Krótkie pytania dotyczace sprzętu audio.
Mam problem z fabrycznym audio bose, głośnik niskotonowy w drzwiach kierowcy trzeszczy zamiast grać dźwięki o niskich częstotliwościach (typu perkusja), ale przy średnich/wysokich jest ok. Pozostałe głośniki też grają bez problemów.
Jakieś pomysły czym może to być spowodowane, co sprawdzić?
Jakieś pomysły czym może to być spowodowane, co sprawdzić?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Dźwięk brzęczy jak po przejściu przez silny filtr zniekształcający, ale tylko niskie częstotliwości. Efekt taki, że głośnik brzęczy w rytm perkusji, nawet jeśli jest cicho ustawiony. Praktycznie nic nie zostaje z niskich tonów poza tym brzęczeniem.
Jeszcze nie zaglądałem do środka, na razie tylko szukam na co zwrócić uwagę jak rozbiorę drzwi.
Jeszcze nie zaglądałem do środka, na razie tylko szukam na co zwrócić uwagę jak rozbiorę drzwi.
Hmm... już kumam i na pewno takie objawy są mi znane, ale za cholerę teraz nie pamiętam z czego to wynika... na pierwszy ogień pooglądałbym czy membrana cała, resor wewnętrzny i zewnętrzny – też po kątem rozpadnięcia się. Jak wymyśle coś konstruktywniejszego to napiszę później.
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Witam.Mam pytanie czy lepsza skrzynia basowa w bagażniku w M6 oczywiście sedan, czy może lepiej jest wmontować głośnik basowy w półkę w miejsce gdzie w bose był subwoofer?Jaki dobry głośnik basowy możecie polecić do 300/350 zł?Jako że jestem kobietą to proszę o wyrozumiałośc.
- Od: 3 maja 2014, 19:01
- Auto: m6 2,0 ben 2004 r
nic nie zastąpi subwoofera i generowanych przez niego niskich częstotliwości 
http://allegro.pl/jbl-gt5-12-aerotunel- ... 66198.html
http://allegro.pl/infinity-ref1260-subw ... 84369.html
http://allegro.pl/audio-system-m12-plus ... 55442.html
http://allegro.pl/rockford-fosgate-punc ... 18529.html
i polecam Rockforda

i polecam Rockforda

Sub gra taką częstotliwością, że byłoby go słychać nawet z auta sąsiada 
- Od: 5 gru 2013, 20:11
- Auto: Xedos 6 ®isto ©oncept, Mazda 323F 2,0 '01 ,
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Były: Trabant Polo, Fiat 125p, Xedos 6 KF '96
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
MałaMajka napisał(a):Jeśli się mylę to proszę o poprawienie.Jeśli głośnik wszadze wpółkę to dźwięk będę miała w kabinie,a sub jest zamknięty w bagażniku i aż tak nie dociera do kabiny.Oczywiście pisze tu o Sudanie który bagażnik ma zamknięty.
niskie częstotliwości rozchodza się wszędzie i praktycznie przechodzą przez każdą ścianę
inaczej jest z wysokimi i średnimi tonami, niestety ale muszą one być skierowane w słuchacza
tak naprawdę sub-a możesz mieć w komorze silnika i przy odpowiednim wystrojeniu i tak go bedziesz słyszec
- Od: 3 maja 2014, 19:01
- Auto: m6 2,0 ben 2004 r
MałaMajka JL Audio jak najbardziej , gra bardzo przyjemnie , i to świetne subwoofery 
Dopisano 24 maja 2015, 16:43:
akurat Rockford , Infinity i JL Audio nadają sie do każdej muzyki
Dopisano 24 maja 2015, 16:43:
teodor napisał(a):Do jakiej muzyki ta skrzynia,j
akurat Rockford , Infinity i JL Audio nadają sie do każdej muzyki
Witam !
Posiadam Mazde 3 2006 r (po lifcie) . Posiadam w niej oryginalne fabryczne radio i moje pytanie brzmi czy jeśli wymienie głośniki na lepsze to muzyka będzie o wiele czyściej i lepiej grała czy to bardziej wina radia a głośniki są dobre ?
Posiadam Mazde 3 2006 r (po lifcie) . Posiadam w niej oryginalne fabryczne radio i moje pytanie brzmi czy jeśli wymienie głośniki na lepsze to muzyka będzie o wiele czyściej i lepiej grała czy to bardziej wina radia a głośniki są dobre ?
- Od: 27 maja 2015, 13:39
- Auto: Mazda 3(BK) 2006 2.0 150KM
Jesli wymienisz same glosniki to pewnie poprawi sie jakosc dzwieku ale tylko w zakresie srednich i wysokich tonow, niskie beda slabiej grac niz poprzednio. Spowodowane to jest wieksza moca znamionowa RMS (w zdecydowanej wiekszosci) anizeli maja koncowki wzmacniacza w radiu. Fabryczne daje pewnie max 20W na kanal.
Generalnie, fabryczny sprzet w podstawowej specyfikacji to marne glosniki i marnej jakosci radio.
Generalnie, fabryczny sprzet w podstawowej specyfikacji to marne glosniki i marnej jakosci radio.
Jeżeli już Zdecydujesz się na wymianę tych głośników, to dlaczego nie zająć się od razu wygłuszeniem drzwi
Przecież i tak wszystko będzie na wierzchu i połowa roboty praktycznie zrobiona.
Wygłuszenie drzwi to połowa sukcesu w budowie CA
Każdy kto wygłuszył potwierdzi.
Wygłuszenie drzwi to połowa sukcesu w budowie CA
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01
risto77 napisał(a):Jeżeli już Zdecydujesz się na wymianę tych głośników, to dlaczego nie zająć się od razu wygłuszeniem drzwiPrzecież i tak wszystko będzie na wierzchu i połowa roboty praktycznie zrobiona.
Wygłuszenie drzwi to połowa sukcesu w budowie CAKażdy kto wygłuszył potwierdzi.
o co chodzi z tym wygłuszeniem drzwi
- Od: 27 maja 2015, 13:39
- Auto: Mazda 3(BK) 2006 2.0 150KM
Po zakończeniu tej operacji efekt murowany, dosłownie ( drzwi pod CA muszą być niemal betonowe a wtedy Będziesz TOTALNIE zaskoczony )
Tak więc zacznijmy od początku...
Zdejmij tapicerkę z drzwi ( i tak Musisz ją zdjąć jeśli Chcesz wymieniać głośniki ) i dalej jak na filmie
Tak więc zacznijmy od początku...
Zdejmij tapicerkę z drzwi ( i tak Musisz ją zdjąć jeśli Chcesz wymieniać głośniki ) i dalej jak na filmie
SIMSON SR 2 '59r ,
Suzuki GR650 '83r
Bashan 250 – skradziony,
Colt '99 1,3,
TDM 850 '01