12V na wjściu to uwierze!!!
-
Pomysl raczej o czyms takim http://www.amazon.com/Dash-Camera-Vehic ... B00MH4ZVHO
ciekawe , minus ciąganie kabli od aku albo lutowanie w bezpiecznikach , sprawdzę to co Kondrat pisze , może faktycznie działa na ładowarce to i zadziała na power banku
marcin255 napisał(a):no a ile jest w zapalniczce volt ?
Pisze o parametrach pradu wchodzacego do MIO.
Mowie – w zapalniczke ladowarka USB –> power bank –> MIO.
Tylko to będzie kosztowne rozwìązanie...
-