Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy

Dział przeznaczony do rozwiązywania problemów z systemami elektronicznymi nadwozia

Postprzez woytaski » 23 cze 2015, 13:12

czarmi napisał(a):Miałeś wyłączone drogi gruntowe?

Dokładnie tak. Tak samo jak i włączone wszystkie drogi płatne, etc...

Jeśli jest tak jak pisze usrobo, to porażka na całej linii, zważając na fakt ostatniej aktualizacji mapy w stosunku do terminu uruchomienia wspomnianego odcinka S8 :(
Kolejnym kwiatkiem była kwestia czasu jazdy. Pierwotnie czas dotarcia do celu określony był na prawie 22:00
W pewnym momencie zmienił się na 2:08 (!) i nie był to rzecz jasna czas jazdy :P
Co ciekawe, za każdym razem przegląd trasy odnosił się do przebiegu S8...
Forumowicz

Od: 13 maja 2014, 13:32
Auto: Mazda CX-5 black&white

Postprzez czarmi » 23 cze 2015, 13:44

To ja bym chyba ruszył z tym problemem do ASO i przedstawił im go. Nie wiem tylko co mogliby zrobić <co?>, ale problem bez wątpienia istnieje.
Forumowicz

Od: 11 cze 2014, 22:04
Auto: Mazda 3 BM, 120KM 6MT, SD SkyEnergy, soul red 14'
była ...

Postprzez Nikes » 27 cze 2015, 11:49

Panowie, jeżeli jeszcze nie kupiliście nawigacji do mazdy to szczerze powiem – nie róbcie tego.
Dobra nawigacja w maździe była by marzeniem, jednak to co mamy obecnie (częstość aktualizacji + proponowanie tras) to totalna porażka. Od prawie samego początku korzystam z telefonu i map google, które sprawdzają się rewelacyjnie.

Żałuje kasy jaką zainwestowałem w nawigacje. Mogłem ją przeznaczyć na zabezpieczenie lakieru ceramiką.
Początkujący

Od: 25 lip 2008, 18:46
Auto: Na tropie

Postprzez usrobo » 27 cze 2015, 11:50

wg mnie post dotyczy ceny salonowej
bo cena wolnorynkowa jest adekwatna do jakości.
Forumowicz

Od: 4 paź 2014, 17:13
Auto: Mazda 3 BM Sky-Motion 120KM HB soul red

Postprzez child » 27 cze 2015, 23:44

A ja mam inne zdanie. Wprawdzie rzeczywiście częstotliwość aktualizacji (a może bardziej ich aktualność) woła o pomstę do nieba, natomiast moim zdaniem jest to ogólnie bardzo dobry system nawigacyjny (np. możliwość wyboru aż 4 typów trasy: szybka, ekonomiczna, prosta, krótka). Sama aplikacja jest bardzo intuicyjna w obsłudze, a możliwość obsługi pokrętłem to moim zdaniem rewelacja – przy wykorzystywaniu telefonu do nawigacji najbardziej mnie zawsze wpieniał dotykowy ekran, na którym trzeba się było całkowicie skoncentrować odwracając uwagę od drogi.

Fakt proponowania dziwnych tras bierze się w prosty sposób z nieaktualnych map (omawiany ostatnio przykład z S8). Oczywiście to wpienia, ale skoro dla nawigacji dana droga nie jest przejezdna, to nie ma co mieć pretensji o niewyznaczanie trasy tą drogą.

A co do map Google – tak samo potrafią dziwnie poprowadzić i tak samo potrafią nie wiedzieć o ważnym kawałku autostrady oddanym do użytku pół roku wcześniej (takie dokładnie miałem doświadczenie z AOW we Wrocławiu).
Forumowicz

Od: 9 gru 2013, 19:27
Auto: ND '18
b: NB '00
b: BM '13
b: EC '97
b: BK '07

Postprzez MateoGDY » 28 cze 2015, 14:13

I tu tez sie zgodze z kolega 'child'. System jest bardzo dobry, u mnie nic sie nie zawiesza a mapy sa w miare aktualizowane. Jezdze po Polsce, i to w wiekszosci w miastach i jeszcze nigdy nie wprowadzila mnie w tzn krzaki. Ogolnie jakosc urzadzenia, ergonomia obslugi i jakosc systemu naw oraz map oceniam na 5.
Najbardziej podoba mi sie interfejs, ktory nie byl taki dobry i przejzysty ani w Automapie ani w Kodenie, ani w Navigonie. Tomtoma nie uzywalem.
Forumowicz

Od: 12 lip 2014, 12:04
Auto: Mazda 3 BM 2.0 120 KM SkyEnergy Navi Xenon

Postprzez Furgas » 6 lip 2015, 22:22

Też ostatnio doświadczyłem "aktualności" map, tyle, że w drugą stronę. Chciał mnie pokierować budowanym dopiero kawałkiem A1 na węźle Łódź-Północ. Musiałem się trochę nagimnastykować...
Forumowicz

Od: 11 wrz 2014, 14:39
Auto: Mazda 3 BM (2014), Sedan Soul Red, 2.0 120KM MT benzyna, SkyEnergy+Xenon+Navi

były – Ford Focus mk1 (2002), Hatchback, 1.6 100KM MT benzyna

Postprzez czarmi » 9 lip 2015, 09:42

Na początku lipca br. napisałem do Mazdy Polska w sprawie nieaktualnych map nawigacji. Dostałem taką oto odpowiedź:
"Szanowny Panie,

Dziękujemy za przesłanie wiadomości dotyczącej samochodu Mazda3 o numerze VIN ..................
W odpowiedzi informujemy, iż wskazany na stronie internetowej czas aktualizacji mapy z drugiego kwartału 2014 roku jest to czas aktualizacji oprogramowania mapy bazowej, w późniejszym terminie mapa była aktualizowana. Zgodnie z przekazanymi Panu przy zakupie danymi aktualizacja map nawigacji następuje dwa razy w roku.
Aktualnie do producenta został zgłoszony problem nieprecyzyjnych informacji znajdujących się na stronie internetowej. Przepraszamy za powstałe niedogodności.
W przypadku ewentualnych pytań prosimy o kontakt.

Zapytałem jeszcze co oznaczać ma to zdanie "Aktualnie do producenta został zgłoszony problem nieprecyzyjnych informacji znajdujących się na stronie internetowej". <co?>
Czekam na odpowiedź.
Forumowicz

była ...

Postprzez Wojtek » 9 lip 2015, 09:52

Czyli według producenta auta...
W odpowiedzi informujemy, iż wskazany na stronie internetowej czas aktualizacji mapy z drugiego kwartału 2014 roku jest to czas aktualizacji oprogramowania mapy bazowej, w późniejszym terminie mapa była aktualizowana. Zgodnie z przekazanymi Panu przy zakupie danymi aktualizacja map nawigacji następuje dwa razy w roku.

Mapy macie aktualne... i wywiązali się z zawartej umowy o dwóch aktualizacjach rocznie... hahaha

Proszę sprawdźcie jakie macie pliki map i kiedy była ostatnia aktualizacja?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez czarmi » 9 lip 2015, 17:21

Dzisiaj pytanie i dzisiaj odpowiedź:
"Szanowny Panie,
W odpowiedzi informujemy, iż do producenta samochodów marki Mazda został przekazany problem związany z widniejącymi na stronie internetowej danymi odnoszacymi się do czasu aktualizacji map nawigacji tj. drugiego kwartału 2014 roku . Wskazujemy, iż aktualizacja map nawigacji ma miejsce dwa razy w ciągu roku.
Jeszcze raz przepraszamy Pana za zaistniałą sytuację, wyrażamy nadzieję, iż nie wpłynie ona negatywnie na naszą dalszą współpracę.

Z poważaniem,
"
Forumowicz

była ...

Postprzez Wojtek » 17 lip 2015, 15:32

Hm... Dzisiaj Automapa opublikowała nową aktyualizację map...
Mapy EU 2Q2015 opracowane przez HERE oraz mapy Polski 1506 opracowane przez Geosystems

Jak widać z cytatu również Automapa używa mapy HERE...
W trójkach jest już rok w plecy, czyli całe 2 aktualizacje...
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez wojtix » 18 lip 2015, 18:30

Autostrada Tarnów-Dębica jest widoczna na mapie, ale nią nie poprowadzi tylko starą krajówką. Dopiero ostatnio to zauważyłem, wcześniej myślałem, że to, że miedzy w/w miejscowościami prowadzi obok autostrady wynika z problemów z GPS. Dziś popatrzyłem za jakimiś nowymi aktualizacjami, ale ich brak.
Forumowicz

Od: 5 sie 2014, 10:32
Auto: Mazda 3 Sedan, SkyEnergy, 120KM 6MT

Postprzez wojtix » 29 lip 2015, 22:25

Jechał ktoś z Was przez Łódź w kierunku PN-PŁD lub odwrotnie? Navi prowadzi przez miasto, bo przy wstępnym przeliczeniu zerkając na trasę widzę, że prowadzi budowaną obwodnicą Łodzi ;/ (cześć A1).
Forumowicz

Postprzez Warko_ » 30 lip 2015, 08:32

Tak jak napisal wojtix ta "genialna" nawigacja chce prowadzic przez nieistniejaca autostrade A1 wokol Lodzi. Rozumie drobne pomylki, ale zeby prowadzic przez droge ktora bedzie ukonczona pewnie dopiero za rok to lekka przesada. Co wiecej nie jest to odosobniony przypadek bo w Gdansku obok Areny tez chcialo mnie na rondzie prowadzic na droge ktora jest w budowie. Pewnie takich bledow sie namnozy jeszcze wiele.
Forumowicz

Od: 9 lut 2015, 02:31

Postprzez zibbyt » 30 lip 2015, 08:41

Warko_ napisał(a):... zeby prowadzic przez droge ktora bedzie ukonczona pewnie dopiero za rok to lekka przesada. ...

Chyba trochę przesadzacie. Wcześniej były narzekania, że aktualizacje map są około rok do tyłu, no to MM poszła po rozum do głowy i do ostatniej aktualizacji wrzucili dane rok do przodu, więc się wyrównało. <diabełek>
Forumowicz

Od: 9 gru 2014, 11:52
Auto: Mazda 3 BM SkyPassion HB
SKYACTIV-G 165KM 6MT 2014
Soul Red/Off-White

Postprzez rycech » 30 lip 2015, 09:25

Bardzo śmieszne :–)
Początkujący

Od: 20 lis 2013, 14:57
Auto: Mazda CX-30 DM
2.0 186KM
2021

Postprzez Wojtek » 30 lip 2015, 11:48

zibbyt napisał(a):Wcześniej były narzekania, że aktualizacje map są około rok do tyłu, no to MM poszła po rozum do głowy i do ostatniej aktualizacji wrzucili dane rok do przodu

hmm... nic nie wrzucili, bo nie mogli. Od ponad roku nie było aktualizacji...
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez wojtix » 30 lip 2015, 14:04

Albo nie prowadzi istniejącą autostradą (Tarnów-Dębica-otwarcie listopad 2014), albo prowadzi nie istniejącymi drogami! Jak ustawiłem Navi na kierunek północny, to w analizie planu podróży widniej, że ta droga (obwodnica wschodnia) Łodzi jest/była zamknięta do 30 czerwca 2015 roku. Nie używam nawigacji zbyt często, ale jeszcze nie spotkałem się z takimi cudami, żeby planowało przez nieistniejące drogi. W końcu jadę kompaktem Mazdy, a nie UAZem. jakbym wydał w salonie ponad 2 tys. za ta NAVI to bym się nieźle...
Ostatnio edytowano 9 sie 2015, 18:44 przez wojtix, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Postprzez Marianek » 30 lip 2015, 17:06

Niestety nie tylko Mazdy nawigacje tak prowadzą, Garmin swego czasu też tak mnie prowadził a od znajomego wiem że dalej potrafi. Mio kiedyś wyprowadził w ślepe drogi, z najnowszą aktualizacją. Auto mapa w Holandii na wysokości Eindhoven głupawki dostaje, wykańczają ja zmiany organizacji ruchu i przebudowa ringu. Wiec panowie to tylko nawigacje, nie oczekujcie 100% niezawodności.
Ciekawe ilu z was umie jeździć bez navi, tylko na mapach papierowych i znakach? Wystarczy że US uzna z chwili na chwile GPS wyłącza i lipa totalna :)
Nie zaprzeczam że aktualizacja jest do <dupa> .
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Zoom -Zoom from Belgium
Przedstawiciel Beneluxu i Niemiec

Od: 26 mar 2010, 14:31
Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.

Postprzez Wojtek » 30 lip 2015, 17:35

Marianek napisał(a):Auto mapa w Holandii na wysokości Eindhoven głupawki dostaje, wykańczają ja zmiany organizacji ruchu i przebudowa ringu.

Nie przesadzaj... :P
Jeżdżę zawsze tą trasą i tylko raz (w chwili zmiany organizacji ruchu) się pomyliła... Jest jedną z lepszych systemów...

btw.
Wojtek napisał(a):Jak widać z cytatu również Automapa używa mapy HERE...

i mimo tego faktu mam minimum 4 aktualizacje rocznie...
Pytanie jest inne: Dlaczego Mazda ich nie ma?
Arkana , Renault , Mii
Zarząd – Członek Zarządu

Renault
Mii FR-line 1.0 75KM