Mam problem – moja Mazda liczy mi kilometry za szybko. Porównywałem z bratem i na 100 km liczy mi o 5 za szybko
Mazda6 – problem z licznikiem kilometrów.
Strona 1 z 1
Hej wszystkim
Mam problem – moja Mazda liczy mi kilometry za szybko. Porównywałem z bratem i na 100 km liczy mi o 5 za szybko
Jaka może być przyczyna? Czy jakiś czujnik się psuje? Proszę o radę – dzięki, pozdrawiam.
-
wonski85
Nigdy nie będzie idealnie pokazywał, nic się nie dzieje. To normalny objaw. Ale również tak jak kolega wyżej napisał rozmiar kół ma znaczenie, może masz założone nieprawidłowy rozmiar lub Twój brat 
Mazda 626 coupe '90 / Mazda 626 Coupe '89 / Mazda 323 BA GT '94
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Mazda 6 2.0 MZR-CD '04 / Mazda 6 1.8 ELPIDŻI '03 / i inni... :D
------------------------
Marcin / aka Roxygenium
Cześć!
Od początku jak kupiłem swoją M6 rejestruję, przy każdym tankowaniu, przejechane kilometry z licznika głównego i "trip A". Robię to w celu kontroli realnego spalania, które na marginesie jest chyba deko za duże jak na 2.0 LF
ale nie w tym rzecz ;–)
Problem, jaki pojawił się w trakcie tegorocznych wakacji jest co najmniej dziwny. Otóż po spisaniu licznika głównego i odjęciu zapisu tego samego licznika przy ostatnim tankowaniu powinienem otrzymać ilość przejechanych kilometrów – i na tej podstawie powinienem móc określić rzeczywiste spalanie i tak było do tej pory.
W wakacje zauważyłem rozbieżność między liczeniem z licznika głównego, a wskazaniem na liczniku "trip A", który resetuję orientacyjnie przy każdym tankowaniu.
I teraz fakty – to są zapisy licznika głównego z ostatnich czterech tankowań:
1. 241556 km
2. 242019 km
3. 242449 km
4. 242965 km
Idąc czysto matematycznie, przy ostatnich trzech przejazdach przejechałem odpowiednio (licząc z licznika głównego):
2. 463 km
3. 430 km
4. 516 km
I teraz najlepsze.... dla ostatnich przejazdów takie miałem wskazanie na liczniku "trip A":
3. 480,5
4. 465,5
Rozbieżność spora i zupełnie nie rozumiem skąd jest aż taka duża.
Zaznaczam, że jeżdżę na tych samych 15'' felgach i tych samych rozmiarach opon jak wcześniej.
Czy byłby ktoś w stanie mi wyjaśnić co jest przyczyną tak dziwnego zachowania licznika?
Od początku jak kupiłem swoją M6 rejestruję, przy każdym tankowaniu, przejechane kilometry z licznika głównego i "trip A". Robię to w celu kontroli realnego spalania, które na marginesie jest chyba deko za duże jak na 2.0 LF
Problem, jaki pojawił się w trakcie tegorocznych wakacji jest co najmniej dziwny. Otóż po spisaniu licznika głównego i odjęciu zapisu tego samego licznika przy ostatnim tankowaniu powinienem otrzymać ilość przejechanych kilometrów – i na tej podstawie powinienem móc określić rzeczywiste spalanie i tak było do tej pory.
W wakacje zauważyłem rozbieżność między liczeniem z licznika głównego, a wskazaniem na liczniku "trip A", który resetuję orientacyjnie przy każdym tankowaniu.
I teraz fakty – to są zapisy licznika głównego z ostatnich czterech tankowań:
1. 241556 km
2. 242019 km
3. 242449 km
4. 242965 km
Idąc czysto matematycznie, przy ostatnich trzech przejazdach przejechałem odpowiednio (licząc z licznika głównego):
2. 463 km
3. 430 km
4. 516 km
I teraz najlepsze.... dla ostatnich przejazdów takie miałem wskazanie na liczniku "trip A":
3. 480,5
4. 465,5
Rozbieżność spora i zupełnie nie rozumiem skąd jest aż taka duża.
Zaznaczam, że jeżdżę na tych samych 15'' felgach i tych samych rozmiarach opon jak wcześniej.
Czy byłby ktoś w stanie mi wyjaśnić co jest przyczyną tak dziwnego zachowania licznika?
W pozycji 3 masz +50,5km a w pozycji 4 -50,5km. To tak jakbyś spisał główny licznik a trip skasował po przejechaniu 50,5 kilometra zamiast od razu po zatankowaniu.
Co się stanie, gdy jadąc z prędkością światła, włączysz przednie reflektory?
No właśnie to mnie dziwi, bo nikt oprócz mnie nie jeździ tym autem i kontroluję to co dzieje się z licznikami i jestem pewien, że licznik "trip a" nie był skasowany za późno albo za wszcześnie. Dlatego tak mnie to dziwi 
Strona 1 z 1