Witam
Przeszukałem forum ale nie znalazłem odpowiedzi pasującej do mojego problemu.
Posiadam Mazdę 3 1.6 105. Posiadam ją od 2 m-cy i chodziła super. Do czasu kiedy przyszły chłodniejsze dni.
Kiedy odpalam zimne auto – temp. powietrza jest ok. 5 stopni. Mam problem z wbiciem 1 biegu lub wstecznego. Zazwyczaj za 3 razem "luźniej" wchodzi. Po rozgrzaniu się pracuje normalnie. Na wyłączonym silniku działa rewelacyjnie. Zmieniłem olej w skrzyni na nowy 75W90 i nic to nie zmieniło.
Aktualnie z problemem radzę sobie w ten sposób, że przed włączeniem ustawiam bieg, z którego będę korzystał. Problem jest kiedy najpierw cofam i zaraz muszę zmienić na 1, a tu nie mogę. Przejście z 1 na 2 zazwyczaj jest bezproblemowe, ale kiedy znów muszę wbić 1 to znów problem. Po ok. 2-3 km działa normalnie.
Strasznie mnie to irytuje i boję się, że jak tak będę jeździł przez zimę to rozwalę skrzynię....
Proszę o pomoc.
Problem z wbijaniem biegów na zimnym silinku.
Strona 1 z 1
Hej,
mam podobny problem, ale nie jest aż tak cieżko jak u ciebie. Biegi wchodzą tylko troszke ciezej.
Temat byl juz przerabiany na forum i mozesz go znalezc.
Z tego co pamietam zalezy to od marki oleju, niby parametry maja takie same, ale niektore sa gęstsze przy niskich temperaturach.
Pozdro
mam podobny problem, ale nie jest aż tak cieżko jak u ciebie. Biegi wchodzą tylko troszke ciezej.
Temat byl juz przerabiany na forum i mozesz go znalezc.
Z tego co pamietam zalezy to od marki oleju, niby parametry maja takie same, ale niektore sa gęstsze przy niskich temperaturach.
Pozdro
- Od: 9 paź 2014, 19:56
- Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 2006 po lifcie
to chyba najsłabsza strona mazdy3-skrzynia biegów
u mnie też tak było....ciężko wchodziły i problem z władowaniem biegu wstecznego
...a poradziłem sobie w następujący sposób:
1.wymaiana oleju w skrzynce biegów(spuszczony olej czarny jakby z silnika)...prawie bez poprawy
2. po 20 tyś. ponowna wymiana oleju(olej lekko zmętniały (prawdopodobnie po zmieszaniu z resztkami starego co zostało w skrzynce)...zalanie tym samym olejem co w pierwszej wymianie....lekka poprawa ale dla mnie nie zadawalająca
3.odpowietrzenie układu sprzęgała...biegi raz dobrze raz ciężko
4.wymiana sprzęgła....biegi super....(czasem tylko wsteczny zacina, ale już opanowałem...najpierw 5bieg i na ''r'')
u mnie też tak było....ciężko wchodziły i problem z władowaniem biegu wstecznego
...a poradziłem sobie w następujący sposób:
1.wymaiana oleju w skrzynce biegów(spuszczony olej czarny jakby z silnika)...prawie bez poprawy
2. po 20 tyś. ponowna wymiana oleju(olej lekko zmętniały (prawdopodobnie po zmieszaniu z resztkami starego co zostało w skrzynce)...zalanie tym samym olejem co w pierwszej wymianie....lekka poprawa ale dla mnie nie zadawalająca
3.odpowietrzenie układu sprzęgała...biegi raz dobrze raz ciężko
4.wymiana sprzęgła....biegi super....(czasem tylko wsteczny zacina, ale już opanowałem...najpierw 5bieg i na ''r'')
- Od: 28 lis 2012, 21:18
- Auto: mazda 3 / 1,4/ 2004r
Nie wiem skad taka krytyczna opinia, ale jezdzilem wieloma trójkami i żadna nie miała opisywanego problemu. Może dlatego, że nigdy nie miałem doczynienia z ulepami i mega zaniedbanymi autami z kręconymi o 200tys licznikami?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Widmo popieram cię te skrzynie chodzą lekko i b.dobrze wybiera się biegi chyba że ktoś używa lewarka jak w starym maluchu. U mnie czasem źle wejdzie 2gi bieg ale to żona o niego zadbała. Na początku wrzucała biegi sztywno i jeździła ze strachem że coś popsuje zarysuje szarpała , Cała twarda za kierownicą jak już przybadała to było za późno.
Mimo to te skrzynie mają problemy z 2 biegiem wiele osób to potwierdzi ale nie z 1 i R
Wymieniałem u siebie sprzęgło, był zlany olej po całej wymianie wrócił do skrzyni. Wcześniej nigdy nie był wymieniany jest to co zalali w fabryce. Nie był jakoś mocno przepracowany w tedy przebieg ponad 200tyś. i ciągle mogę rzucać "1palcem" każdy bieg.
Mimo to te skrzynie mają problemy z 2 biegiem wiele osób to potwierdzi ale nie z 1 i R
Wymieniałem u siebie sprzęgło, był zlany olej po całej wymianie wrócił do skrzyni. Wcześniej nigdy nie był wymieniany jest to co zalali w fabryce. Nie był jakoś mocno przepracowany w tedy przebieg ponad 200tyś. i ciągle mogę rzucać "1palcem" każdy bieg.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Mnie sie zdarza, ze wsteczny nie chce wejsc, al baaardzo sporadycznie. Inne biegi wchodza bez problemu
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Forum Fiend v1.3.2.
Sent from my HUAWEI P7-L10 using Forum Fiend v1.3.2.
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Strona 1 z 1