Szkodliwość czynnika klimatyzacji R-1234yf
1, 2
Ja swoją CX-5 odebrałem 8.10 2013r. i przed odebraniem też ,,atakowałem:" dilera,jaki będzie czynnik.Na 100% deklarował,że na pewno będzie to R-134a.Pierwsze co sprawdziłem to nalepkę pod maską i na szczęście zapewnienia okazały się prawdziwe.
- Od: 17 lut 2014, 20:50
- Auto: CX-5 2.5 AT 2023 r.
Sport line.
To super uspokoiliści mnie. Tak czy inaczej już napisałem do mazdy więc ooczekam na odpowiedz. Dzięki Wszystikm za odpowiedzi.
Dopisano 19 maja 2014, 20:58:
Witam
dostałem odpowiedz od Mazdy, poniżej cytuję e-maila
Szanowny Panie,
W aktualnie sprzedawanych samochodach Mazda6 i CX-5 stosowany jest czynnik R134a.
Rodzaj użytego czynnika jest zawsze wyszczególniony na naklejce ostrzegawczej umieszczonej na górnej osłonie wzmocnienia przedniego wewnątrz komory silnika.
Z poważaniem,
Dopisano 19 maja 2014, 20:58:
Witam
dostałem odpowiedz od Mazdy, poniżej cytuję e-maila
Szanowny Panie,
W aktualnie sprzedawanych samochodach Mazda6 i CX-5 stosowany jest czynnik R134a.
Rodzaj użytego czynnika jest zawsze wyszczególniony na naklejce ostrzegawczej umieszczonej na górnej osłonie wzmocnienia przedniego wewnątrz komory silnika.
Z poważaniem,
I kolejny update ws. czynnika klimatyzacji. Tym razem dotyczący Mazdy CX-5 rocznik 2015.
cyt."W przypadku planowanego zakupu przez Pana nowej Mazdy CX-5 rok modelowy 2015 – samochód będzie posiadał czynnik HFC-134a", więc po staremu.
To chyba dobrze co nie?
cyt."W przypadku planowanego zakupu przez Pana nowej Mazdy CX-5 rok modelowy 2015 – samochód będzie posiadał czynnik HFC-134a", więc po staremu.
To chyba dobrze co nie?
marstrzel napisał(a):Wszystko fajnie tylko co ja mam zrobić jak mam nowy czynnik R – 1234yf.
Czy komuś Mazda to wymieniła. Jak to zrealizować, poprzez serwis? Czy ktoś już to próbował zrobić.
podepne sie do pytania, bo u mnie tez nowy czynnik wystepuje
- Od: 8 lut 2012, 20:35
- Auto: Obecnie Mazda CX-5
Bylo Mitsubishi EVO IX 400KM
Oto odpowiedź z Mazdy;
Szanowny Panie,
Dziękujęmy za przesłanie wiadomości dotyczącej samochodu Mazda CX-5
W odpowiedzi, pragniemy przekazać co następuje.
Informujemy, iż z zgodnie z regulacjami europejskimi czynnik R-1234YF może być stosowany w samochodach, co więcej regulacja tego wymaga. Zwracamy uwagę, iż coraz więcej samochodów na rynku będzie wyposażona w układy klimatyzacji wypełnione czynnikiem R1234YF.
W związku z powyższym nie mamy możliwości przychylenia się do Pana prośby dotyczącej wymiany czynnika R-1234YF w pracującym układzie na czynnik R-134a.
Wyrażamy nadzieję, iż zaistniała sytuacja nie wpłynie negatywanie na naszą dalszą współpracę oraz postrzeganie przez Pana marki Mazda.
W przypadku ewentualnych pytań prosimy o kontakt.
Szanowny Panie,
Dziękujęmy za przesłanie wiadomości dotyczącej samochodu Mazda CX-5
W odpowiedzi, pragniemy przekazać co następuje.
Informujemy, iż z zgodnie z regulacjami europejskimi czynnik R-1234YF może być stosowany w samochodach, co więcej regulacja tego wymaga. Zwracamy uwagę, iż coraz więcej samochodów na rynku będzie wyposażona w układy klimatyzacji wypełnione czynnikiem R1234YF.
W związku z powyższym nie mamy możliwości przychylenia się do Pana prośby dotyczącej wymiany czynnika R-1234YF w pracującym układzie na czynnik R-134a.
Wyrażamy nadzieję, iż zaistniała sytuacja nie wpłynie negatywanie na naszą dalszą współpracę oraz postrzeganie przez Pana marki Mazda.
W przypadku ewentualnych pytań prosimy o kontakt.
- Od: 18 sie 2013, 13:33
- Auto: Mazda CX-5,2.0 SKYACTIV-G (165KM), rok. 2012
Dalszy ciąg korespondencji z Mazdą:
Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź, prosiłbym również o jednożnaczną odpowiedź na następujące pytanie:
"Jakiego typu czynnik jest obecnie stosowany w samochodzie Mazda CX-5",
" Czy jest to czynnik R-1234YF czy też R-134a, a może inny – proszę o podanie nazwy."
A oto odpowiedź:
Szanowny Panie,
Potwierdzamy, iż obecnie w samochodzie Mazda CX-5 jako czynnik klimatyzacji jest stosowany środek: R-134a.
Po prostu czysta hipokryzja i robienie klienta w balona.
Witam,
dziękuję za szybką odpowiedź, prosiłbym również o jednożnaczną odpowiedź na następujące pytanie:
"Jakiego typu czynnik jest obecnie stosowany w samochodzie Mazda CX-5",
" Czy jest to czynnik R-1234YF czy też R-134a, a może inny – proszę o podanie nazwy."
A oto odpowiedź:
Szanowny Panie,
Potwierdzamy, iż obecnie w samochodzie Mazda CX-5 jako czynnik klimatyzacji jest stosowany środek: R-134a.
Po prostu czysta hipokryzja i robienie klienta w balona.
- Od: 18 sie 2013, 13:33
- Auto: Mazda CX-5,2.0 SKYACTIV-G (165KM), rok. 2012
1, 2