Próbowałem się dobrać do rezystora. Jest jakiś patent na wyjęcie tych kołków mocujących dolną osłonę po stronie pasażera? Przyznam, że nie szarpałem ani nie kombinowałem jakoś mocno, żeby nie popsuć bardziej, niż jest.
Muszę się zebrać w sobie i naprawić jeszcze ogrzewanie tylnej szyby (posypał się włącznik i chyba coś jeszcze, bo jak zwarłem w kosce na krótko, to też się nie włączyło), mechanizmy el szyb oba po lewej stronie (przód chodzi skokowo, tył w ogóle nie chodzi) i otwieranie bagażnika (słychać siłownik, ale nic się nie dzieje).
Jak to dobrze, że są schematy...
Dopisano 21 lut 2015, 16:15:Kilka zdjęć:
Niezły śmietnik, co?
Naprawiłem klawisz otwierania bagażnika. Był tak zasyfiony w środku, że nie zwierał zestyku odpowiedzialnego za otwieranie. Teraz jeszcze kombinuję, jak połączyć go ze sterownikiem centralnego zamka, żeby można było odblokować tylną klamkę z pilota. Sterownik c. z. mam dwukanałowy, ale chyba nie będę używał drugiego kanału, sprzęgnę klapę z drzwiami.
Szyba w tylnych lewych drzwiach się nie otwiera, bo nie ma podnośnika. Wyparował.
Szyba wisi na drucie.
Szyba w przednich przeskakuje, zacina się między prowadnicami. Sam podnośnik chodzi elegancko. Poza tym w drzwiach kierowcy oryginalny siłownik centralnego zamka jest zastąpiony typową chińszczyzną z allegro.
Rezystor nawiewu rzeczywiście jest bardzo podobny, jak ten z poloneza, trochę inna jest kabelkologia, ale to się ogarnie. Ważne, że rozstaw śrubek pasuje. Rezystor z poloneza jest monolityczny, nie wystają z niego luzem te spirale oporowe, ma większe szanse przeżyć kolejne lata.
Dzisiaj na szafie wybiło 317000 umownych kilometrów.