Na forum jestem już od stycznia ale dopiero teraz mam czas wrzucić fotki i przedstawić Wam moją kochaną Madzię. Mazda 3 wpadła mi w oko już kilka lat temu ale wówczas nie było funduszy na zakup. Interesowała mnie tylko i wyłącznie wersja sport, z ledami z tyłu, ksenonami i spojlerkiem
Jeśli chodzi o silnik no to wybór musiał paść na 2.0 benzynkę, żeby zapewnił moc atrakcji. No i tak doszło do zakupu auta z komisu ( wiem wiem, że powiecie , że to zło i sam tego nie chciałem robić bo przeważnie to krętacze no ale było w miarę blisko to nie zaszkodziło podjechać). Auto ma książkę serwisową, niestety nie prowadzoną do końca. Sprowadzone z Austrii i tam użytkowane przez jednego właściciela. Ja jestem drugim od nowości i pierwszym w kraju. Gdy codziennie wsiadam do autka to aż nie chce się z niego wychodzić. Jest bardzo wygodne, kubełkowe fotele robią swoją robotę. No boli troszkę serce podczas tankowania ale oszczędnie też można jeździć tym samochodem, tylko nie zawsze się da bo dźwięk silnika kusi
A więc dane techniczne:
rok produkcji: 2004
pierwsza rejestracja: 28.06.2004
pierwsza rejestracja w PL: 15.01.2015
przebieg przy zakupie: 168000 km,
silnik: 2.0 benzyna,
moc: 150 kM,
kolor: i tutaj właśnie jest problem z określeniem bo niby to perłowy czerwony niby bordowy ale zmienia się troszkę w zależności od padania światła/słońca. Na fotkach ocenicie sami, ale przyjmijmy, że jest ciemno-czerwony
Wyposażenie:
ABS, elektroniczny system rozdziału siły hamowania – EBD, system stabilizacji toru jazdy – DSC i kontroli trakcji TCS
Czujnik zmierzchu i czujnik deszczu
Światła ksenonowe z automatyczną regulacją i spryskiwaczami
Tylne światła LED
Felgi aluminiowe 17"
6 poduszek
komputer pokładowy
4 szyby elektryczne
lusterka elektryczne i podgrzewane wraz z tylną szybą
automatyczna klimatyzacja
światła przeciwmgielne
radio CD
kierownica wielofunkcyjna
centralny zamek + immobilizer
czujnik temperatury zewnętrznej
system mocowania fotelików dziecięcych ISOFIX
podłokietnik w tylnej kanapie
pakiet AERO (spoiler, nakładki na progi,lakierowany grill, inne zderzaki itd...)
Co do tej pory zrobiłem?
Rzecz jasna wymiana oleju, filtra oleju, filtra powietrza i filtra kabinowego ( szyby strasznie parowały jak było wilgotno na dworze i wymiana kabinowca pomogła). Po uzyskaniu pomocy kolegi petro i przeczytaniu całego jego wątku o jego autku zdecydowałem się na olej MOTUL 8100 Econergy 5W-30. Filtry wszystkie firmy MANN. Zresztą jedno ze zdjęć poniżej prezentuje pierwsze zakupy dla nowego nabytku
Do tego doszła wymiana żarówek podświetlenia tablicy rejestracyjnej i póki co jedyne pieniążki idą na paliwko.
Co mnie czeka?
Przed zakupem wiedziałem, że auto ma problemy z rudą i niestety po wejściu pod autko okazało się, że czas najwyższy na konserwację i zrobię to na wiosnę bądź latem.Na szczęście pozytywnie zaskoczyło mnie to, że nie ma żadnych wycieków, luzów i niepokojących oznak wszelakiego rodzaju zużycia zawieszenia. A wokół bloku silnika jest tylko kurz i ani kropli jakiegoś oleju bądź innej niepokojącej cieczy
Auto długo stało, muszę się jeszcze zająć pomalowaniem zacisków hamulcowych bo na fotkach zobaczycie sami jak rdza i śniedź je zaatakowały.
Jeszcze na lato czeka mnie wymiana opon letnich bo obecne Bridgestone Potenza o rozmiarze 205/50/17 coraz gorzej sobie dają radę ( niestety łysawe) i coraz częściej budzą do życia kontrolę trakcji
A teraz czas na waszą ocenę pod względem wizualnym. Oto fotki. Miłego oglądania