Witajcie, dawno mnie tu nie było bo jak wiemy mazda jest dość niezwodna;)
Mam problem z kluczykiem, żona złamała dwa oryginały, jeden zgubiła. Stacyjka przeszła swoje z dorabianymi kluczami. Teraz jest tak, że nie mogę przeręcić kluczyka po włożeniu do stacyjki, coś się blokuje. Od kilku dni zostawiam auto z włożonym i przekręconym do połowy pierwszej pozycji kluczykiem. Wolę go nie wyciągać. Wyciągnięcie go powoduje, że aby go potem przekręcić trzeba spędzić od 5 do 60 min (sprawdzone) męcząc się i sapiąc. A może w końcu w ogóle go nie przekręcę.
W związku z tym mam pytanie. Jak zdemontować wkładkę stacyjki? Jak ją wyciągnąć.
Znam magika, który taką wkładę naprawi, ale nie wiem jak ją zdjąć w miarę łatwo.
Czy ktoś z Was wie jak to zrobić?
Problem z przekręceniem kluczyka – usterka mechaniczna
Strona 1 z 1
Lekko nie będzie 
Piszę tak z głowy więc mogę coś pominąć: demontujesz kierownicę oraz przełącznik zespolony świateł i wycieraczek. Masz wówczas prawie na wierzchu stacyjkę, którą przykręcona jest do kolumny kierownicy śrubami zrywalnymi czyli takimi, w których łby się zrywają po dokręceniu.
Odkręcenie ich może czasem stanowić problem.
Popatrz na fotki z aukcji:
http://allegro.pl/kolumna-kierownicza-z ... 77323.html
http://allegro.pl/39733-stacyjka-mazda- ... 48624.html
Piszę tak z głowy więc mogę coś pominąć: demontujesz kierownicę oraz przełącznik zespolony świateł i wycieraczek. Masz wówczas prawie na wierzchu stacyjkę, którą przykręcona jest do kolumny kierownicy śrubami zrywalnymi czyli takimi, w których łby się zrywają po dokręceniu.
Odkręcenie ich może czasem stanowić problem.
Popatrz na fotki z aukcji:

Ford C-MAX 1.6TDCi & AR 156 2.0TS & Honda Shadow VT1100 C3 Aero ’99
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Były:
323F BA Z5 & Xedos 9 KL ’01
Honda Shadow VT1100C2 Sabre ’03
Honda Shadow VT500C '84
Czy do wymiany wkładki trzeba demontować stacyjke z kolumny?
- Od: 6 wrz 2009, 17:11
- Auto: Mazda Mx 3 1.6 16v
Strona 1 z 1