Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Jeśli brakuje Ci miejsca możesz śmiało odinstalować sobie Mazda Toolbox i wywalić cały katalog mazda z Roaming. Na jesieni zainstalujesz sobie go ponownie po prostu:) To tylko aplikacja, którą możesz sobie instalować ile razy chcesz i na ilu komputerach Ci się podoba. Jedyne co sugeruję to zostawić sobie ostatni backup na wszelki wypadek. Jeszcze raz gorąco namawiam na zainwestowanie ~20zł w szybszą od oryginalnej kartę pamięci i wrzucenie sobie tam kopii zapasowej i używanie jej w aucie.
Mogę polecić np taką kartę: Sandisk Ultra 40mb/s 8GB CLASS 10. W mojej ocenie zdecydowanie szybciej ładuje się nawigacja, przeliczają trasy itd.
Mogę polecić np taką kartę: Sandisk Ultra 40mb/s 8GB CLASS 10. W mojej ocenie zdecydowanie szybciej ładuje się nawigacja, przeliczają trasy itd.
creet napisał(a):Jeśli brakuje Ci miejsca możesz śmiało odinstalować sobie Mazda Toolbox
To już zrobiłem wcześniej.
creet napisał(a):i wywalić cały katalog mazda z Roaming
Jeśli to zrobię, to usunę również ostatnią kopię bezpieczeństwa.
Tak jak pisałem wyżej, w katalogu Mazda mam dwa podkatalogi/foldery – backup i workingdir.
W backup mam ostatnią kopię, więc czy można usunąć bezpiecznie ten drugi

Dzięki.
czarmi napisał(a):....
Jeśli to zrobię, to usunę również ostatnią kopię bezpieczeństwa.
Tak jak pisałem wyżej, w katalogu Mazda mam dwa podkatalogi/foldery – backup i workingdir.
W backup mam ostatnią kopię, więc czy można usunąć bezpiecznie ten drugi![]()
Dzięki.
Cześć.
Odnośnie zawartości katalogów to według mnie w katalogu backup są przechowywane kopie zawartości karty.
Natomiast w katalogu workingdir są umieszczane pliki podczas pobierania z serwerów Navtech'a i dopiero z tąd są umieszczane na karcie.
Co do wskazywania innych niż domyślne lokalizacji na te katalogi to w MazdaToolBox'ie mamy taką możliwość. Zdjecie poniżej.
creet napisał(a):Jeszcze raz gorąco namawiam na zainwestowanie ~20zł w szybszą od oryginalnej kartę pamięci i wrzucenie sobie tam kopii zapasowej i używanie jej w aucie.
Dzięki Creet za pomysł ! Potwierdzam, po zamianie karty na szybszą nawigacja dostaje kopa ! Warto to zrobić !
creet napisał(a):. W mojej ocenie zdecydowanie szybciej ładuje się nawigacja, przeliczają trasy itd.
Tzn. że z początkowych 10 sekund robi się 5?
Mam wrażenie, że nawigacja działa bez przerw (z pewnością szybciej niż TomTom, z którego korzystałem wcześniej).
Wszystko zależy od tego, czy rzeczywiście nie była uruchamiana w żadnym aucie. Jeżeli jest ok, to zawsze można ją zaktualizować. Na marginesie, nie należy przekładać już aktywowanej karty do innego pojazdu. Zostanie zablokowana jako próba kopiowania i staje się bezużyteczna.
Cześć,
skusiłem się na tą kartę. Mam teraz pytanie do was. W jaki sposób dobrze ją sprawdzić? Odbieram osobiście więc jest szansa sprawdzenia jej od razu w aucie. Wciąć laptop i sprawdzić w toolboxie?
skusiłem się na tą kartę. Mam teraz pytanie do was. W jaki sposób dobrze ją sprawdzić? Odbieram osobiście więc jest szansa sprawdzenia jej od razu w aucie. Wciąć laptop i sprawdzić w toolboxie?
Ja swoją (kupioną na ebay-u) umieściłem w aucie i się od razu aktywowała (pojawił się jakiś komunikat), nie pamiętam tylko czy byłem autem podpięty pod wi-fi. Później w toolbox uaktualniłem i śmiga cały czas.
W poniedzialek zakupilem rowniez ta karte na allegro za 499, widac ze cena rosnie. Dzisiaj karta do mnie dotrze wiec bede mogl napisac cos wiecej. Przegladajac historie sprzedazy widac ze juz troche tego sprzedal. Skontaktowalem sie mailowo z tymi osobami i wszystkie potwierdzily ze nawigacja dziala i karta jest calkowicie nowa. Kontakt ze sprzedawca jest tez bardzo dobry, podobno mozna zadzwonic i wszystko wyjasnia jak aktywowac karte.
Pytanie do osob ktore tez kupily karte. Czy aktualizacje mapy mozna w toolboxie zrobic dopiero po przejechaniu tych 100 km kiedy karta sie sprzegnie z numerem vin auta, albo mozna zrobic to wczesniej?
Ps.
Pisane z telefonu wiec sorka za brak polskich znakow.
Pytanie do osob ktore tez kupily karte. Czy aktualizacje mapy mozna w toolboxie zrobic dopiero po przejechaniu tych 100 km kiedy karta sie sprzegnie z numerem vin auta, albo mozna zrobic to wczesniej?
Ps.
Pisane z telefonu wiec sorka za brak polskich znakow.
ssk napisał(a):W jaki sposób dobrze ją sprawdzić?
Po prostu włożyć ją do czytnika w aucie. Jak zadziała, znaczy że nie była sparowana z innym autem i po 100km sparuje się z Twoim. WiFi nie ma tu znaczenia.
Karta sd doszla, pudelko i karta oryginalna, nowka. Karte wlozylem, przy wylaczonym silniku do auta, odpalilem i ........... nawigacja dziala
nic nie bylo trzeba robic. Dostep do wi-fi nie jest potrzebny, natomiast jesli sie podlaczymy do sieci to dodatkowo otrzymamy informacje o pogodzie, cenie paliw itp.
Na dniach zaktualizuje mapy w toolboxie. BTW podobno karta paruje sie z vinem samochodu od razu, a nie po 100 km. Sprzedawce na allegro moge polecic, wszystko dziala

Na dniach zaktualizuje mapy w toolboxie. BTW podobno karta paruje sie z vinem samochodu od razu, a nie po 100 km. Sprzedawce na allegro moge polecic, wszystko dziala
Ja również potwierdzam, że wszystko jest OK. Dodatkowo wykonałem update w toolboxie. Widoczny jest tam również czas ważności licencji (tj. 3 lata). Polecam tego sprzedawcę, widziałem się z nim osobiście. Fajny gość