Rezerwa / zasięg ?
Strona 1 z 1
Wrzuci ktoś zdjęcie lub przynajmniej napisze, w jakiej pozycji ma wskazówkę od poziomu paliwa w sytuacji zapalenia się rezerwy?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82, u mnie wskazówka jest to bodaj między drugą a trzecią małą kreseczką od kreski na "0", ale to dot. Y6 a jak mniemam pytasz o "żarłocznego" LF'a 
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
U mnie podobnie jak u przedmówcy (z tymże mam Z6) – następna kreska po "0" (taka krótka) i jak zaraz po zapaleniu się "Żyda" zaleje to wchodzi jakieś 45 litrów (zasięg mam wtedy na poziomie 60km choć to akurat jest uzależnione od wielu czynników). Ostatnio tankowałem nieco później – od zapalenia kontrolki przejechałem jeszcze ponad 40km, więc zasięg został na poziomie ok. 10km i weszło więcej – około 48 litrów.
W związku z tematem nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie – czy ktoś z Was doprowadził do sytuacji, że zasięg z kompa był równy "0", wskazówka ilości paliwa była na "0" bądź wyjeździł całe paliwo tak, że silnik po prostu zgasł (tak, wiem syf w baku itp. itd., ale pytam z ciekawości) – chodzi mi właściwie o to jak mają się do siebie te 3 rzeczy i czy zasięg z kompa (REMING) jest proporcjonalny do wskazania licznika ilości paliwa – jedno 0 równa się drugie 0 i czy jak się te zera pojawią (albo któreś z nich) to silnik gaśnie czy jeszcze nie?
W związku z tematem nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie – czy ktoś z Was doprowadził do sytuacji, że zasięg z kompa był równy "0", wskazówka ilości paliwa była na "0" bądź wyjeździł całe paliwo tak, że silnik po prostu zgasł (tak, wiem syf w baku itp. itd., ale pytam z ciekawości) – chodzi mi właściwie o to jak mają się do siebie te 3 rzeczy i czy zasięg z kompa (REMING) jest proporcjonalny do wskazania licznika ilości paliwa – jedno 0 równa się drugie 0 i czy jak się te zera pojawią (albo któreś z nich) to silnik gaśnie czy jeszcze nie?
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Nie czytaleś zapewne poprzednich prawie 60stron to nie wiesz, że twardziele jeżdzą nawet prawie 100km po tym jak na komputerze zobaczą, ze zostało im do przejechania na paliwie: 0km 
Ja osobiście pare razy przejechałem jeszcze z 20km po mieście i raz prawie 60km w trasie tzn. z Czech do PL
A moje pytanie o rezerwę wzięło się stąd, że miałem wątpliwość czy rezerwa dobrze się zgłosi po założeniu gazu:) Na kompie pokazuje mi, że paliwa zostało na przejechanie 30km a jak mialem tylko benzyne to rezerwa zapalala sie przy wskazaniu 60km.
Ja osobiście pare razy przejechałem jeszcze z 20km po mieście i raz prawie 60km w trasie tzn. z Czech do PL
A moje pytanie o rezerwę wzięło się stąd, że miałem wątpliwość czy rezerwa dobrze się zgłosi po założeniu gazu:) Na kompie pokazuje mi, że paliwa zostało na przejechanie 30km a jak mialem tylko benzyne to rezerwa zapalala sie przy wskazaniu 60km.
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):Nie czytaleś zapewne poprzednich prawie 60stron to nie wiesz, że twardziele jeżdzą nawet prawie 100km po tym jak na komputerze zobaczą, ze zostało im do przejechania na paliwie: 0km
No całych 60 nie – paręnaście
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
A co z synchronizacją wskazówki i zasięgu z kompa?
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
widmo82 napisał(a):To co pisalem o tych 100km to bylo jeszcze w dieslu, ktory palil 6l/100 a nie jak u Ciebie zapewne blizej 8-9l/100
Tak załapałem – u mnie spalania obecnie w okolicach 9l/100km więc jeśli na rezerwie mam zasięg około 60km to uważam, że jest ok.
widmo82 napisał(a):Synchronizacji wskazowki?
Nie wiem jak to nazwać – chodzi o to co pisałem wyżej, a mianowicie – czy REMING = 0 jest równoznaczny ze wskazówką na liczniku paliwa w pozycji 0 (pierwsza kreska) czy nie?
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Moim zdaniem jest rownoznaczy. Zaobserwowalem to ostatnio bo mialem zasieg na wyswietlaczu 1 km a wskazowka od paliwa w baku zrownala sie praktycznie idealnie z pierwsza najwieksza kreska. To sie ladnie pokrywa.
Dokładnie o to mi chodzi – ja u siebie minimalny REMING miałem 9km i wtedy nie było pokrycia wskazówki idealnie z kreską na "0" – a wręcz wydawało mi się, że jest ona za daleko – tak jakby w baku było teoretycznie więcej Pb niż na 9km (bo cóż to jest 9km – jakieś 0.75l)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Ostatni bak tankowałem mając wskazanie 0 w kompie (pierwszy raz jak mam mazdę a to już 6lat) wjechałem na stację paliw i komp w tym momencie wskoczył na 0km do końca baku wskazówka nie pokrywała się z zerem tylko była już poniżej dna baku. Tak samo wiele osób pisze że tankując auto pod korek robią minimum 80km i zaczyna im iść wskazówka w dół u mnie zalewając że aż paliwo się wylewa robię 60km i wskazówka opada mimo prawidłowo działającego odpowietrzenia. Średnie spalanie zawsze poniżej 6l/100km
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Czyli reguły nie ma – choć piszesz o dieslu, więc co do zasięgów możemy mieć różnicę.
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
kropek101 napisał(a):Tak samo wiele osób pisze że tankując auto pod korek robią minimum 80km i zaczyna im iść wskazówka w dół u mnie zalewając że aż paliwo się wylewa robię 60km i wskazówka opada mimo prawidłowo działającego odpowietrzenia.
Wg producenta do baku powinno wejść 55l, ale mam nie odparte wrażenie że te ostatnie 3-4l to już jest z wliczeniem tego co się mieści w przewodzie wlewu. Ja w Y6 na tej dolewce – tzn. gdy jest zalane max. ponad skalę to zwykle własnie robię między 50-100km (w zależności czy spokojna trasa czy szarpane miasto). Tak czy inaczej z moich wyliczeń wynika, że ilekroć pierwszy raz zabłyśnie "żyd" to w baku jest niemal równe 15l, co nieraz ułatwia mi decyzję i obieram prostą drogę do domu zamiast zastanawiać się nad lokalizacją stacji której jestem lojalny.
-
Maciek
- Od: 17 sie 2013, 20:33
- Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05
kropek101 napisał(a):Ostatni bak tankowałem mając wskazanie 0 w kompie (pierwszy raz jak mam mazdę a to już 6lat) wjechałem na stację paliw i komp w tym momencie wskoczył na 0km do końca baku wskazówka nie pokrywała się z zerem tylko była już poniżej dna baku.
To mamy rozbieznosc z tym co napisalem wyzej. Nie sadze by byla taka roznica w polozeniu wskazowki od ilosci paliwa gdy na kompie dystans pokazuje 0. Albo ktos zle popatrzyl albo... nie wiem co
Co do rezerwy w LF
Wg. ukrytych opcji komputera mam w baku jeszcze 3.9l i jeszcze nie zapaliła się rezerwa.
Wg. ukrytych opcji komputera mam w baku jeszcze 3.9l i jeszcze nie zapaliła się rezerwa.
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):Wrzuci ktoś zdjęcie lub przynajmniej napisze, w jakiej pozycji ma wskazówkę od poziomu paliwa w sytuacji zapalenia się rezerwy?
Wskazówka jest na pierwszej małej kresce. Komputer pokazał zasięg 50 km.
wydziargane na petrowym SGS4
Strona 1 z 1