Spadek mocy, buczą koła i blokują się koła. Co to takiego.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez Artekdw » 27 maja 2015, 21:52

Witam

Proszę o pomoc ponieważ sam nie potrafię sobie z tym poradzić.
Od jakiegoś czasu nawarstwiły mi się usterki.
Odczuwam wyraźny spadek mocy. Samochód jakby miał ciężej z ruszeniem...
Dodatkowo wyraźnie słychać buczenie przy jeździe. Podnosiłem koła i toczą się z dużym oporem.
Mocno kręcąc obraca się tylko 1,5 obrotu. Raczej wyeliminowałem problem z zapiekającym się hamulcem bo klocki nie trą o tarcze ( regenerowałem już wszystkie hamulce – okropny problem).
Nie wiem czy może to być powiązane ale ostatnio zerwał mi się pasek klinowy od alternatora i układu chłodzenia co skutkowało zagotowaniem się układu chłodzenia ( jechałem akurat wymienić takowy pasek :P )
Czy ktoś z Was miał kiedyś podobny problem? Czy to może być po prostu łożysko? Ale dlaczego oba na raz!
Proszę o pomoc w rozwiązaniu zagadki
Początkujący

Od: 7 paź 2011, 16:23
Auto: Jest Mazda 5 CW 2010 1.6 , Była Mazda 5 CR B + LPG , Mazda Premacy 1.8 B + LPG.

Postprzez Piotr Raczkowski » 28 maja 2015, 08:04

jeśli to przód to są 3 możliwości 1- hamulce 2- łożyska 3- padnięta skrzynia innych możliwości brak
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez Artekdw » 30 maja 2015, 21:40

Zapomniałem jeszcze dodać, że ostatnio miałem jeszcze inną awarię.

Rozszczelnił mi się wężyk elastyczny od sprzęgła. Z kolegą wymieniliśmy go na przewód hamulcowy o takiej samej długości. Odpowietrzyliśmy przy wysprzęgliku.

Czy trzeba było zrobić coś jeszcze , żeby to wszystko działało prawidłowo?

Czytałem także o regulacji pod pedałem sprzęgła, a może jeszcze trzeba w innym miejscu odpowietrzyć?

Co do buczenia to kolega mechanik powiedział , że to łożysko.
Początkujący

Od: 7 paź 2011, 16:23
Auto: Jest Mazda 5 CW 2010 1.6 , Była Mazda 5 CR B + LPG , Mazda Premacy 1.8 B + LPG.