Jaką pojemność ma zbiornik paliwa? Jak odczytywać wskazania ilości paliwa?
jeszcze zostaje do rozwiązania kwestia nienaruszalnej ilości paliwa, ale to wyjdzie podczas organoleptycznego sprawdzenia pojemności (fizycznej) baku... 
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Dzisiaj dokonałem testu wiarygodności spalania podawanego przez komputer pokładowy. Na razie wygląda na to że jest super dokładny z rzeczywistością. Komputer w aucie pokazał mi średnie spalanie od tankowania do tankowania 5,80L/100km. Dokładnie tyle samo mi wyszło jak po tankowaniu przeliczyłem to ręcznie. Co do joty. Myślałem że będzie tolerancja nawet do 0,5L, a tu proszę niespodzianka. Do dwóch miejsc po przecinku się zgadza 

Poprawny test pojemności baku:
1. Trzeba zużyć całe paliwo... aż silnik zgaśnie.
2. Dolać z góry wiadomą ilość paliwa z kanistra (np. 10 litrów) i podjechać na stację paliw.
3. Dotankować do pierwszego odbicia, bo do tego momentu system "liczy" paliwo.
4. Zsumować ilość paliwa z kanistra i dystrybutora.
Suma wskaże nam właściwą pojemność baku.
Poprawny test ilości pozostałej rezerwy paliwa:
1. Wykonać dopiero po teście pojemności baku.
2. Zużywamy paliwo do załączenia się kontrolki rezerwy.
3. Jedziemy na pobliską stację paliw.
4. Tankujemy zbiornik paliwa do pierwszego odbicia.
Rzeczywista rezerwa paliwa:
Od właściwej pojemności baku odejmujemy ilość zatankowanego paliwa.
Nienaruszalna rezerwa (mam nadzieję, że jest bardzo mała):
Różnica pomiędzy pojemnością katalogową baku, a właściwą jego pojemnością...
1. Trzeba zużyć całe paliwo... aż silnik zgaśnie.
2. Dolać z góry wiadomą ilość paliwa z kanistra (np. 10 litrów) i podjechać na stację paliw.
3. Dotankować do pierwszego odbicia, bo do tego momentu system "liczy" paliwo.
4. Zsumować ilość paliwa z kanistra i dystrybutora.
Suma wskaże nam właściwą pojemność baku.
Poprawny test ilości pozostałej rezerwy paliwa:
1. Wykonać dopiero po teście pojemności baku.
2. Zużywamy paliwo do załączenia się kontrolki rezerwy.
3. Jedziemy na pobliską stację paliw.
4. Tankujemy zbiornik paliwa do pierwszego odbicia.
Rzeczywista rezerwa paliwa:
Od właściwej pojemności baku odejmujemy ilość zatankowanego paliwa.
Nienaruszalna rezerwa (mam nadzieję, że jest bardzo mała):
Różnica pomiędzy pojemnością katalogową baku, a właściwą jego pojemnością...
Arkana , Renault , Mii
Coś mi tu nie gra, że na różnych stacjach odbija w różnym momencie
Tzn. że co, na jednej stacji odbije jak paliwo już chlupnie na tankującego z baku, a na drugiej odbije przy połowie zbiornika? Przecież czujnik z pistoletu jest w tym samym miejscu usadowiony, niezależnie gdzie będziemy tankować. Działa wtedy, gdy paliwo dotrze pod pistolet. Może być mała różnica w odbiciu, ale chyba nikt tu nie liczy litrów na ilości dziesiętne?
Na jednej stacji miałem że mi szybko odbijało, ledwie zacząłem tankować. Ale wtedy był pistolet jakiś rozregulowany/zepsuty

Tzn. że co, na jednej stacji odbije jak paliwo już chlupnie na tankującego z baku, a na drugiej odbije przy połowie zbiornika? Przecież czujnik z pistoletu jest w tym samym miejscu usadowiony, niezależnie gdzie będziemy tankować. Działa wtedy, gdy paliwo dotrze pod pistolet. Może być mała różnica w odbiciu, ale chyba nikt tu nie liczy litrów na ilości dziesiętne?
Na jednej stacji miałem że mi szybko odbijało, ledwie zacząłem tankować. Ale wtedy był pistolet jakiś rozregulowany/zepsuty
rac napisał(a):Coś mi tu nie gra, że na różnych stacjach odbija w różnym momencie![]()
zależne to jest od ustawionego ciśnienia na pompie dystrybutora, ale różnica nie będzie większa niż 0,3 l
Arkana , Renault , Mii
rac napisał(a):Tzn. że co, na jednej stacji odbije jak paliwo już chlupnie na tankującego z baku, a na drugiej odbije przy połowie zbiornika?
Nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Ja kilkanaście lat temu miałem w swoim aucie zapowietrzony zbiornik paliwa (wlane paliwo o wątpliwej jakości) i wówczas pistolet odbijał mi bardzo często, tak, że tankowałem zbiornik ok. 15 min.
Czy masz coś takiego?
Jak zawsze tankujesz z tego samego dystrybutora, to "pierwsze odbicie" następuje w tym samym momencie... 
Arkana , Renault , Mii
Wojtek napisał(a):Jak zawsze tankujesz z tego samego dystrybutora, to "pierwsze odbicie" następuje w tym samym momencie...
Nie jestem pewien ale chyba ma również na to wpływ temperatura otoczenia.
Jeżdżę po mieście, to 90% kilometrażu. Spalanie 6,8 l/100 km
Przy okazji chciałem zapytać. Ostatnio tankowałem na życzenie komputera. Sygnalizował, że zostało mi 49 km do przejechania. W baku zmieściło się niecałe 40 l. Średnie spalanie 6,8 l, czyli w baku zostało ponad 11 litrów? Czy na pewno bak w naszych trójkach ma pojemność 51 litrów?
Przy okazji chciałem zapytać. Ostatnio tankowałem na życzenie komputera. Sygnalizował, że zostało mi 49 km do przejechania. W baku zmieściło się niecałe 40 l. Średnie spalanie 6,8 l, czyli w baku zostało ponad 11 litrów? Czy na pewno bak w naszych trójkach ma pojemność 51 litrów?
A nie jest tak, że komputer pokazuje ilość kilometrów do zaświecenia rezerwy? W poprzednim samochodzie tak właśnie miałem, że po zaświeceniu rezerwy komputer już nie pokazywał kilometrów jakie mogę przejechać (były kreseczki).
Mazdę mam za krótko, dopiero dwa razy mi się ta rezerwa zaświeciła i mówiąc szczerze nie zwróciłem uwagi co pokazuje komputer.
Mazdę mam za krótko, dopiero dwa razy mi się ta rezerwa zaświeciła i mówiąc szczerze nie zwróciłem uwagi co pokazuje komputer.
Naprawdę wszystko już zostało powiedziane! 
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011
Dokładnie.
-
Blue inside & red outside!
- Od: 12 lis 2011, 14:36
- Auto: Jest: Mazda 6 2.5 Sky-G SkyPassion 2016
Była: Mazda 3 1.6 MZR Kirei 2011