Mazda3 BM – Nawigacja: mapy, aktualizacje, problemy
Karta z ebay-a zaktualizowała się bez problemu. Przypisany został VIN pojazdu po pierwszym uruchomieniu. Czas licencji 3 lata. Całość operacji trwała 20 min. (na Macbook-u), nie pytał jednak o kopię zapasową? Nie widzę nawet takiej opcji w Toolbox. Aczy na Windowsie jest taka opcja?
Na Macku nie stworzy Tobie kopi zapasowej, na Windowsie jest.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
Dzięki za odpowiedź. Pomyślałem, że zrobienie kopii, to tylko przeniesienie plików na czystą kartę identycznie sformatowaną. Ale chyba jednak nie, gdyż zrobiłem to i nie zadziałało. Tollbox jednak czyta duplikat (wklejone pliki) bez problemu.
Podłącz z netem w aucie (hotspot z telefonu) i odpal wtedy navi. Pozaznaczaj jakieś dodatkowe usługi, pogodę, zdarzenia drogowe itd. Powinno zaskoczyć. Mi pojawił się komunikat, że aktywacja przebiegła pomyślnie, czy coś takiego.
Czy ktoś się orientuje kiedy na wiosnę ma wejść nowa aktualizacja map nawigacji w naszych M3 ? Ostatnią miałem w grudniu 2014r., a według producenta aktualizacje mają być dwa razy w roku (wiosna, jesień) 

Właśnie zaktualizowałem kartę z mojej Madzi.
Niestety jedyny "znacznik czasu" podczas procesu aktualizacji, który zauważyłem to nazwa paczki software'u Mazda_EU_14Q2_VR_SW_update[12].tgz.
Odnośnie danych do Navi (mapy, POI itd) nic nie widać.
Niestety jedyny "znacznik czasu" podczas procesu aktualizacji, który zauważyłem to nazwa paczki software'u Mazda_EU_14Q2_VR_SW_update[12].tgz.

Odnośnie danych do Navi (mapy, POI itd) nic nie widać.

zibbyt napisał(a):Mazda_EU_14Q2_
A czy to nie jest czasem paczka z 2014 roku, a dokładniej z drugiego kwartału?
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Chodziło mi o to, że wygląda to tak, jak na obrazku.
Pliki odnoszące się do map, itp. nie mają w opisie nic o dacie przygotowania.
Natomiast pliki Mazda_EU_14Q2_VR_SW_update* według mnie odnoszą się do samego oprogramowania, a nie "treści" map.
Pliki odnoszące się do map, itp. nie mają w opisie nic o dacie przygotowania.
Natomiast pliki Mazda_EU_14Q2_VR_SW_update* według mnie odnoszą się do samego oprogramowania, a nie "treści" map.
To zobacz proszę, po tej aktualizacji jak identyfikuje system mapy... 
Powinieneś mieć taką możliwość...
Powinieneś mieć taką możliwość...
Arkana , Renault , Mii
Na stronie mazda-eu.naviextras.com, pojawiła się właśnie teraz informacja o aktualizacji na 2 kwartał 2014r. Wydaje mi się, iż wcześniej ostatnią była z 4 kwartału 2013r.
Mnie bardziej interesuje ilość zajmowanego miejsca na dysku przy kolejnej aktualizacji map nawigacji przez Mazda Toolbox. Dzisiejsza aktualizacja zajęła mi ponad 6 GB, choć poprzednią kopię zapasową usunąłem. Strasznie dużo.
Co Wy na to
Mnie bardziej interesuje ilość zajmowanego miejsca na dysku przy kolejnej aktualizacji map nawigacji przez Mazda Toolbox. Dzisiejsza aktualizacja zajęła mi ponad 6 GB, choć poprzednią kopię zapasową usunąłem. Strasznie dużo.
Co Wy na to

czarmi napisał(a):Co Wy na to
Na to nie mamy wpływu... To ich zespół decyduje o wielkości plików...
ps.
zibbyt napisał(a):Mazda_EU_14Q2_VR_SW_update[12].tgz
Wojtek napisał(a):czy to nie jest czasem paczka z 2014 roku, a dokładniej z drugiego kwartału?
zibbyt napisał(a):Pliki odnoszące się do map, itp. nie mają w opisie nic o dacie przygotowania.
napewno?
czarmi napisał(a):Na stronie mazda-eu.naviextras.com, pojawiła się właśnie teraz informacja o aktualizacji na 2 kwartał 2014r
właśnie
Znowu są za konkurencją...

Arkana , Renault , Mii
Usunąłem Mazda Toolbox z laptopa z ostatnią kopią zapasową i przeniosłem całość na pendrive. Dysk z laptopa nie odzyskał jednak tych utraconych ponad 6 GB pamięci, które zabrała aktualizacja nawigacji. O ile pamiętam, przedostatnia aktualizacja którą przeprowadzałem w grudniu 2014r., zabrała ok. 4 GB pamięci. Razem to daje ok. 10 GB. Jak to możliwe, że po usunięciu programu Mazda Toolbox, dysk nie odzyskał tej wartości 

W ustawieniach Mazda Toolbox masz lokalizację folderu kopii bezpieczeństwa (standardowo na współczesnych Windowsach C:\Users\użytkownik\AppData\Roaiming\mazda\backup). Sprawdź czy ten katalog masz pusty, a jeśli tak to może.... spróbuj opróżnić kosz:)
Nawigacja Mazdy nie przekroczy 8GB bo taką pojemność ma oryginalna karta SD. Namawiam Was do kupna szybkiej karty SD (Class 10) i wrzucenia na nią kopii bezpieczeństwa nawigacji. Może być 8GB lub 16GB. W aucie nawigacja dostaje dzięki temu lekkiego kopa.
Nawigacja Mazdy nie przekroczy 8GB bo taką pojemność ma oryginalna karta SD. Namawiam Was do kupna szybkiej karty SD (Class 10) i wrzucenia na nią kopii bezpieczeństwa nawigacji. Może być 8GB lub 16GB. W aucie nawigacja dostaje dzięki temu lekkiego kopa.
creet napisał(a):W ustawieniach Mazda Toolbox masz lokalizację folderu kopii bezpieczeństwa (standardowo na współczesnych Windowsach C:\Users\użytkownik\AppData\Roaiming\mazda\backup). Sprawdź czy ten katalog masz pusty,
Dzięki za informacje. W "Roaming" mam folder "Mazda" o zawartości 23GB! (backup – 6,28GB i workingdir – 16,7GB). W katalogu (backup) mam folder plików z kopią bezpieczeństwa. Tutaj moje pytanie, czy mogę bezpiecznie usunąć cały katalog Mazda, czy tylko backup. Tak jak pisałem wcześniej, Mazda Toolbox przeniosłem na pendrive. Nie znam się zbytnio, ale przeniesionym jest chyba tylko sam program Mazda Toolbox, bez katalogu Mazda w którym jest folder kopii bezpieczeństwa. Kiedy go otwieram z pendrive, to mam w nim informację ostatniej kopii bezpieczeństwa (przywróć, usuń), ale na penie przecież nie mam ... AppData\Roaming\mazda\backup, więc obawiam się jego usunięcia z dysku C.