Witaj.
Jeszcze raz napiszę.
Pokrywa pompy oleju przykręcona jest do bloku silnika. Pokrywę tą montuje się na np.
LOCTITE SI 5980
http://www.loctite.pl/wyszukaj-produkt- ... 2629844993oraz inne elementy jak np. miska olejowa.
Mogło się u ciebie tak stać przecież auto ma 9 lat, że uszczelniacz stwardniał i leci z pod tej pokrywy właśnie od góry.
Pokrywa jest od góry tak zrobiona, że ma szczelinę po której ma spływać olej z ewentualnych uszczelniaczy. (to jest rowek technologiczny zakończony otworkiem)
Jest kilka możliwości:
– leci z pod pokrywy górą – wtedy trzeba zdjąć rozrząd, dolne koło paska osłonę plastikową miskę olejową i obudowę pompy oleju. Jeśli to będziesz robił wymień od razu uszczelniacz wału na oryginał mazda, żadne reinsy albo inne badziewia, kosztuje tyle samo oryginał.
– leci z wałka rozrządu – trzeba również zdjąć rozrząd, osłonę plastikową koło górne ( łatwo schodzi)
wydłubać stary uszczelniacz założyć nowy oryginał mazda.
– leci z króćca z tyłu silnika – to najprościej, odkręcić króciec kupić i uszczelkę oryginał mazda, wyczyścić miejsca styku zmontować.
Jak ja to naprawiłem.
Rozebrałem rozrząd zdjąłem osłony plastikowe, zmontowałem rozrząd oraz pasek wieloklinowy bez osłon i obserwowałem z kąt leci. Oczywiście przed uruchomieniem trzeba wszystko wyczyścić z oleju.
Jeśli chcesz pogadać o tym przez telefon napisz do mnie na priv.
Pozdrawiam Zbyszek