Nietypowy pomysł na auto rodzinne
1, 2
Trochę mnie dziwi, że nikt tu nie rzucił MPV. Z ostatnich lat produkcji kosztują grosze, a jest to Van z prawdziwego zdarzenia. 5 przy nim to popierdolka. Z resztą czego się spodziewać po vanie zbudowanym na bazie Mazda 3. Jedyne co tu widzę na plus to wysoko się siedzi i ma się odsuwane drzwi z tyłu. Jak chce się zapakować na wakacje 2 tyg. (I więcej) większą rodzinę 5/5+ to nie widzę tego w Mazda 5 bez kombinacji typu trumna. W MPV na pewno spakuje się duża rodzina, a na dach zamiast trumny można wrzucić rowery. W tym aucie, na długie trasy jedyny słuszny wg. mnie silnik to 2.0 diesel (RF5C). IMHO obecnie świetne auto dostępne za grosze.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio edytowano 16 lut 2015, 00:01 przez sq2jul, łącznie edytowano 1 raz
Jeżeli przez uwstecznienie rozumiesz przesiadkę z auta 3d do dużego vana to chyba się nie do końca rozumiemy... 
Ja szukałem jakiejs alternatywy dla mazdy i narazie nic niejest przesądzone ale kierując sie pewnymi kryteriami czyli dobro rodziny ale niezapminając że sie posiadam jaja i ze mam dziecko to nieznaczy ze mnie odrazu wykastrowano
wybrałbym Subaru legacy kombi 1999r 2.5l .z boxem na dachu i bagaznikiem rowerowym.
Myślę że to auto ktore moze pogodzic dynamike z wygodą i miejscem dla rodziny.
Ma jeden duży feler to nie Mazda

Myślę że to auto ktore moze pogodzic dynamike z wygodą i miejscem dla rodziny.
Ma jeden duży feler to nie Mazda
- Od: 14 cze 2013, 23:17
- Auto: Mazda xedos 6 . Mazda Tribute 3.0 2001
Ke? A siedział Ty kiedy w MPV? Bo jak Cię czytam, to mam wrażenie, że nie do końca wiesz o czym mówisz... To raz. Dwa – to co proponuje to nieco inne podejście do tematu. Dysponując większą ilością gotówki i mając problem podobny do problemu autora tematu wolałbym kupić dwa auta używane, może faktycznie parę lat starsze niż jedno nowe lub prawie nowe. W myśl zasady, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Po trzecie, tak można kupić cokolwiek 3d i jeździć jak nasi rodzice 126p do Bułgarii. Da się? Da się, tylko po co się męczyć skoro mamy wybór. Nasi rodzice za bardzo nie mieli...
fucknewcar napisał(a):Ma jeden duży feler to nie Mazda
Na początku to boli, ale jak to przetrwasz to nagle odkryjesz, że jest sporo fajnych samochodów wartych uwagi
E tam. To kawał blachy. Mazda, nie Mazda. Czy to ważne? IMHO ważne, żeby jeździło, spełniało swoją funkcję i nadmiernie się nie psuło.
loockas napisał(a):fucknewcar napisał(a):Ma jeden duży feler to nie Mazda
Na początku to boli, ale jak to przetrwasz to nagle odkryjesz, że jest sporo fajnych samochodów wartych uwagiCoś o tym wiem...
No ja narazie jestem wierny przynajmniej Japońcom bo było daihatsu.nissan.teraz mazda i podobno każdy wierny japońcom musi kiedyś kupić subaru.
W trójkę to rzeczywiście kombi to już mało ostatecznie merc 124 kombi z ławeczką dla dzieci w bagażniku.
- Od: 14 cze 2013, 23:17
- Auto: Mazda xedos 6 . Mazda Tribute 3.0 2001
widzę codziennie i jeżdżę , co tydzień ,sq2jul napisał(a):Ke? A siedział Ty kiedy w MPV? Bo jak Cię czytam, to mam wrażenie, że nie do końca wiesz o czym mówisz...
dla mnie MPV jest paskudne , ciut większe , ale szału designerskiego nie robi
Dopisano 16 lut 2015, 06:49:
Po drugie postaw oba koło siebie i porównaj , ja tak z kumplem zrobiłem
i podsumowując te rozważania powinienem jednak zdaniem większości brnąć w rodzinny krążownik vanowaty,którym przez 90 % czasu będę woził siebie i ...powietrze.
Chodzi o to, ze moim zdaniem rodzina 2+3 nie jest skazana na takie auto, bo moim zdaniem zależy wszytko od tego ile i jak często podróżuje w komplecie i na jakie dystanse
Dlatego dalej podtrzymuje to co mówiłem trochę wcześniej – kombi wielkości mazdy 6 to moim zdaniem max
Chodzi o to, ze moim zdaniem rodzina 2+3 nie jest skazana na takie auto, bo moim zdaniem zależy wszytko od tego ile i jak często podróżuje w komplecie i na jakie dystanse
Dlatego dalej podtrzymuje to co mówiłem trochę wcześniej – kombi wielkości mazdy 6 to moim zdaniem max
Power is nothing without control
http://www.4kolkaszczescia.pl
http://www.4kolkaszczescia.pl
Zdanie większości, nie musi być odpowiednie dla Ciebie. Druga sprawa, to ciężko jednym autem załatwić kilka kwestii. Dlatego ja mam w sumie trzy auta (jedno służbowe + dwa prywatne po taniości). Od dwuosobowego roadstera dla szeroko pojętego fun'u, przez małe kombi, do Premacy, który służy jako wózek do wożenia dzieci do przedszkola.
Ja na wakacje pojechałem Skodą Fabią Kombi (a więc nie żadnym VANem czy kombi segmentu D) i wypożyczyłem największy box dachowy thule. Przestrzeni bagazowej mieliśmy ogrom i spakowaliśmy się bez napinki z dwoma wózkami włacznie. Koszt wynajmu, 200PLN/10 dni. A wiec dla dwóch wyjazdów w roku, faktycznie, nie ma co wozić powietrza cały rok, lepiej mieć frajdę z jazdy każdego dnia. Z tym że jako posiadacz mini vana, widzę też szereg zalet takiego auta. Ale... jako jedyne auto to raczej jego sposób prowadzenia do mnie nie przemawia
Dlatego ja już pewnie na długo będę miał auta różnego typu, jesli tylko finanse pozwolą.
Ja na wakacje pojechałem Skodą Fabią Kombi (a więc nie żadnym VANem czy kombi segmentu D) i wypożyczyłem największy box dachowy thule. Przestrzeni bagazowej mieliśmy ogrom i spakowaliśmy się bez napinki z dwoma wózkami włacznie. Koszt wynajmu, 200PLN/10 dni. A wiec dla dwóch wyjazdów w roku, faktycznie, nie ma co wozić powietrza cały rok, lepiej mieć frajdę z jazdy każdego dnia. Z tym że jako posiadacz mini vana, widzę też szereg zalet takiego auta. Ale... jako jedyne auto to raczej jego sposób prowadzenia do mnie nie przemawia
1, 2