Mazda5 – poszukuję zdjęć gum tylnego wahacza.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez nerkamazda5 » 6 mar 2015, 01:41

Cześć, posiadam Mazdę5 CR19, 2007, 2.0 benzyna. Muszę wymienić gumy w tylnym wahaczu (dół i góra) – czy macie gdzieś ich fotki? Muszę zobaczyć jak one wyglądają, gdyż co sklep, to inne i robię się <glupek2> Ponadto: gdzie można dostać śruby te na mimośrodzie?
Pomóżcie proszę.
nerkamazda5

Postprzez Fred.X » 9 mar 2015, 23:11

Forumowicz

Od: 22 lis 2013, 19:42
Auto: Lancer Sportback 1.8 + Hyundai Tucson 1.6

Postprzez tomasek77 » 9 mar 2015, 23:51

Kolego tu masz wszystko numery i rysunki jak to wygląda ,po numerach znajdziesz odpowiedniki no chyba że zakładasz oryginały .
tyl.png
Forumowicz

Od: 7 kwi 2014, 21:03
Auto: Mazda 5 (2005) 1.8

Postprzez PiolasM5 » 26 kwi 2015, 13:03

Cześć

Korzystając z wątku chciałbym zapytać o mój problem.

Opis
Wibracje tylnego prawego koła, objawy naoczne to trzesący się tylko prawy fotel pasażera i odczuwalne lekkie wibracje na całym aucie.

Występowanie: 105-120km/h

Ponieważ podejrzenie moje padało na zimowe koło, to z tematem poczekalem do zmiany na letnie koła.

Stety/niestety problem pozostał, są co prawda mniejsze wibracje, pewnie dlatego że alu są cięższe od stalówek i inaczej się rozkładają siły podczas jazdy.

Zmieniając koła, przyjrzałem się zawieszeniu i znalazłem to:
IMAG0188_1.jpg

Rozumiem że to jest tuleja wahacza, czy jest to przyczyna mojego kłopotu?

Jeśli tak to pewnie czeka mnie wymiana kompletu góra i dół oraz obie strony. Nie wiem jak lewa strona wygląda bo już nie chciało mi się zdejmować drugiego koła.

Napiszcie co o tym sądzicie.
Forumowicz

Od: 6 lut 2014, 23:48
Auto: Mazda-5-MZR-146KM-2006;

Postprzez dzux » 10 maja 2015, 08:01

Na początek powiem ci że jak chcesz ododpowiedzi na temat podwozia w naszych m5 to pisz tez w działch m3 i m6 a także motorozmowach dlatego że bardzo mało siedzi użytkowników na m5 , co do twojego problemu , moim zdaniem napewno nie jest to wina wachacza , bardziej stawiał bym na amotyzator , sprawdz sprężyne czy czasem nie jest pęknieta, podjedz na stację diagnostyczną na trzepaki , niech diagnosta sprawdzi stan wszystkich tuleji i gum, u mnie na stacji diagnostycznej takie sprawdzenie jest gratis, podjedz do mechanika niech uniesie ci auto na podnosniku i wejdz pod spód poszarp ręką [waaaco?] , łaczniki czy nie ma luzów , jak uda ci sie rozwiazac problem opisz go na forum napewno sie komus przyda.
Ps. twoj spod niewyglada za dobrze powinienies go przesmarowac ruda daje po oczach :)
Forumowicz

Od: 5 cze 2011, 22:38
Auto: BYŁA Mazda 3 2005 sedan 1.6 JEST Mazda 5 2006r 2.0 benzyna :)