Mazda3 – awaria klimatyzacji – nie chlodzi itp.
1, 2
Witam. mam problem takiego typu klima nabita jest do pełna, szczelna a problem jest taki włączam ja dioda świeci słychać jak załącza się sprężarka a nie chłodzi dopiero po przejechaniu około 20 km zaczyna chłodzić i wystarczy ze zgaszę samochód i odpalę a klima już nie działa. może miał ktoś już taki przypadek proszę o pomoc
- Od: 8 sty 2014, 18:57
- Auto: BRAK
Witam, mam climatronic, po wciśnięciu przycisku następuje lekkie obciążenie silnika więc sprężarka się załącza, freon jest a mimo to nie chlodzi. Czy ktoś ma pomysł co jest tego przyczyną? Pozdr
edycja Widmo82
Jeśli mamy problem z klimatyzacją:
– sprawdzamy szczelność układu: chłodnica klimatyzacji – skraplacz i osuszacz klimatyzacji
– czytamy wątek serwis klimatyzacji przed upalnym latem oraz oglądamy relację z wymieniany filtra klimatyzacji
– sprawdzamy sterownik wentylatora
– podłączamy czujnik temperatury parownika po wymianie filtra
– naprawiamy pokrętła climatronica
– słuchamy czy załącza się sprężarka
edycja Widmo82
Jeśli mamy problem z klimatyzacją:
– sprawdzamy szczelność układu: chłodnica klimatyzacji – skraplacz i osuszacz klimatyzacji
– czytamy wątek serwis klimatyzacji przed upalnym latem oraz oglądamy relację z wymieniany filtra klimatyzacji
– sprawdzamy sterownik wentylatora
– podłączamy czujnik temperatury parownika po wymianie filtra
– naprawiamy pokrętła climatronica
– słuchamy czy załącza się sprężarka
- Od: 29 sty 2015, 00:09
- Auto: Mazda 3, 1.6 citd 109km, 2005 r
Byłeś na serwisie u specjalisty? Coś Ci potwierdził/wykluczył? Skąd wiesz, że masz czynnik chłodzący i we właściwej ilości?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
buczos napisał(a):Cos słabi ci fachowcy
jedź do serwisu, w którym naprawiają klimatyzację a nie do Janusza, któy nabija klimatyzację.... zapłacisz 50 zł więcej ale Ci sprawdzą dokładnie i zdjagnozują cały układ... inaczej będziesz szukał po Januszach, tracił czas i wydawał kase niepotrzebnie...
- Od: 5 mar 2014, 20:17
- Auto: Mazda 6 GY, LF, 2007
wymiana wentylatora pomogła, klima chyba chłodzi choc trudno stwierdzic jak jest 14 stopni na zewnatrz choc po właczeniu klimy powietrze leci wyraznie chlodniejsze.
Czy u Was po właczeniu klimatyzacji wentylator chodzi cały czas? czy przy wyłączonej klimatyzacji i mocnym zagrzaniu silnika wentylator sie włączy? pytam bo w madzi jest tylko jeden wentylator wspolny.. pozdr
Czy u Was po właczeniu klimatyzacji wentylator chodzi cały czas? czy przy wyłączonej klimatyzacji i mocnym zagrzaniu silnika wentylator sie włączy? pytam bo w madzi jest tylko jeden wentylator wspolny.. pozdr
- Od: 29 sty 2015, 00:09
- Auto: Mazda 3, 1.6 citd 109km, 2005 r
Witam Was , pozwole sobie podlaczys sie pod temat, bo mam podobny problem w Mazda3 1,6 TD 2005r . Wczoraj wrocilem z warsztatu bylem sprawdzic i ewentualnie "dolac" gazu i oleju do klimatyzacji , bo myslalem ze to jest powod dla czego nie chlodzi . Okazalo sie ze uklad szczelny , mimo to odessali wszystko napelnili nowym... i dalej nie chodzi. probowalem zmostkowac obydwa czujniki w dolocie i wylocie z parownika ..i dlaej nic ..rozebralem przekaznik i jak palcem docisne blaszke w przekazniku to klima pieknie pracuje i chlodzi ...ratujcie, bo we wtorek jade na urlop do Wloch ...i nie wiem jak wyrobie bez klimatyzacji
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
-
topcat11
Cześć , właśnie jestem nowym posiadaczem mazdy 3 i mam pytanie. Nawiew normalnie jest ale brak ciepłego powietrza , ustawie temp na minimum czy maksimum powietrze leci takie samo. Czy ktoś by mógł doradzić co trzeba sprawdzić albo czy da rade jakoś temu zaradzić?
Czytałeś/stosowałeś viewtopic.php?f=470&t=147262 ?
PS: Popraw info w profilu i bardziej precyzyjnie określaj temat wątka.
PS: Popraw info w profilu i bardziej precyzyjnie określaj temat wątka.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Sprawdzales poziom plynu chlodniczego? Jeśli na kompie pokazuje ze kręcąc zwiekszasz temp to pokrętło jest ok. Pozostaje albo uszkodzenie klapki zaslaniajacej nagrzewnice albo jesli leci tylko ciagle zimne powietrze to problem jest w samej nagrzewnicy (np. Zspowietrzona czy zamulona). Tak czy siak zdemontuj schowek pasażera i zanurkuj pod deska. Najpierw sprawdź czy kręcąc pokretlem temp klapka się rusza a jeśli tak to rozgrzej silnik i sprawdź czy nagrzewnica będzie ciepła. Rozumiem ze wiać z nawiewow ogólnie wieje i problemem jest tylko temperatura.

tak nawiew działa z tym ze leci ciągle to samo powietrze chłodne, nieważne czy uatawiona jest tem na maxa czy na minimum.
Dzięki za rade , w wolny dzień rozkrece schowek bo i tak żarówka tam jest do wymiany
Dzięki za rade , w wolny dzień rozkrece schowek bo i tak żarówka tam jest do wymiany
Borykałem się z takim problemem od ubiegłego roku.
Raz działała, raz nie działała. Wentylator się włączał, ale chłodzenie następowało raz po 5 minutach, innym razem po godzinie.
Przyczyna- uszkodzony przekaźnik (jakiś tam, nie wnikałem- taka mała czarna kostka z wtykami). Koszt 45zł + diagnoza = 100zł.
Raz działała, raz nie działała. Wentylator się włączał, ale chłodzenie następowało raz po 5 minutach, innym razem po godzinie.
Przyczyna- uszkodzony przekaźnik (jakiś tam, nie wnikałem- taka mała czarna kostka z wtykami). Koszt 45zł + diagnoza = 100zł.
Dla potomnych: jak się okazało, Remster ma nieszczelną klime:
viewtopic.php?f=470&t=182767
viewtopic.php?f=470&t=182767
-
Moderator "3BK" -Paweł
pawcio1017 napisał(a):Sprawdzales poziom plynu chlodniczego? Jeśli na kompie pokazuje ze kręcąc zwiekszasz temp to pokrętło jest ok. Pozostaje albo uszkodzenie klapki zaslaniajacej nagrzewnice albo jesli leci tylko ciagle zimne powietrze to problem jest w samej nagrzewnicy (np. Zspowietrzona czy zamulona). Tak czy siak zdemontuj schowek pasażera i zanurkuj pod deska. Najpierw sprawdź czy kręcąc pokretlem temp klapka się rusza a jeśli tak to rozgrzej silnik i sprawdź czy nagrzewnica będzie ciepła. Rozumiem ze wiać z nawiewow ogólnie wieje i problemem jest tylko temperatura.
Sprawdzałem to i nie zauważyłem żeby coś się ruszało z klapkami, teraz pytanie jak temu zaradzić?
Może nagrzewnica ma odwrotnie podpięte przewody zasilające i nie grzeje ojciec miał tak w fordzie i auto nie chciało grzać
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
1, 2