Piłka nożna – temat zbiorczy

Nasze hobby i zainteresowania, sprawy niemotoryzacyjne.

Postprzez Nathan » 13 maja 2015, 23:57

Może wielki nie, ale do bólu skuteczny i momentami wręcz cyniczny. Boski Cristiano bez strzału w 2 połowie. Real pomimo kilku okazji to w końcówce akcji zawsze zawodnik gdzieś przyblokowany, przepchnięty, pod presją. Mogło się skończyć wygraną Juve, bo sytuacje Marchisio i Pogby były klarowniejsze niż wcześniejsze Realu. Królewskich pogrąża w półfinale niechciany u nich Morata :D

Pamiętam finał z 1996r. Potem przegrane z Borussią, Milanem... 12 lat czekania, upokorzeń, "farsopoli", serie B. Ależ smakują mi dziś te emocje...
Juve storia di un grande amore!
Forumowicz

Od: 3 paź 2014, 18:27
Auto: Mazda 6 GY 2,0 MZR-CD
Była:
Mazda 626 GF FS '98 136KM + LPG

Postprzez Xenocyd » 14 maja 2015, 08:52

Po meczach Barcy z Bayernem rywalizacja Juve z Realem wyglądała dużo słabiej, zupełnie inny poziom :|
Do pełni szczęścia brakowało mi wczoraj tylko ujęć zapłakanej Krystyny, bo szybko uciekł <rotfl> Real przegrał przez własną nieudolność, bo spokojnie miał szanse, żeby ustawić ten mecz po swojemu, niestety zawodnicy chyba nie znieśli ciśnienia w końcówce sezonu i skończyli jeszcze gorzej niż Bayern, który chociaż 1 tytuł zdobył.
Mam obawy, że finał nie będzie wielkim widowiskiem, raczej będzie szarpany, nierówny i po prostu brzydki – ale obym się mylił.
Forumowicz

Od: 13 maja 2007, 12:01
Auto: Mietek

Postprzez tomi911 » 14 maja 2015, 09:58

Xenocyd napisał(a):Real przegrał przez własną nieudolność, bo spokojnie miał szanse, żeby ustawić ten mecz po swojemu, niestety zawodnicy chyba nie znieśli ciśnienia w końcówce sezonu i skończyli jeszcze gorzej niż Bayern, który chociaż 1 tytuł zdobył.

To prawda, choć nie wydaje mi się, aby to była tylko psychika – Real po prostu ma szczyt formy za sobą i widać to po wielu zawodnikach. Poza tym chyba Ancelotti się przejechał na włoskim zespole – aż trudno uwierzyć, ale taktyka dobrana na obydwa mecze była zła – chyba, że zawodnicy po prostu jej nie realizowali. Nie potrafię zrozumieć jak mając tylko mocno technicznych piłkarzy można tak mało grać kombinacyjnie? Przecież takie granie jest najlepsze na włoską defensywę – a Real jakby na siłę próbował unikać grania w trójkątach, krótkich i szybkich podań oraz prostopadłych zagrań – ciągle tylko boki i boki – nie zdziwiłbym się gdyby najwięcej podań w pole karne miał Marcelo lub Carvajal, bo na pewno było ich bardziej widać niż każdego z pomocników...
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 29 gru 2014, 22:45
Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM

Postprzez Damian68 » 14 maja 2015, 18:01

Mistrz Hiszpanii pokonany, mistrz Anglii pokonany, mistrz Francji pokonany, mistrz Niemiec pokonany, teraz czas na mistrza Włoch oby też pokonany. Czego chcieć więcej? VeB ! <ok>
Forumowicz

Od: 23 lis 2014, 16:26
Auto: Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
Ford CMax 2014 2,0 Diesel 163 KM
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez Norreca » 14 maja 2015, 19:44

tomi911 napisał(a):Poza tym chyba Ancelotti się przejechał na włoskim zespole – aż trudno uwierzyć, ale taktyka dobrana na obydwa mecze była zła –

jestem innego zdania, taktyka była dobra... ale gracze jej nie wykonali... jak się ich oglądało w OBU spotkaniach to jakaś masakra... nędza... za ile oni ich kupowali i jak oni grali.... no śmiech na sali...

niestety najlepsze 2 kluby tego sezonu wg mnie grały w drugim półfinale i wygrał ten lepszy z rożnych powodów.

juve zasłużył na finał bo grał fajnie... nie było mega murowania bramki (dopiero ostatnie 20minut) ale to robiłby każdy zespól lecz mniej skutecznie, masz już finał zapewniony nie świrujesz z mega napadem...robi tak real, barca każdy.

oby wygrali teraz w finale bo to napędzi może właska piłkę znowu bo nuda oglądać barce i real ciągle....
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez macvas » 15 maja 2015, 08:18

Tak jak przypuszczałem, Włoskie ekipy pożegnały się z LE, a Juve niespodziewanie gra w finale CL.

Nieskromnie się pochwalę, że jestem jednym z tych szczęśliwców, którzy finał LE obejrzą na żywo.
Mam nadzieję, na dobre widowisko. <spoko>
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez tomi911 » 15 maja 2015, 11:47

Norreca napisał(a):
tomi911 napisał(a):
Poza tym chyba Ancelotti się przejechał na włoskim zespole – aż trudno uwierzyć, ale taktyka dobrana na obydwa mecze była zła –

jestem innego zdania, taktyka była dobra... ale gracze jej nie wykonali... jak się ich oglądało w OBU spotkaniach to jakaś masakra... nędza... za ile oni ich kupowali i jak oni grali.... no śmiech na sali...

No tak napisałem w dalszej części – uciąłeś kontekst ;P
Niemniej praktycznie "zerowa" ilość kreacji gry ze strony Realu aż łupała po oczach...
Co do awansu Juve napisałem wszystko wcześniej – życzę im szczęścia w finale. Natomiast w kwestii drugiego dwumeczu to nie pooglądałem, więc nie wypowiadam się.
Co jeszcze – może i nudno ciągle oglądać te same ekipy w finałach wielkich rozgrywek i taki Juve może dać nieco odmiany – choć zaznaczam po raz kolejny – nie lubię ich (jak i praktycznie całej włoskiej piłki).
Zwrócę jeszcze uwagę na jedną rzecz – po raz kolejny wielkie plecy angielskiej piłki w Europie – w obu pucharach brak jakiejkolwiek drużyny z Wysp nie tylko w finałach, ale już dużo wcześniej – źle się dzieje w UK...

Dopisano 15 maja 2015, 11:52:

macvas napisał(a):Tak jak przypuszczałem, Włoskie ekipy pożegnały się z LE, a Juve niespodziewanie gra w finale CL.

Co do Sevilli to nie miałem nawet cienia złudzeń – to bardzo dobry zespół i po takim pierwszym meczu nie było szans, aby wypuścili awans – z resztą już do przerwy załatwili sprawę wybicia Włochom zwycięstwa z głowy – gratulacje!
Natomiast drugi mecz... hehe Napoli przejechało się chyba samo na sobie – ewidentne zlekceważenie rywala w dwumeczu i brak zaangażowania – po raz enty faworyt polega na tym samym – wielkie słowa uznania dla Dnipro (choć we Włoszech zremisowali z pomocą sędziego).
Bardzo ciekawi mnie konfrontacja finałowa – jeśli Sevilla zagra swoje to może pozamiatać w 30min i spokój. Jednak jeśli Dnipro postawi twarde warunki, to może być bardzo ciekawy mecz ;)
macvas napisał(a):Nieskromnie się pochwalę, że jestem jednym z tych szczęśliwców, którzy finał LE obejrzą na żywo.
Mam nadzieję, na dobre widowisko. <spoko>

Podobnie jak mój szef, ale niestety nie zabierze mnie ze sobą ;P :(
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Hatchback 1.6 MZR 105 KM

Postprzez macvas » 15 maja 2015, 22:01

albo wypiłem za dużo piwka i mi się udzieliło albo druga bramka dla krakowian z meczu Lechia – Wisła to stadiony świata :D
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez tomi911 » 15 maja 2015, 22:35

Genialny mecz (no może w pierwszej połowie po prostu dobry) dziś w Gdańsku – mecz przyjaźni, więc i remis dobry – można się cieszyć :D Ale bramki dla Wisełki fenomenalne! A ile oprócz tego okazji jeszcze było – piękne widowisko, aż szkoda, że mnie nie było na PGE Arenie :)
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Hatchback 1.6 MZR 105 KM

Postprzez macvas » 15 maja 2015, 22:41

Fakt, jak na Naszą ligę ten mecz oglądało się bardzo przyjemnie.
Generalnie to wolałbym, aby T-ME zakończyła się po 30 kolejkach, bo mielibyśmy w Białymstoku historyczne miejsce, a cały ten system rundy dodatkowej jest niesprawiedliwy i krzywdzący dla ekip z czuba tabeli.. no ale skoro trzeba grać to niech chociaż pooglądamy piłkę na takim poziomie jak dzisiaj w Gdańsku.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez swirek » 20 maja 2015, 23:05

No i wydrukowali. Brak słów...
Forumowicz

Od: 24 lut 2013, 20:45

Postprzez macvas » 20 maja 2015, 23:11

hahaha

Gi(L) i spółka

Po takich wałkach wynik powinien być anulowany, mecz do powtórki, a trójka sędziowska do kamieniołomów.
Na 99% ten wypaczony wynik w przełożeniu na ostatnie cztery kolejki bardzo mocno faworyzuje w walce do tytułu kogoś z dwójki Lech Legia.

Madera nie ukrywał oburzenia przed telewizyjną kamerą. – Nie może tak być, że w Poznaniu ku…, przepraszam, tracimy bramkę ze spalonego. Tutaj przyjeżdżamy i gwiżdżą przeciwko nam. Już któryś raz z rzędu. Pracujemy na boisku, jeździmy te kilometry, by wygrywać mecze ku…, a oni, ci sędziowie, są osr… cały czas na boisku. Nie może tak być kur… – złościł się.

Polać mu!! <faja> <diabełek> <spoko>

Po takich decyzjach sędziowskich zastanawiam się nad sensem trenowania. W domu chyba sobie whisky pier...nę – zakończył trener pokonanej Jagiellonii Białystok.

Trener widać swój chłop, bo nie trzeba do alkoholu namawiać. :D

Berg skomentował też całe zamieszanie w związku z "jedenastką". – Z mojej pozycji trudno było ocenić sytuację, po której sędzia podyktował rzut karny. Jednak po obejrzeniu powtórek telewizyjnych zgadzam się z arbitrem. Zagranie ręką gracza Jagiellonii było ewidentne i rzut karny był podyktowany prawidłowo – powiedział.

– Poprzednia sytuacja w naszym polu karnym, kiedy Bartosz Bereszyński starł się z Przemysławem Frankowskim była bardzo trudna do oceny. Nawet analizując ją w zwolnionym tempie, ciężko jest ocenić, czy doszło do kontaktu między zawodnikami. Widziałem wiele podobnych sytuacji i nigdy nie był podyktowany rzut karny – dodał trener, oceniając inną niejasną sytuację ze spotkania Legia – Jagiellonia.

Skończony Skur.syn. Pogrąża się do reszty, ale co się dziwić skoro jako piłkarz był z niego też drwal.
Ciekawe jakby to skomentował, gdyby przeciwko jego ekipie była taka z d.py jedenastka??
Ostatnio edytowano 21 maja 2015, 00:04 przez macvas, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez Norreca » 20 maja 2015, 23:40

dlatego nie chce się tego nawet oglądać.
Obrazek
Klubowicz

Od: 10 sty 2013, 13:17
Auto: Była:
Mazda 3 BK Y6 ‘07 1.6
Mazda 3 BL R2 '10 2.2
Mazda MX-5 NC '08 2.0
Jest:
MPS BL3 '13 2.3

Postprzez tomi911 » 21 maja 2015, 11:20

No bez kitu – może od razu wręczą Legii tytuł? Co za popaprańcy – nie mogłem oczom uwierzyć! Jaga przez praktycznie całe spotkanie była zespołem lepszym, a "warszafka" jak zwykle myślała, że się przed nią położą, bo "na Legię przyjechali" i poproszą o najniższy wymiar kary. Patałachy nie potrafili przez 90min strzelić gola, to sędziowie podarowali. I po co taką ligę grać?
Wisła też wczoraj pupy dała, ale bez "pomocy sędziów" – czasem mnie to wkurza – grają ciężki mecz (bo wczoraj im nie szło), jest 93min, prowadzą 2:1 to zamiast podawać sobie z tyłu między sobą przez tą minutę czy dwie, to się silą na jakieś niby to akcje – i co? Strata, kontra, gol... padaka ;(
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Hatchback 1.6 MZR 105 KM

Postprzez Damian68 » 21 maja 2015, 17:20

Po meczu Jagi z Lechem w duchu pogratulowałem im zwycięstwa. Wczoraj cieszyłem się z gry Kolejorza, ale humor jak zwykle spi.....ła mi Legia i zaplecze sędziowskie i kolejne na siłę doliczanie czasu gry i fake karny. Nie jest to po raz pierwszy w przypadku "Miszcza" Polski. <dupa>
Forumowicz

Od: 23 lis 2014, 16:26
Auto: Mazda 3 2,0 LF 2004 Sedan
Ford CMax 2014 2,0 Diesel 163 KM
była
Mazda 323FBJ 1,6 16V2002
Mazda 5 2,0 Diesel Sport 2006
był
Opel Astra 1.8 16V

Postprzez macvas » 28 maja 2015, 02:45

Własnie dotarłem do domu po finale LE.
Przedni mecz,grad bramek na długo zostanie w pamięci, do tego wspaniała atmosfera, ale nie mogło być inaczej skoro Nasz Kazimierz czuwał ;)
IMG_20150527_191743[1].jpg
IMG_20150527_195830[1].jpg
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez Mazd Max » 28 maja 2015, 07:56

Damian68 napisał(a):Po meczu Jagi z Lechem w duchu pogratulowałem im zwycięstwa. Wczoraj cieszyłem się z gry Kolejorza, ale humor jak zwykle spi.....ła mi Legia i zaplecze sędziowskie i kolejne na siłę doliczanie czasu gry i fake karny. Nie jest to po raz pierwszy w przypadku "Miszcza" Polski. <dupa>

A co masz kolego do sędziów? Czas doliczyli bo był mecz przerwany przez zadymę na Żylecie. Ręka była ewidentna, piłka zmieniła tor lotu, obrońca nie miał ręki przy ciele. Nie wiem czy kojarzysz mecz Śląska i Legii i karny podyktowany ,,słusznie'' za celowe zagranie ręką Dossy? Gdybyś nie widział to obejrzyj to:
https://www.youtube.com/watch?v=i6yEsziKSB8
Dopatrywać się tylko można karnego dla Jagi, ale tu można ,,wywrotkę'' zawodnika atakującego zinterpretować na dwa sposoby. Dlatego jestem za powtórkami video na każdym meczu <spoko>

<faja>
Wysłane z poczty w Radzyminie
To ja http://www.youtube.com/watch?v=58549ffQXKY

Jeśli się obudziłeś w poniedziałek i nie boli Cię głowa oznacza to że jest środa.
Forumowicz

Od: 10 sty 2008, 11:47
Auto: Biała Dama GH
wcześniej BJ, GY oraz GG

Postprzez macvas » 28 maja 2015, 08:40

Mazd Max napisał(a):Ręka była ewidentna, piłka zmieniła tor lotu, obrońca nie miał ręki przy ciele. Nie wiem czy kojarzysz mecz Śląska i Legii i karny podyktowany ,,słusznie'' za celowe zagranie ręką Dossy?

Sorry, ale to co piszesz to jest z <dupa> tłumaczenie i nijak się ma do przepisów.
Pisałem już o tym wiele razy, rozmawiałem ze znajomymi z W-wy, którzy mają inny punkt widzenia tej sytuacji i wiem, że nie dojdziemy do porozumienia w tej kwestii. Trudno się mówi, żyje się dalej. Poczekamy, aż Legii tak samo ktoś "wpuści Gila"

cyt. jagiellonia.net
W internecie, głównie ze strony warszawskiej, można znaleźć kilka różnych argumentów. Te w stylu ‘ręka to ręka’ nadają się tylko do śmietnika. To, że ręka nie jest przy ciele, też nie ma znaczenia w momencie, gdy mamy do czynienia z piłką ‘nieoczekiwaną’, jak w tej sytuacji. (Piłka ‘oczekiwana’ dotyczy sytuacji, w których obrońca celowo blokuje zagranie rywala, czy też ma czas na uniknięcie kontaktu ręki z piłką). W omawianej sytuacji liczy się tylko naturalne ułożenie rąk, a takowego nie można odmówić Popchadze. Wielu kibiców Legii porównuje tę sytuację do ręki Dossy Juniora, którą Paweł Gil odgwizdał rok temu we Wrocławiu. Przy obecnych interpretacjach to są zupełnie różne sytuacje. I choć my wcale nie uważamy, że w tamtym przypadku Śląskowi należał się karny (co sugerowali przewodniczący Przesmycki oraz prezes Boniek, który wysyłał nawet zapytanie do UEFA), to nie można tych sytuacji porównywać. Dossa Junior wie, że Paixao będzie strzelał i w ten sposób chce blokować jego uderzenie, czyli mamy piłkę ‘oczekiwaną’ – przypadek, w którym obrońca nie może rękoma powiększać obrysu ciała, jeśli nie chce być za to ukarany. W przypadku Popchadze sytuacja jest zupełnie inna. Gruzin dopiero dobiega do rywala, nie wykonuje jeszcze żadnej interwencji i jest z bliska trafiony w naturalnie ułożoną rękę, dlatego też nie ma przewinienia. Już na starcie obie sytuacje z punktu widzenia sędziego są zupełnie inne.
Ostatnio edytowano 28 maja 2015, 08:43 przez macvas, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez tomi911 » 28 maja 2015, 08:42

Nie widziałem całego meczu – jak zwykle coś musiało wypaść...
Niemniej z tego co oglądałem, to dobry mecz – na pewno godny finału i na niezłym poziomie zaangażowaniu obu drużyn. Fajnie, że "Krycha" strzelił bramkę i... dotrwał do końca meczu na boisku, bo po "żółtko" były jeszcze 2 stykowe sytuacje z jego udziałem i różnie mogło być ;P Jest z niego fighter boiskowy – i dobrze, takich nam trzeba!
Gratulacje dla Sevilli i Emery'ego – imponuje mi ta drużyna niesamowicie! I szacunek dla Dnipro za to co osiągnęli – nasze "podwórkowe 11" tylko mogą pomarzyć o takim sukcesie jak finał LE.
BTW. Macvas widziałeś dobrze sytuacje, w której ten Brazylijczyk z Dnipro zemdlał? I jakie jego dalsze losy, bo z boiska znieśli go na noszach...
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Hatchback 1.6 MZR 105 KM

Postprzez macvas » 28 maja 2015, 08:46

Nie widziałem tego dokładnie, tak padł jak ścięty, gdy akcja była w zupełnie innej części boiska – więc odrazu skojarzenie do "boiskowych sercowców". Na szczęście w mediach podali, że to podobno efekt jakiejś wcześniejszej walki o piłkę i tylko podejrzewają wstrząśnienie mózgu. Chociaż chcąc uprawiać zawodowy sport to zawsze godzimy się na tego typu ryzyko i narażanie zdrowia na szwank, to niemniej jednak ja (i chyba nikt postronny) nie lubię takich sytuacji.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05