Problem z wkręcaniem się na obroty podczas jazdy

Postprzez Dzinks » 14 mar 2015, 18:43

Witam Serdecznie

Jestem nowy na forum, więc jeżeli gdzieś był taki wątek a ja go nie znalazłem z góry przepraszam.
Od 2 miesięcy jestem posiadaczem Mazdy Premacy 1.8 100KM z 2001 roku. Z początku nie "wariowałem" samochodem więc problemu nie zauważyłem (krótkie odcinki po mieście) dopiero po ostatnim wypadzie za miasto i wyjechaniu w trasę problem się pojawił. Oto on:
Mój problem z Mazda polega na tym że podczas jazdy nie wkręca się na wysokie obroty, kiepsko przyspiesza i ewidentnie go muli. Max obroty jakie mogę uzyskać to 4-4,5 tys obrotów, prędkość maksymalna jaką uzyskałem to 120km/h wiec troche kiepsko.
Jeśli chodzi o diagnozę co sprawdziłem:
Ciśnienie na cylindrach – wszystkie 14bar
Sprawdzony katalizator – drożny, bez uszkodzeń, stwierdziliśmy z mechanikiem że jest w bardzo dobrym stanie
Wymienione świece na nowe
Podmieniony przepływomierz, cewki, przewody z innej mazdy premacy 1.8 100KM
Podłączono pod komputer – jedyny błąd to dziwne wskazania na drugiej sondzie lambda pierwsza sonda podawała na włączonym zapłonie (nie uruchomionm silniku) 0,01V natomiast druga za katalizatorem 0,8V

Nie wiem gdzie i czego szukać, na postoju oczywiście elegancko wchodzi na obroty aż do odcięcia. Koła nie są zblokowane żeby go hamowały.

Z góry dziękuje za pomoc

Pozdrawiam
Łukasz
Dzinks

Postprzez polokokt » 15 mar 2015, 02:33

Ja bym jeszcze sprawdził
– filtr paliwa (może jest zasyfiony)
– i chyba tu się reguluje luzy zaworowe? może dawno nie były ustawiane?

Ale zacząłbym od tego filtru
Forumowicz

Od: 2 lip 2014, 00:24
Auto: MX-5 1.8 10th 1999 rok
Premacy 1.8 Active 2002rok