Problem z odpalaniem, brak reakcji pedału gazu,moc
1, 2
Witam, silnik 2.0 90km rf2. Mam problem z mocą, odpalaniem na zimnym i ciepłym, odpalac odpala, ale zawsze się męczy a szczególnie na ciepłym, nie zawsze za 1 razem odpali. Akumulator nowy. Bardzo słaba reakcja pedału gazu, nawet na jałowym do maksymalnych obrotów trwa to za długo no chyba że ktoś się wypowie że tak ma być.pod obciążeniem np na 5 biegu, jadę 80-90 do dechy to do 2,5 tysiąca obrotów stoi w miejscu. Ok 30 sek od 80-120. Kolektor czyszczony, ic też. Filtr paliwa, powietrza wymieniony. Mogę od czego zacząć domowych warunkach? Dodam że błędy nie pokazuje na kompie, egr sprawny ale zaslepiony
Dymi?
to normalne że cyka, tak działa zawór TCV
No to ok , w tym momencie jednqk najbardziej poglebia sie problem z odpaleniem, gdy silnik sie zagrzeje , teoretycznie juz sie nie zdarza zeby odpalil za pierwszym razem, chwile go mecze i za drugim razem ok. Czesto grzeje swiece 2 razy ale raczej roznicy nie ma. Zrobilem loga z forscana , zajrzal by ktos ?
W najblizszym czasie wrzuce tego loga. Duzo pracuje i mam ograniczony czas. Ale teraz wydaje mi soe ze problem z odpalaniem pojawia sie gdy mam okolo 1/3 baku i mniej, jeszcze 100% pewnosci nie ma, ale co to moze byc w takim przypadku?
Przy polowie baku jednak dalej problem z odpalaniem, odnosze wrazenie ze to sie dzieje od zeszlych wakacji, coraz mu ciezej odpalac. Jutro mam wolne, wstawie loga. Swoja droga jezeli kat wtrysku do korekcji jak to sie powinno dokladnie objawiac? Problemow z obrotami , czkawkami nic nie ma, tylko na moc mala, a nie mialem przyjemnosci przejechac sie drugim ditd dla porownania
Verqlan napisał(a):jezeli kat wtrysku do korekcji jak to sie powinno dokladnie objawiac?
właśnie tak :
Verqlan napisał(a):problem z mocą, odpalaniem na zimnym i ciepłym, odpalac odpala, ale zawsze się męczy a szczególnie na ciepłym, nie zawsze za 1 razem odpali. Akumulator nowy. Bardzo słaba reakcja pedału gazu
a wystarczy przestawiony rozrząd o ząb i będą taki hece....
Log w załączniku
Edit. Dzisiaj patrzylem to tak, na zimnym jak to zwykle 2-3 sek odpala, pochodzil tak z 5 min ze wskazowka temp ledwo co ruszyla i w tym momencie z 3 gasilem i odpalalem i tym razem odpala tak jak ludzie pisza z polobrotu, doslownie odrazu
Edit. Dzisiaj patrzylem to tak, na zimnym jak to zwykle 2-3 sek odpala, pochodzil tak z 5 min ze wskazowka temp ledwo co ruszyla i w tym momencie z 3 gasilem i odpalalem i tym razem odpala tak jak ludzie pisza z polobrotu, doslownie odrazu
- Załączniki
-
mazda 111.zip
- LOG, 25 sekunda była odcinka, program nie wyłapał takich obrotów
- (1.98 KiB) Pobrane 71 razy
jutro popatrzę na to.
Dopisano 25 cze 2015 7:03:
sorry,ale w tym logu nie ma nic ciekawego.
jakieś wartości temperatur powietrza,obroty czy położenie EGR nic nie wnoszą.
taki log to dobry przykład dla tych,którzy "mieli podłączone pod komputer i wyszło,że pompa jest padnięta albo wtryski o wymiany".
Dopisano 25 cze 2015 7:03:
sorry,ale w tym logu nie ma nic ciekawego.
jakieś wartości temperatur powietrza,obroty czy położenie EGR nic nie wnoszą.
taki log to dobry przykład dla tych,którzy "mieli podłączone pod komputer i wyszło,że pompa jest padnięta albo wtryski o wymiany".
Tadziol, mozesz potwierdzic ze aby sprawdzic pompe wyjalem dobry czujnik, pod kolektorem z 15 cm ? Nie zaden czujnik w pompie? . Jezeli to ten pod kolektorem to po odlaczeniu bez zmian, a nawet mamy upaly i korki w nadmorskich miejsciowosciach, odpalanie na cieplym sie pogorszyli do nawet, za 3-4 razem. A no i czy pod odpieciu czujnika nie powinna sie chociaz palic kontrolka swiec ?
No nic, w poniedzialek daje do mechanika, w sumie stwierdzil ze jak pompa bedzie kaput to sie nie oplaca regenerowac a lepiej kupic uzywke, choc jestem innego zdania. Tadziol tak dla pewnosci mozesz mi powiedziec czy na pewno mam silnik rf2a ? 323f bj 00r de04s08, w dowodzie 66kw
na logu z FS masz położenie zaworu egr. tylko RF2A miał czujnik położenia.
w niewiadomym stanie ? powodzenia...
Verqlan napisał(a):sie nie oplaca regenerowac a lepiej kupic uzywke
w niewiadomym stanie ? powodzenia...
1, 2