Aktualizacja map nawigacji
Jako nowy użytkownik i Mazdy i Navteqa chciałbym szanownych kolegów zapytać gdzie znaleźć informacje o aktualizacji map do Mazdy. Oczywiście wiem, że można wyjąć kartę wsadzić do czytnika i odpalić Mazda Toolbox, ale prościej było by przeczytać o tym na jakiejś stronce.
Na razie tylko programowo i jak masz subskrypcje to maila powinieneś dostać. Niestety ja go nie dostałem a aktualizacja była. Ale jak wyżej mówiłem nowością te mapy nie są. Teraz jest 3 lata za free, gorzej potem, kupować stare mapy :/ trochę nie halo. Myślę że to zależy kiedy iGO kupi nowe od Navteqa.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Witam, w internecie znalazłem instrukcję aktualizacji oprogramowania i mapy. Przetłumaczyłem i proszę bardzo:
Dwa pierwsze kroki pominąłem, bo prowadzą tylko do linku Mazda Toolbox
Krok 3: Pobierz Mazda Toolbox (wpisz w wyszukiwarkę), zainstaluj
Krok 4: Wyjmij kartę SD z pojazdu Mazda
Krok 5: Włóż kartę SD do odpowiedniego gniazda komputera lub czytnika kart pamięci SD. Program Toolbox Mazda wykryje, czy masz prawo do aktualizacji mapy i oprogramowania nawigacji.
Krok 6: Kliknij przycisk Update – aktualizuj. Nie wyjmuj karty SD, aż aktualizacja zostanie zakończona. (używać tylko oryginalnej karty SD Mazdy. Nie formatować, nie dodawać dodatkowych plików bez zezwolenia Mazdy.
Krok 7: Kiedy oprogramowanie Mazda Toolbox wyświetli informację, że mapa i oprogramowanie jest zaktualizowane – MZD Up-To-Date, można bezpiecznie wyjąć kartę SD.
Krok 8: Włóż kartę SD z powrotem do odpowiedniego gniazda w samochodzie Mazda
Krok 9: Włącz urządzenie MZD Connect, aby potwierdzić czy aktualizacja oprogramowania zakończyła się pomyślnie.
Szczęśliwej jazdy.
Tu jest link do dokumentu po polsku w PDF: Aktualizacja map Mazda nawigacja
http://www.mazda.pl/assets/poland/satna ... polish.pdf
Kiedy to piszę strona internetowa mazda-avn2.naviextras.com. nie działa bo uaktualniają stronę.
Może to pomoże, pozdrawiam
Dwa pierwsze kroki pominąłem, bo prowadzą tylko do linku Mazda Toolbox
Krok 3: Pobierz Mazda Toolbox (wpisz w wyszukiwarkę), zainstaluj
Krok 4: Wyjmij kartę SD z pojazdu Mazda
Krok 5: Włóż kartę SD do odpowiedniego gniazda komputera lub czytnika kart pamięci SD. Program Toolbox Mazda wykryje, czy masz prawo do aktualizacji mapy i oprogramowania nawigacji.
Krok 6: Kliknij przycisk Update – aktualizuj. Nie wyjmuj karty SD, aż aktualizacja zostanie zakończona. (używać tylko oryginalnej karty SD Mazdy. Nie formatować, nie dodawać dodatkowych plików bez zezwolenia Mazdy.
Krok 7: Kiedy oprogramowanie Mazda Toolbox wyświetli informację, że mapa i oprogramowanie jest zaktualizowane – MZD Up-To-Date, można bezpiecznie wyjąć kartę SD.
Krok 8: Włóż kartę SD z powrotem do odpowiedniego gniazda w samochodzie Mazda
Krok 9: Włącz urządzenie MZD Connect, aby potwierdzić czy aktualizacja oprogramowania zakończyła się pomyślnie.
Szczęśliwej jazdy.
Tu jest link do dokumentu po polsku w PDF: Aktualizacja map Mazda nawigacja
http://www.mazda.pl/assets/poland/satna ... polish.pdf
Kiedy to piszę strona internetowa mazda-avn2.naviextras.com. nie działa bo uaktualniają stronę.
Może to pomoże, pozdrawiam
- Od: 8 sie 2013, 18:19
- Auto: Mazda CX5, 2.0 benzyna, 2012
Ja z tym nie mam problemu Mam najnowsze dostępne mapy zaktualizowane przez Toolbox, chodzi o ich nowość Nam dawane jako najnowsze ale takie nowe to one nie są.
Będę miał dokładniejsze porównanie kiedy pojawi się na mapach wybudowany u mnie w miejscowości nowy węzeł komunikacyjny. Tu się okaże kto będzie miał najszybciej, Tom-tom, Mio, Navteq, Nokia- Garmin no i Mazda
Będę miał dokładniejsze porównanie kiedy pojawi się na mapach wybudowany u mnie w miejscowości nowy węzeł komunikacyjny. Tu się okaże kto będzie miał najszybciej, Tom-tom, Mio, Navteq, Nokia- Garmin no i Mazda
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Podepnę się pod temat, Generalnie TomTom i Live w przedliftowej nawigacji działał bardzo dobrze (zazwyczaj bezproblemowo prowadził po 1000 km do celu i omijając korki).
Jak wygląda kwestia Live po lifcie? Dzięki Live zaoszczędziłem około dobę życia w korkach i raz prawdopodobnie noc na autostradzie w Czechach. Bez dobrego Live samochodu już nie kupię. To najważniejsza funkcja bezpieczeństwa w trasie jaka istnieje.
Mapy też miałem wykupione przez cały okres, z aktualizacją jest gorzej niż w TT? Czy problem dotyczy tylko Polski?
Jak wygląda kwestia Live po lifcie? Dzięki Live zaoszczędziłem około dobę życia w korkach i raz prawdopodobnie noc na autostradzie w Czechach. Bez dobrego Live samochodu już nie kupię. To najważniejsza funkcja bezpieczeństwa w trasie jaka istnieje.
Mapy też miałem wykupione przez cały okres, z aktualizacją jest gorzej niż w TT? Czy problem dotyczy tylko Polski?
live działa jak w Tom Tomie, jeśli nie ma wykupionego dane bierze z TCM jeśli wykupione nasz telefon musi robić jako hotspot wifi. Map niestety dotyczy całej europy, chociaż po obserwacjach widzę ze największy problem jest z oznaczeniem dozwolonych prędkości. Braki w drogach są ale tylko w tych najnowszych, tak rok wstecz.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Dzięki za info. Może zrobię jazdę próbną w godzinach szczytu dla sprawdzenia. Ograniczenia są istotne, ale może się przyzwyczaję
Nie mam pewności ale będzie dwa razy w roku, pytanie jakie mapy :/ . Na Noki mam aktualizacje map zrobiona, węzła o którym mówiłem jeszcze nie ma.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
kazikcx5 napisał(a):witam, jestem nowy i od razu potrzebuje pomocy
moja mama posiada cx5 sprowadzona z USA (kupiona nowa w salonie2013r.), jaka kartę SD kupić żeby zainstalować mapę Europy ?
uuu chyba to nie takie proste bo karta jest tu przypisana do samochodu. Obawiam się, że trzeba będzie skorzystać w pomocy serwisu. Może będą musieli przydzielić ci nową kartę. A co stało się ze starą ? nie dali ci ? Na pewno masz wersję z Navi ?
Musisz nabyć nawigacje z wersją EU, a dokładniej kartę SD. Jeśli masz Tomtoma to dokupić odpowiednie mapy przez Tomtom home.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
kazikcx5 napisał(a):navi jest i działa w salonie mazdy w DE wkładaliśmy kartę i działała ale karta €400
czytałem że nie każda karta SD podejdzie, chyba że wyczyszczę kartę z mapą USA i zainstaluje EU ?
no ale skąd chcesz wziąć mapę EU. Masz ją Tak jak pisałem karta jest po około 100 km przypisywana do VIN'u samochodu i nie da się tak po prostu wziąć kartę wgrać jakąś mapę i uruchomić w samochodzie (a szkoda :–))
Jak mówiłem wcześniej, jak masz Tom toma rejestrujesz się na Tom tom Home swoja obecna kartą i dokupujesz potrzebne mapy. Dotyczy modeli przed liftowych.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl