Witam
wiem że temat był poruszany ale przeważnie odnośnie silników diesla a mi chodzi tylko o benzyniaki.
Mam Premacy prawie od roku, ale jakoś teraz zauważyłem tzn. usłyszałem, że przy prędkości powyżej 110 km/h w kabinie jest strasznie głośno- na oponach zimowych i letnich jest to samo. Zastanawiam się czy tylko u mnie jest tak głośno czy macie podobnie- czytałem na forum że niektórzy z Was wygłuszali Premacy ale jak wcześniej wspomniałem więcej wpisów dotyczyło diesli.
Podzielcie się swoimi spostrzeżeniami.Jestem ciekaw czy mi coś się dzieje np. łożyska czy jest to generalnie problem hałasu w Mazdach Premacy
p.s.w tym roku jedziemy na wakacje nad Polskie morze i chyba muszę rodzinie kupić stopery do uszu, bo na dłuższą podróż może ten hałas być męczący albo inne rozwiązanie :jechać 80 km/h i wtedy jest w miarę cicho
Głośno przy większych prędkościach CP 1,8 100KM 2000rok
Strona 1 z 1
Kolego no huk to jest w czołgu hyhyh – musisz coś mieć nie tak ( zobacz czy masz mate na wewnętrznej stronie kalpy silnika ) bo ja przy 140kmh rozmawiam z pasażerami no może nie po cichu ale hełmofon nie jest potrzebny
– ale zgodzę się że Premka to nie studio nagrań
Zawsze możesz zgłosnić radyjko

Zawsze możesz zgłosnić radyjko
Mata jest pod samą maską od wewnętrznej strony ale zastanawiam się czy te Premacy miały osłonę silnika plastikową bo u mnie jak otworzysz maskę to cały silnik widać. Na Allegro znalazłem takie osłony niby do silnika 1.8 benzyna tak jak ja mam ale dodatkowo przy 1.8 opisane jest DOHC- czy to były te 115k konne?
Czy ta osłona będzie pasować do 100 konnej?
Czy ta osłona będzie pasować do 100 konnej?
1.9 tez jest DOHC to nie wpływa – może pasować – kuknij wątki o wygłuszaniu jest sporo fajnych pomysłów – mi tam nie przeszkadza hałas większy niż w nowych autach a nie chce mi się dłubać narazie w drzwiach i nadkolach 
Premacy to jednak dość stara konstrukcja, kiedyś nie wygłuszano tak samochodów jak teraz.
W mojej jest głośno ale nie jakoś dramatycznie, głównie szumi opływające powietrze i opony. Słychać to szczególnie przy silnym wietrze. Możliwe, że jest to kwestia szczelin w karoserii, może uszczelek. Może masz gdzieś podwiniętą uszczelkę?
Pozdrawiam
W mojej jest głośno ale nie jakoś dramatycznie, głównie szumi opływające powietrze i opony. Słychać to szczególnie przy silnym wietrze. Możliwe, że jest to kwestia szczelin w karoserii, może uszczelek. Może masz gdzieś podwiniętą uszczelkę?
Pozdrawiam
Temat zamykamy winne było łożysko koła którego nie brałem pod uwagę ponieważ 5tys km temu je wymieniałem ale chciałem przyoszczędzić i kupiłem tandetę za 60 zł a teraz włożyłem SKF i hałasu nie ma:)
Dzięki za udział w dyskusji
pozdrawiam
Dzięki za udział w dyskusji
pozdrawiam
Strona 1 z 1