Wydajność klimatyzacji podczas osuszania szyb
Strona 1 z 1
Witajcie. Zauważyłem, że klimatyzacja generalnie słabo radzi sobie z odparowaniem szyb. Właczam funkcje nadmuchu na przednia szybe, klima oczywiście aktywuje sie w tryb AC ze sporym nadmuchem a mimo to para z szyb za szybko nie schodzi. O ile przednia szyba i boczne przednie wmiare szybko odparowywują to reszta szyb jest nadal zaparowana. W Accordzie pamietam, że po właczeniu klimy para z szyb schodziła w oczach, nawet tylna szyba bez podgrzewania sama odparowywała. W maździe nie mam tego efektu "klimy" kiedy po wlaczeniu AC szyby momentalnie odparowywuja, para schodzi dość długo i z tego co widze nie ma zbytnio różnicy czy klima działa czy też nie.
Dlatego nowoczesną klimatyzację (klimatronic) należy używać cały czas, a nie tyklo chwilami... i nie na ECO... 
Wiem, wiem... zwiększa zużycie paliwa, ale za to w kabinie jest sucho i przyjemnie...
Wiem, wiem... zwiększa zużycie paliwa, ale za to w kabinie jest sucho i przyjemnie...
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Ja nie mogę potwierdzić tego problemu. U mnie para ze wszystkich szyb po odpowiednim ustawieniu klimatyzacji schodzi w kilka sekund – jak zresztą w każdym innym używanym przeze mnie aucie z dwustrefową klimatyzacją.
Tak napisałem z czystej ciekawości jak u was wygląda ta sprawa. Wilgoci raczej w aucie nie mam, mieszkam w domku więc przed garazem auto zawsze stoi z uchylonymi szybami jak tylko jest wmiare ładna pogoda.
Właczyłem osuszanie wiec z autoamtu klima jest na AC i nadmuch chyba na prawie max a mimo to tak średnio chciały szyby odparować. Ale może faktycznie warunki były nie sprzyjające. Zobaczymy dalej co będzie.
Wesołych świat!
Właczyłem osuszanie wiec z autoamtu klima jest na AC i nadmuch chyba na prawie max a mimo to tak średnio chciały szyby odparować. Ale może faktycznie warunki były nie sprzyjające. Zobaczymy dalej co będzie.
Wesołych świat!
Aby nie mieć problemu zaparowanych szyb w normalnych warunkach pogodowych, od dłuższego czasu pomagam sobie "Preparatem antyroszeniowym do szyb". Różne firmy mają je w ofercie, używam Sonaxa i jest super. Wystarczy co kilka miesięcy nanieść i rozetrzeć od wewnętrznej strony szyb ten preparat i po kłopocie. Nieraz włączam klimę, ale jedynie wtedy gdy na zewnątrz leje lub w mokrej odzieży siadam do auta. Z prawami fizyki nie do końca da się wygrać.
- Od: 17 lis 2013, 13:04
- Auto: Mazda 3,165 KM, HB, SkyPassion, Soul Red
Strona 1 z 1