![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Demontaż nakładek progowych Premacy Sportive
Strona 1 z 1
Nie wiem jak dobrać się do tych progów w sportivce. Już ułamałem jeden zatrzask kolek czy co tam jest ale nie wyszedł. Czy ktoś z forum montował lub demontował to ustrojstwo?? Szkoda uszkodzić bo trochę warte ![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
- Od: 22 sie 2010, 21:04
- Auto: 2003r, 2.0 Sportive LPG
Żeby to ściągnąć trzeba przy przednim kole odkrecic dwa plastikowe kołki, potem płaską część w okolicach przednich drzwi drzwi pociągnąć do siebie (mocowana na dwóch kołkach do dolnej czesci nadkola przodu) następnie całą listwę wypchnąć do przodu by zsunąć z bocznych progowych kołkow (8 sztuk) i chyba 8 dolnych pod spodem auta takich czarnych. Efekt ściągania taki że jakis kołek peknie jakis stary do wymiany i tak u mnie jedna listwa czeka na naprawe i dokupienie kołków, które w orginale w aso kosztuja w okolicach 20 zł za sztukę .. już niemówię o tym że niewiem jak naprawić mocowania kołków w samej listwie 
Zalecam spokojnie bez szarpnięć i najlepiej na podniesionym wysoko aucie ...
Powodzenia
Zalecam spokojnie bez szarpnięć i najlepiej na podniesionym wysoko aucie ...
Powodzenia
- Od: 10 paź 2009, 16:07
- Auto: Premacy Sportive 2.0 Pb/LPG
Była 323 BJ Ditd
Chciałem to ściągać ale widzę, że nie warto jeśli nie trzeba.
51-RS4 (G18K-51-SJ3)– 20 szt – 16,24 zł
21-PK2 NO.1 (B21V-51-PK2)– 4 szt. – 22,44 zł
21-PK2 NO.2 (C154-51-PK2)– 2 szt. – 18,24 zł
51-SJ3 (D342-51-SJ3)– 10 zst. – 23,76 zł
76-724 (B092-51-833) – 4 szt – 7,20 zł
Ceny netto za sztukę.
51-RS4 (G18K-51-SJ3)– 20 szt – 16,24 zł
21-PK2 NO.1 (B21V-51-PK2)– 4 szt. – 22,44 zł
21-PK2 NO.2 (C154-51-PK2)– 2 szt. – 18,24 zł
51-SJ3 (D342-51-SJ3)– 10 zst. – 23,76 zł
76-724 (B092-51-833) – 4 szt – 7,20 zł
Ceny netto za sztukę.
Oooooo wielkie dzięki Panowie. Ja niestety musze to zdemontować bo trzeba pousuwać ogniska korozji które zaczęły wychodzić właśnie spod tej listwy z jednej i drugiej strony. Zacząłem robić nadkole i lekka masakra, musze dospawać kawałek blaszki do mocowanie tylnego zderzaka, prysnałem epoksydem i chciałem od razu prysnąć z progiem ale nie mogłem właśnie tego zdjąć. Teraz może to podgrzeje i jakoś zdejme i zaczne w końcu lakierować. Bo z tym epoksydem jeździć to aż żal patrzeć.
- Od: 22 sie 2010, 21:04
- Auto: 2003r, 2.0 Sportive LPG
Witam i odświeżam
Dla wszystkich chętnych którzy chcą ściągnąć nakładki lub to zrobili i brakuje im kołków i uszczelek
Kołek nr 51-RS4 można zastąpić kołkiem z romiksu – Nr. kat. Romix B23162
wymiar ten sam różni się materiałem na uszczelnienie ( taka gumką uszczelniającą)
Uszczelka nr 51-PK2 można zastąpić uszczelkami z gumy sieciowanej/ komórkowej – Uszczelka samoprzylepna EPDM 10x3mm czarna
( coś takiego jak w tym linku) http://www.uszczelki-market.pl/sklep/uszczelki-samoprzylepne/uszczelki_prostokatne__guma_komorkowa/uszczelka-samoprzylepna-epdm-15x3mm-czarna-50m,,rid,159.html
Można szukać na allegro – uszczelka ma klej i jest z tego samego materiału co oryginał – do tego 3 mm grubości akurat uszczelnia i nie jest za grubo.
Ja dociąłem długość jak na obrazku wyżej na 3 części a szerokość dociąłem przecinając na pół robiąc 5x3 mm.
PROBLEM z dokupieniem kołka 51-SJ3 – ja na szczęście potrzebowałem tylko jednej sztuki ale dokupiłem zaślepek z Romixu – Nr. kat. Romix C10061 (idealnie pasuje na otwór) i jakiś kołek plastikowy ze środkiem wkręcanym i wykonałem otwór w zaślepce. – myślę że jedna dwie sztuki skutecznie zaślepia i utrzymają listwę w miarę nieruchomo.
(można pokusić się o jakieś doklejenie/dospawanie w środku zaślepki reszty tego kołka. sama zaślepka trzyma się w otworze bardzo dobrze)
Mam nadzieje że się komuś przyda szczególnie że ryzyko uwalenia spinek spore a dobrze co jakiś czas pod te nakładki zaglądnąć i warto mieć tych spinek trochę w zapasie.
Dla wszystkich chętnych którzy chcą ściągnąć nakładki lub to zrobili i brakuje im kołków i uszczelek
Kołek nr 51-RS4 można zastąpić kołkiem z romiksu – Nr. kat. Romix B23162
wymiar ten sam różni się materiałem na uszczelnienie ( taka gumką uszczelniającą)
Uszczelka nr 51-PK2 można zastąpić uszczelkami z gumy sieciowanej/ komórkowej – Uszczelka samoprzylepna EPDM 10x3mm czarna
( coś takiego jak w tym linku) http://www.uszczelki-market.pl/sklep/uszczelki-samoprzylepne/uszczelki_prostokatne__guma_komorkowa/uszczelka-samoprzylepna-epdm-15x3mm-czarna-50m,,rid,159.html
Można szukać na allegro – uszczelka ma klej i jest z tego samego materiału co oryginał – do tego 3 mm grubości akurat uszczelnia i nie jest za grubo.
Ja dociąłem długość jak na obrazku wyżej na 3 części a szerokość dociąłem przecinając na pół robiąc 5x3 mm.
PROBLEM z dokupieniem kołka 51-SJ3 – ja na szczęście potrzebowałem tylko jednej sztuki ale dokupiłem zaślepek z Romixu – Nr. kat. Romix C10061 (idealnie pasuje na otwór) i jakiś kołek plastikowy ze środkiem wkręcanym i wykonałem otwór w zaślepce. – myślę że jedna dwie sztuki skutecznie zaślepia i utrzymają listwę w miarę nieruchomo.
(można pokusić się o jakieś doklejenie/dospawanie w środku zaślepki reszty tego kołka. sama zaślepka trzyma się w otworze bardzo dobrze)
Mam nadzieje że się komuś przyda szczególnie że ryzyko uwalenia spinek spore a dobrze co jakiś czas pod te nakładki zaglądnąć i warto mieć tych spinek trochę w zapasie.
- Od: 10 paź 2009, 16:07
- Auto: Premacy Sportive 2.0 Pb/LPG
Była 323 BJ Ditd
Witam.Nabyłem pakiet Sportive do mojej czarnulki,w związku z tym interesowałby mnie dokładny rozstaw otworów do spojlera dachowego,szablon, lub jakaś instrukcja z podanymi odległościami od poszczególnych krawedzi,i wymiarami,gdyż nie chcę wiercić niepotrzebnie dodatkowych dziur.Jeżeli ktoś wcześniej przerabiał temat z lotką i montażem byłbym wdzięczny za pomoc
Pozdrawiam Piotrek.

- Od: 21 lut 2012, 20:36
- Auto: Mazda Premacy 2.0 DiTD 101KM 2003r.
Yard napisał(a):Jesienią zaglądałem u siebie pod te listwy. Udało się zdjąć bez uszkodzeń kołków. O dziwo pod spodem było sucho i czysto.
szcześciarz.... ja zaglądnąłem przed zimą i niestety w tylnej częsci ruda się już dobrała do progów. z przodu w miarę OK. wyczyściłem i zakonserwowałem co się dało ale trzeba to prędzej czy później zrobić porządnie,
a co do kołków to musiałem 3 dokupić w mieszalni lakierów. Kosztowały chyba niecałe 2 zł za sztukę.
Strona 1 z 1