Lusterka zewnętrzne – problem ze składaniem/rozkładaniem
Hmm to jesli wszystko jest ok to oba lusterka skladaja sie w identycznym momencie czy jedno delikatnie wolniej? Bo u mnie lewe sklada sie tak ok 1s wolniej niż prawe to znaczy, że powoli kończy sie silniczek czy poprostu tak to ma być?
Nie bez kozery ktoś kiedyś powiedział o Maździe japońska Alfa Romeo.. Tylko, że Alfa to Alfa i ja sie kupuje sercem a od Mazdy Made In Japan oczekuje się japonskiej precyzji i niezawodności..
Nie bez kozery ktoś kiedyś powiedział o Maździe japońska Alfa Romeo.. Tylko, że Alfa to Alfa i ja sie kupuje sercem a od Mazdy Made In Japan oczekuje się japonskiej precyzji i niezawodności..
ellipsis napisał(a):Bo u mnie lewe sklada sie tak ok 1s wolniej niż prawe to znaczy, że powoli kończy sie silniczek czy poprostu tak to ma być?
Ja miałem też opóźnienie w lewym lusterku ale nie aż 1 sekundę. Raczej krócej (czas przekręcenia głowy z prawego na lewe lusterko). U mnie z dnia na dzień się popsuło. Posłuchaj jak pracuje silnik, czy się męczy i czy ruch lusterka jest płynny czy nie. Ja póki co czekam aż do wymiany oleju, czyli jeszcze z 4 – 5 tygodni...
Ja u siebie od samego początku mam tak, że lewe składa się później od prawego o ok 0,5sek.
Zbytnio się tym nie przejmuję (gwarancja), a moim poprzednim samochodom kupowanym od nowości w ASO (inne marki), zawsze coś też dolegało. Ważne, aby to się działo podczas trwania gwarancji
.
Wszyscy producenci z tym się borykają, ale tak już bywa, że cudze chwalicie (marki innych aut) – swego nie znacie.
Zbytnio się tym nie przejmuję (gwarancja), a moim poprzednim samochodom kupowanym od nowości w ASO (inne marki), zawsze coś też dolegało. Ważne, aby to się działo podczas trwania gwarancji
Wszyscy producenci z tym się borykają, ale tak już bywa, że cudze chwalicie (marki innych aut) – swego nie znacie.

ellipsis napisał(a):Hmm to jesli wszystko jest ok to oba lusterka skladaja sie w identycznym momencie czy jedno delikatnie wolniej? Bo u mnie lewe sklada sie tak ok 1s wolniej niż prawe to znaczy, że powoli kończy sie silniczek czy poprostu tak to ma być?
U mnie lusterka się są dokładnie symetryczne (obudowa jednego ma inny kąt w stosunku do drzwi niż drugiego), stąd wynika różnica w czasie składania (która jest niewielka).
Nie wiem jak było w poprzednich generacjach, ale mechanizm składania lusterek w BM to jakaś kpina.
Po pół roku użytkowania wymieniono w lewym a 10 miesięcy później wymieniono w prawym. Dzień po ostatniej wizycie, silniczek mechanizmu w lewem zaczął wydawać podejrzane dźwięki co zwiastuje początek jego agonii.
Dodam, że lusterka składam sporadycznie. Myślę, że do końca gwarancji będą znowu wymieniać komplet.
Zastanawiam się na ile czasu starczają te mechanizmy u użytkowników posiadających moduł składania po każdym wyłączeniu zapłonu...
Po pół roku użytkowania wymieniono w lewym a 10 miesięcy później wymieniono w prawym. Dzień po ostatniej wizycie, silniczek mechanizmu w lewem zaczął wydawać podejrzane dźwięki co zwiastuje początek jego agonii.
Dodam, że lusterka składam sporadycznie. Myślę, że do końca gwarancji będą znowu wymieniać komplet.
Zastanawiam się na ile czasu starczają te mechanizmy u użytkowników posiadających moduł składania po każdym wyłączeniu zapłonu...
Ostatnio edytowano 2 lip 2015, 11:30 przez maryousz, łącznie edytowano 1 raz
-
maryousz
Składaj je za każdym razem... Będziesz miał pewność, że zanim minie gwarancja będą wymienione po raz kolejny... 

Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
czy Ci co cieszą się bezawaryjnym lusterkami ( o ile tacy są) korzystają z myjki ciśnieniowej?
-
maryousz
A co ma myjka ciśnieniowa? Wcześniej miałem Mazde 2, lusterka składałem codziennie, samochód myłem myjką ciśnieniową i przez 4 lata nic się nie działo. Teraz, w trójce, po roku lewe lusterko do wymiany. Składa się wolniej lub wcale.
- Od: 27 kwi 2014, 19:32
- Auto: sierpień 2014 – Mazda 3 BM
Sky ENERGY
120KM Sedan
myny83 napisał(a):A co ma myjka ciśnieniowa? .
a to ma, że mechanizm winien posiadać jakieś uszczelnienia. Jeżeli te są wadliwe, przedostająca się woda może go uszkodzić.
-
maryousz
Ja również korzystam z myjki ciśnieniowej i jedynie co udało mi się zaobserwować w związku z jej myciem to wyciek wody przez gumową uszczelkę. Kilka miesięcy temu, kiedy zaobserwowałem niedopasowanie plastyku w słupku lusterka i zgłosiłem się z tą sprawą do ASO to pokazano mi lusterko i zapewniono, że woda do mechanizmu lusterka nigdy się nie dostanie.
Ja jeżdżę sam i może samo zamykanie drzwi powoduje powolne uszkodzenie mechanizmu lusterek ? Lusterko prawe działa bardzo dobrze, lewe się zacina a jak jest chłodno to złoży się całkowicie ale z wyczuwalnym trudem. Lusterka składam zawsze jak opuszczam pojazd.
Ja jeżdżę sam i może samo zamykanie drzwi powoduje powolne uszkodzenie mechanizmu lusterek ? Lusterko prawe działa bardzo dobrze, lewe się zacina a jak jest chłodno to złoży się całkowicie ale z wyczuwalnym trudem. Lusterka składam zawsze jak opuszczam pojazd.
U mnie tfu tfu narazie działają oba. Auto mam od listopada i tez skladam lusterka zawsze. Nie zdziwilbym sie jak kiedys MMPOL powie, że przyczyna usterek jest mycie myjka cisnieniowa. Aż boje sie myslec co bedzie z tym autem po 3-5 latach kiedy skonczy sie gwarancja. Przeciez takie czesci jak silniczki, mieszki od biegów tego nie kupi sie w sklepie tylko w ASO które ma ceny wiemy jakie..
Wczoraj zauważyłem u siebie, że lewe składa się w wolniejszym tempie od prawego o ok. 2 sek.
Nie wiem czy to pierwsze oznaki przyszłej ich awarii, bo wcześniej różnica czasu składania była trochę mniejsza

Nie wiem czy to pierwsze oznaki przyszłej ich awarii, bo wcześniej różnica czasu składania była trochę mniejsza

To niestety oznaki pierwszej awarii. Miałem dokładnie tak samo. Mamy ciepło więc pewnie w ciągu paru dni lewe lusterko nawali (jak jest chłodno to lusterka dają się składać, ale lewe idzie ok 2 sek wolniej).
Idzie wolniej bo jest bardziej wychylone od prawego. Ale czy aż dwie sekundy? U mnie opóźnienie trwa 1s.
-
maryousz