Do ślubu nią jedziesz?
Mazda3 BK LF '04 Sedan Top Sport – sprzedana
petro napisał(a):Albo złote obrączki...![]()
Złote obrączki przecież już są i to nie byle nie jakie
Dzisiaj mazda trochę podleczyła się w fox.rzeszow.pl
Otrzymała nową sprężarkę klimatyzacji. Stara już chodziła jak traktor i nadawała się do wymiany bądź regeneracji. Z regeneracją wiadomo jak to bywa, dlatego wolałem kupić nówkę. Tym bardziej, że w tym przypadku regeneracja wcale nie wyszłaby dużo taniej jak nówka, a z dostępnością podzespołów do tych panasoniców potrzebnych do wymiany w procesie "regeneracji" jest różnie. Taką informację otrzymałem od zakładu który zajmuję się sprężarkami.
Ceny sprężarek też są różne.
używane zregenerowane
http://allegro.pl/sprezarka-klimatyzacj ... 64100.html
nówka z oemazda.pl – cena tego ori panasonica zabójcza:
http://allegro.pl/sprezarka-mazda-5-maz ... 68022.html
i z Fox Rzeszów
http://www.fox.rzeszow.pl/SPREZARKA-KOM ... 53%29.aspx
ja mam zamontowaną tą dedykowaną do automatu – jedyna różnica to średnica koła pasowego. Wystarczyło założyć inny pasek i wszystko pasuje jak należy.
Dodatkowo wymieniony olej + pasek klinowy. Trzymam się Valvoline SynPower 5w30 A3/B4. Od ostatniej wymiany, która miała miejsce 9 tys. km temu, dolałem tylko 300ml i to tak trochę na wyrost.
Otrzymała nową sprężarkę klimatyzacji. Stara już chodziła jak traktor i nadawała się do wymiany bądź regeneracji. Z regeneracją wiadomo jak to bywa, dlatego wolałem kupić nówkę. Tym bardziej, że w tym przypadku regeneracja wcale nie wyszłaby dużo taniej jak nówka, a z dostępnością podzespołów do tych panasoniców potrzebnych do wymiany w procesie "regeneracji" jest różnie. Taką informację otrzymałem od zakładu który zajmuję się sprężarkami.
Ceny sprężarek też są różne.
używane zregenerowane

nówka z oemazda.pl – cena tego ori panasonica zabójcza:

i z Fox Rzeszów
http://www.fox.rzeszow.pl/SPREZARKA-KOM ... 53%29.aspx
ja mam zamontowaną tą dedykowaną do automatu – jedyna różnica to średnica koła pasowego. Wystarczyło założyć inny pasek i wszystko pasuje jak należy.
Dodatkowo wymieniony olej + pasek klinowy. Trzymam się Valvoline SynPower 5w30 A3/B4. Od ostatniej wymiany, która miała miejsce 9 tys. km temu, dolałem tylko 300ml i to tak trochę na wyrost.
Czyżby Ci na zimnym silniku auto wydawało dźwięki jak deasel? Bo ja tak niestety tak mam, i kilka innych dziwnych rzeczy wskazuje właśnie na klimę.
Musimy się spotkać na jakimś mikro spocie
Musimy się spotkać na jakimś mikro spocie
- Od: 8 mar 2012, 20:50
- Auto: Mazda 3 Kintaro 2.0 150KM LF (BK)
była: 626 2.0 115KM FS (GF)
kalesoon napisał(a):Czyżby Ci na zimnym silniku auto wydawało dźwięki jak deasel?
a co ma zimny silnik do głośnej sprężarki ?
ja już w tamtym roku zainwestowałem w klimę, mianowicie nowy skraplacz, jakieś zaworki, i nowe elektrosprzęgło (cewka + koło pasowe + zabierak) bo "ponoć" padło. a po kilku miesiącach zaczęła już rzęzić
Pan Jarosław z Fox'a mówił, że miałeś do nich przyjechać z tym błędem, ale Ci się już nie pokazuje ponoć.
Może się spotkać to odsłuchamy. Może łożysko na kole pasowym sprężarki Ci hałasuje?
droga ta impreza :O
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
na początku wydawało mi się dużo, ale jak za regenerację trzeba dać również koło tysiąca, to nówka za 1400zł wydaje się tanio 
Tak mnie ten dźwięk strzelającej sprężarki irytował, że byłem przygotowany dać nawet więcej, byle by mieć problem z głowy.
Nowa chodzi cicho – choć i tak jej pracę słychać, co jest raczej normalne. Znikło szarpanie na pedale gazu w momencie załączania, jak i również czuć na d***hamowni, że w dużo mniejszym stopniu obciąża silnik.
Jestem zadowolony.
Tak mnie ten dźwięk strzelającej sprężarki irytował, że byłem przygotowany dać nawet więcej, byle by mieć problem z głowy.
Nowa chodzi cicho – choć i tak jej pracę słychać, co jest raczej normalne. Znikło szarpanie na pedale gazu w momencie załączania, jak i również czuć na d***hamowni, że w dużo mniejszym stopniu obciąża silnik.
Jestem zadowolony.
buczos napisał(a):a co ma zimny silnik do głośnej sprężarki ?
Może się spotkać to odsłuchamy. Może łożysko na kole pasowym sprężarki Ci hałasuje?
Nie wiem co mi hałasuje właśnie, ale jest to tylko na zimnym silniku + jak odpalę klimę klimę, to silnik potrafi złapać laga jak go wkręcam na obroty. Nie mam pojęcia co to może być, na razie jeżdżę bez klimy...
Nagram dźwięk, to wrzucę na forum, może ktoś coś podpowie.
buczos napisał(a):Pan Jarosław z Fox'a mówił, że miałeś do nich przyjechać z tym błędem, ale Ci się już nie pokazuje ponoć.
Tak byłem u nich w środę, miałem zostawić auto, bo poprzednim razem nie udało się wskazać konkretnej przyczyny pojawiania się tego błędu – ale na poprzedniej wizycie, jeden z mechaników najprawdopodobniej usunął tą awarię, poprzez odpięcie do dopięcie jednego z wężyków (tylko nie wiem którego....) bo od prawie 2 tygodnie błąd się nie pojawia
Tak, czy siak spotkać się pasuje i pogadać o klimie
kalesoon napisał(a):Tak, czy siak spotkać się pasuje i pogadać o klimie
Możemy poczekać na cyklicznego spota lub zrobić jakieś mikrospota na tygodniu
Pytasz o ten, który mi wymieniał klimę?
Jezeli tak to ten: http://serwisfox.rzeszow.pl/
A z nowości to felgi wyprostowane
Okazało się, że jedna wymagała wyprostowania, a reszta delikatnego liźnięcia. Drgania ustały. Jest już OK.
Chyba się starzeję i nachodzi mnie czasem ochota by sprzedać te felgi z oponami i kupić jakieś ori 17" z "normalnym profilem" czyli 205/50. Coraz bardziej zaczynam cenić komfort podróży. Nastepnę auto – może za 2 -3 lata to będzie wygodne kombii (Np. Laguna GT
)
A z nowości to felgi wyprostowane
Chyba się starzeję i nachodzi mnie czasem ochota by sprzedać te felgi z oponami i kupić jakieś ori 17" z "normalnym profilem" czyli 205/50. Coraz bardziej zaczynam cenić komfort podróży. Nastepnę auto – może za 2 -3 lata to będzie wygodne kombii (Np. Laguna GT

buczos napisał(a):Chyba się starzeję i nachodzi mnie czasem ochota by sprzedać te felgi z oponami i kupić jakieś ori 17" z "normalnym profilem" czyli 205/50.
Były do sprzedania miesiąc temu w dobrej cenie.
buczos napisał(a):Coraz bardziej zaczynam cenić komfort podróży. Nastepnę auto – może za 2 -3 lata to będzie wygodne kombii (Np. Laguna GT)
Blee...

petro napisał(a):Były do sprzedania miesiąc temu w dobrej cenie.
Na razie głośno myślę. Pewnie dojeżdzę na tych felgach co mam do końca życia produktu
petro napisał(a):Blee...
2.0T 205ps wcale nie jest takie blee
buczos napisał(a):Pytasz o ten, który mi wymieniał klimę?
Tylko klime w nim wymieniałeś czy ogólnie jeździsz do nich? Zadowolony jesteś z ich usług?
Byłem w sumie u nich dwa razy. Raz miałem problemy z elektryką i teraz z klimą.
Jestem zadowolony i raczej będę do nich teraz jeżdził. Widać, że znają się dobrze na mazdach. Kontakt z nimi również bez zarzutu. Można się umawiać również mailowo. Cenowo tak źle nie ma. Przykładowy cennik usług w serwisie jest dostępny na ich stronie.
Kalesoon remontował u nich cały motor, więc jeżeli chodzi o współpracę z nimi to może mieć więcej do powiedzenia.
Jestem zadowolony i raczej będę do nich teraz jeżdził. Widać, że znają się dobrze na mazdach. Kontakt z nimi również bez zarzutu. Można się umawiać również mailowo. Cenowo tak źle nie ma. Przykładowy cennik usług w serwisie jest dostępny na ich stronie.
Kalesoon remontował u nich cały motor, więc jeżeli chodzi o współpracę z nimi to może mieć więcej do powiedzenia.
Chłopaki z Foxa ogarniają robotę bardzo dobrze, w sumie jak popatrzę z perspektywy – to do niczego się bym nie przyczepił. Czasami części mają w nieciekawej cenie, bo oryginały. Tak czy siak – duży plus.