Czy potrzebna wymiana tłoków i korbowodu przy wymianie uszczelki pod głowicą.

Postprzez dabek1 » 27 kwi 2015, 20:43

Witam
Trafiła mi się taka zagadka. Moja Madzia od samego zakupu potrzebowała odrobiny oleju do swoich potrzeb. Było to około 0,5 litra na 1000km więc sprawę obserwowałem. Niestety ostatnio zużycie wzrosło do 1,5litra na 1000km. Pojechałem do mechanika, który stwierdził, że zawory nie trzymają ciśnienia czyli trzeba zrobić głowicę. No i fajnie. Dziś telefon od mechanika, że producent przy wymianie uszczelki pod głowicą zaleca także wymianę korbowodu i tłoków. Czy tak faktycznie jest czy to czyjeś widzimisię?
Pozdrawiam
Marcin
dabek1

Postprzez Marko91 » 27 kwi 2015, 22:08

Jedyną dodatkową wymianą jaką tutaj widzę to wymiana mechanika.. ;)

Owszem wymienia się ale wszystko zależy od stanu części w silniku. Bajki Ci wciska trochę ;)

Ja do tej głowicy wymieniłbym dodatkowo pierścienie na tłokach i jeśli wszystko trzyma wymiary a korbowody raczej pogięte nie są to wymiana bez sensu..
Forumowicz

Od: 21 sie 2010, 16:58
Auto: Była Mazda 626 GE Comprex
Jest 626 GF 2.0 FS 01'r

Postprzez dabek1 » 28 kwi 2015, 07:34

Dzięki Marko91 za szybką odpowiedź.
Mechanik też był zdziwiony bo nigdy nie spotkał się z takim zaleceniem przy uszczelce.
Fachowiec od głowicy twierdzi, że nie jest w takim stanie aby usprawiedliwiać takie zużycie oleju. Zobaczymy jak dalej sprawa się potoczy-dam znać.
Pozdrawiam
Marcin
dabek1

Postprzez Piotr Raczkowski » 3 maja 2015, 17:40

dabek1 napisał(a):że zawory nie trzymają ciśnienia

to ma wpływ na kompresję
uszczelniacze i prowadnice jak są wyrobione to puszczają olej
przy takiej ilości spalanego oleju obstawiał bym pierścienie zwłaszcza olejowe lubią się zapiekać
Forumowicz

Od: 23 kwi 2009, 18:25
Auto: premacy 99r 101KM pb/lpg

Postprzez dabek1 » 13 maja 2015, 14:27

No i okazało się że należy wymienić pierścienie a przy okazji panewki.
Silnik prawie gotowy ale pilnie szukam uszczelek wtryskiwacza paliwa (obecne przepuszczają i furą trzęsie).
Ma ktoś pomysł, gdzie takie coś szybko znajdę (te z allegro nie pasują)
Pozdrawiam
Marcin
dabek1

Postprzez grzech_z » 14 maja 2015, 08:12

dabek1 napisał(a):Silnik prawie gotowy ale pilnie szukam uszczelek wtryskiwacza paliwa (obecne przepuszczają i furą trzęsie).

Pytałeś w Hipolu?
szerokości
grzech
Forumowicz

Od: 5 gru 2011, 11:08
Auto: 626; 99r; 2.0; 136KM