Na jakiej podstawie wybierałeś kolor nadwozia zamawiając M3 BM?
Witam
Jestem właśnie na finiszu konfiguracji i negocjacji nowiutkiej Mazdy 3 sedan w manualu, wersja passion.
Mam jednak problem z doborem koloru. Początkowo myślałem o blue reflex ale po zobaczeniu go na żywo zmieniłem zdanie i byłem już prawie zdecydowany na deep crystal blue. Sprzedawca jednak odradzał ten kolor jako miękki i łatwo rysujący się, podobnie jak czarny. Stwierdził również że w tym wypadku odpada myjnia automatyczna (bo zarysuje).
Skądinąd wiem że myjnie ręczne wcale nie są lepsze bo drobinki piasku na gąbkach też mogą lakier zarysować a w dodatku rysy koliste są znacznie bardziej widoczne niż proste.
Czy ktoś z szanownych użytkowników mógłby podzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi utrzymania lakieru deep crystal blue? Czy rzeczywiście tak łatwo się rysuje?
Pzdr
Jestem właśnie na finiszu konfiguracji i negocjacji nowiutkiej Mazdy 3 sedan w manualu, wersja passion.
Mam jednak problem z doborem koloru. Początkowo myślałem o blue reflex ale po zobaczeniu go na żywo zmieniłem zdanie i byłem już prawie zdecydowany na deep crystal blue. Sprzedawca jednak odradzał ten kolor jako miękki i łatwo rysujący się, podobnie jak czarny. Stwierdził również że w tym wypadku odpada myjnia automatyczna (bo zarysuje).
Skądinąd wiem że myjnie ręczne wcale nie są lepsze bo drobinki piasku na gąbkach też mogą lakier zarysować a w dodatku rysy koliste są znacznie bardziej widoczne niż proste.
Czy ktoś z szanownych użytkowników mógłby podzielić się spostrzeżeniami dotyczącymi utrzymania lakieru deep crystal blue? Czy rzeczywiście tak łatwo się rysuje?
Pzdr
- Od: 4 mar 2015, 10:14
fouxtrot napisał(a):Czy rzeczywiście tak łatwo się rysuje?
Nie sądzę, że bardziej niż inne.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
KMBak napisał(a):Nie sądzę, że bardziej niż inne.
Też tak uważam
- Od: 15 cze 2009, 15:19
- Auto: viewtopic.php?f=332&t=172754
Super! Dzięki za szybką odpowiedź. Też byłem sceptycznie nastawiony do tej opinii. Z drugiej strony jaki sprzedawca miałby interes żeby mnie wprowadzać w błąd w tej kwestii?
Co do myjni to ja mam z kolei nienajlepsze doświadczenia właśnie z ręczną. Na automatycznej to zależy chyba wyłącznie od stopnia zużycia szczotek. Wydaje mi się że nie powinno być problemu póki nie są zjechane.
Co do myjni to ja mam z kolei nienajlepsze doświadczenia właśnie z ręczną. Na automatycznej to zależy chyba wyłącznie od stopnia zużycia szczotek. Wydaje mi się że nie powinno być problemu póki nie są zjechane.
Ja od kilku lat korzystam jedynie z myjni bezdotykowej. Co ważne należy pamiętać, aby odległość myjki od mytego auta nie była mniejsza jak ok. 30 cm. Każdy kolor auta brudzi się przecież tak samo, a jedynie brud może być mniej widoczny na co poniektórych kolorach. To rzecz dyskusyjna. Moja rada jest taka – wybieraj kolor jaki Ci w duszy gra, bo później możesz mieć niedosyt. 
Sprzedawca ma interes taki żeby sprzedać to co zalega na tz magazynie
lub żeby chociaż Ciebie zagadać i gadać. Wszystkie lakiery są niestety miękkie i narażone na obicia od kamieni, porysowania itd.
Najlepszym wyborem w takim wypadku będzie biel, najmniej widać brud, obicia od kamieni i rysy po myjniach.
Najlepszym wyborem w takim wypadku będzie biel, najmniej widać brud, obicia od kamieni i rysy po myjniach.
"Życie jest jak badziewie na kole – raz na górze, a raz na dole."
Sprzedam, Ford Fokus tytanium 2013, PB.klik w link
-
Zoom -Zoom from Belgium
- Od: 26 mar 2010, 14:31
- Auto: Było CP,
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Jest M3 BM Sport 2.2 Diesel Sedan.
czarmi napisał(a): Moja rada jest taka – wybieraj kolor jaki Ci w duszy gra, bo później możesz mieć niedosyt.
To oczywiste, tylko po pierwsze: nowa paleta jest niestety uboga. Jak ktoś wcześniej zauważył biały, czarny, 5 szaroburych i czerwony
Marianek napisał(a):Sprzedawca ma interes taki żeby sprzedać to co zalega na tz magazynielub żeby chociaż Ciebie zagadać i gadać. Wszystkie lakiery są niestety miękkie i narażone na obicia od kamieni, porysowania itd.
Akurat nie w tym przypadku bo tak czy inaczej biorę auto z fabryki nie z magazynu (ze względu na termin dostawy) Ale dzięki za uwagę
Co do "praktyczności" koloru to raczej aluminium metalic niż biel, bo na białym to akurat brud widać bardzo dobrze...
Pzdr
Ale na aluminium widać odbicia od kamieni itd a na białym już mniej
Chyba ze uszkodzi biały podkład to wtedy trzeba już zabezpieczać.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Ja traktuję normalnie (mam Deep Crystal Blue).
Ale to dopiero 3 miesiące i 14,5 tys km.
Tyle, że jestem zadowolony z auta, które – jakimś cudem (biorąc pod uwagę szereg innych opinii) – jest wyjątkowo udane. Więc niewykluczone, że skoro mam lepszy silnik, przyspieszenie, spalanie, wyciszenie i trzymanie drogi niż inni – to i lakier mam jakiś wyjątkowy.
Ale to dopiero 3 miesiące i 14,5 tys km.
Tyle, że jestem zadowolony z auta, które – jakimś cudem (biorąc pod uwagę szereg innych opinii) – jest wyjątkowo udane. Więc niewykluczone, że skoro mam lepszy silnik, przyspieszenie, spalanie, wyciszenie i trzymanie drogi niż inni – to i lakier mam jakiś wyjątkowy.

Traktować normalnie, różnice w produkcji lakierów ma tylko Soul Red, reszta jest taka sama.
-
Zoom -Zoom from Belgium
Była M6 GH
Jest MX-5NBfl
Od tygodnia jestem szczęśliwym red-soulowcem
Odebrałem autko 3 tygodnie temu. Kolor padł na titanium flash, chociaż wybór nie był łatwy.
W salonie w kato i w dąbrowie nie mieli takiego koloru, więc przed podjęciem decyzji nie widziałem go na żywo. Oglądałem go tylko w sieci i czym więcej ich widziałem tym miałem trudniejszy wybór. Zaryzykowałem i brałem w ciemno.
Wrażenia po odebraniu?
Piękne auto w niesamowitym (unikalnym) kolorze. Opłacało się ryzyko!!!
W salonie w kato i w dąbrowie nie mieli takiego koloru, więc przed podjęciem decyzji nie widziałem go na żywo. Oglądałem go tylko w sieci i czym więcej ich widziałem tym miałem trudniejszy wybór. Zaryzykowałem i brałem w ciemno.
Wrażenia po odebraniu?
Piękne auto w niesamowitym (unikalnym) kolorze. Opłacało się ryzyko!!!

-
szewczo
A więc kolejny soul red na drogach.
Po kolorach "korporacyjnych" biały, srebrny i grafit przyszedł ... czerwony .
I dobrze , na poprzednie już nie mogłem patrzeć , drugim nad którym się zastanawiałem był Machine Gray , świetnie wyglądał na sedanie , do HB nie miałem takiego przekonania . Może kiedyś taki zamówię .
Dziś czerwony górą.
Po kolorach "korporacyjnych" biały, srebrny i grafit przyszedł ... czerwony .
I dobrze , na poprzednie już nie mogłem patrzeć , drugim nad którym się zastanawiałem był Machine Gray , świetnie wyglądał na sedanie , do HB nie miałem takiego przekonania . Może kiedyś taki zamówię .
Dziś czerwony górą.