Kontrolka świec żarowych
Strona 1 z 1
Witam
Mam takie pytanie:
Niedawno (miesiąc temu) kupiłem Mazdę 3 z silnikiem 1,6 TDCI i od początku ani na chwilę nie zapali się kontrolka świec żarowych czy to normalne? Dodam, że po podłączeniu komputera wyświetla się błąd P138A (niskie napięcie modułu świec żarowych) mimo, że napięcie do modułu przychodzi ok 12,5V. Po wypięciu modułu wyświetla się taki sam błąd. Nie chciałbym w ciemno kupować moduł który kosztuje ok 200 zł.
Mam takie pytanie:
Niedawno (miesiąc temu) kupiłem Mazdę 3 z silnikiem 1,6 TDCI i od początku ani na chwilę nie zapali się kontrolka świec żarowych czy to normalne? Dodam, że po podłączeniu komputera wyświetla się błąd P138A (niskie napięcie modułu świec żarowych) mimo, że napięcie do modułu przychodzi ok 12,5V. Po wypięciu modułu wyświetla się taki sam błąd. Nie chciałbym w ciemno kupować moduł który kosztuje ok 200 zł.
- Od: 10 wrz 2013, 20:47
- Auto: Mazda 3 1,6 TDCI 2005
Wystarczy poszukać – świece grzeją dopiero przy temp ~0 stopni.
co do błędu https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 36800.html
sprawdź ew styki i przewody, ten sterownik świec czasami ma z tym problemy.
co do błędu https://euroesi.mazda.co.jp/esicont/eu_ ... 36800.html
sprawdź ew styki i przewody, ten sterownik świec czasami ma z tym problemy.
Zanim będziesz szukał do mazdy, pamiętaj że pasują też z forda (w zasadzie jest na nim fomoco nabite), więc będzie pasował też z forda
http://allegro.pl/focus-c-max-05-1-6-td ... 40704.html
nowy też bym kupił w fordzie – taniej.
Na forum jest też schemat i trochę informacji o tym przekaźniku.
Powodzenia

nowy też bym kupił w fordzie – taniej.
Na forum jest też schemat i trochę informacji o tym przekaźniku.
Powodzenia
Witam!
Od kilku dni jestem posiadaczem mazdy 3 z 2005 roku.
Moje poprzednia auta były Niemieckie.
Zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka nie świeci sie kontrolka od świec żarowych.
Nawet nie mignie na pół sekundy. Auto odpala dobrze.
Nie ma jakiegoś długiego kręcenia.
Czy jest to normalne?
W moich poprzednich autach przy takiej temperaturze świece zapalały się chociaż na pół sekundy.
Można jakoś sprawdzić świecenie wszystkich kontrolek?
Pozdrawiam
Od kilku dni jestem posiadaczem mazdy 3 z 2005 roku.
Moje poprzednia auta były Niemieckie.
Zauważyłem, że po przekręceniu kluczyka nie świeci sie kontrolka od świec żarowych.
Nawet nie mignie na pół sekundy. Auto odpala dobrze.
Nie ma jakiegoś długiego kręcenia.
Czy jest to normalne?
W moich poprzednich autach przy takiej temperaturze świece zapalały się chociaż na pół sekundy.
Można jakoś sprawdzić świecenie wszystkich kontrolek?
Pozdrawiam
Wejście w ukryte opcje trip computer.
po przytrzymaniu przycisku do kasowania kilometrów licznika dziennego, gdy kluczyk jest w pozycji LOCK i następnie po przekręceniu kluczyka na pozycje ON ciągle trzymając przycisk pokaże się na wyświetlaczu licznika dziennego napis "ESEE" gdy zniknie należy ten przycisk puścić .
Pokaże się coś w rodzaju listy punktów, które przełącza się przyciskiem do kasowania licznika dziennego,oraz test wszystkich kontrolek na desce. Powrót do stanu wyjściowego następuje po przekręceniu kluczyka z powrotem w pozycje LOCK .
po przytrzymaniu przycisku do kasowania kilometrów licznika dziennego, gdy kluczyk jest w pozycji LOCK i następnie po przekręceniu kluczyka na pozycje ON ciągle trzymając przycisk pokaże się na wyświetlaczu licznika dziennego napis "ESEE" gdy zniknie należy ten przycisk puścić .
Pokaże się coś w rodzaju listy punktów, które przełącza się przyciskiem do kasowania licznika dziennego,oraz test wszystkich kontrolek na desce. Powrót do stanu wyjściowego następuje po przekręceniu kluczyka z powrotem w pozycje LOCK .
- Od: 1 paź 2013, 19:01
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 CiTD.
109KM
2005r.
digidy napisał(a):kolego w tych warunkach(temperaturach) nie zobaczysz kontrolki, przy dużych mrozach masz sznasę ją zobaczyć jakieś 2 sek
Czyli to normalne, że lampka nawet nie mrugnie na ułamek sekundy?
Dziwię się, bo w VAGach byla nawet na moment
Jutro sprawdzę ten test i dam znać
Przeczytaj ten wątek od początku i zrozumiesz.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Nie nie zapali wam się kontrolka przy dodatnich temperaturach (przeczytajcie cały wątek to się dowiecie czemu). U mnie kontrolke świec widziałem może 3 razy i to przy większych mrozach, w dodatku na ułamek sekundy a czemu tak jest to też już było roztrząsane na forum więc poszukajcie a się dowiecie.
moze ktos dac instrukcje jak zrobic test licznika?
- Od: 18 cze 2015, 23:16
- Auto: Mazda 3 1.6 BK MZ-CD 2005
naciskasz i trzymasz przycisk do resetowania km dziennych następnie dajesz kluczyk w pozycje on żeby kontrolki się zapaliły i dalej trzymasz wcisniety ten przycisk aż nie wskoczy test w okienku gdzie sa normalnie km powinien po ok 3 sek jak wskoczy puszczasz ten przycisk ale dalej używasz go do tesu ,naciskasz, mysle że nie zagmatwałem 
oki dzięki działa opcja
ale nie wiem do końca co oznacza na tym wyświetlaczu wszystko
ale nie wiem do końca co oznacza na tym wyświetlaczu wszystko
- Od: 18 cze 2015, 23:16
- Auto: Mazda 3 1.6 BK MZ-CD 2005
Strona 1 z 1