Grubość lakieru?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Radomianin » 31 sty 2015, 18:14

Witam

Po roku od zakupu wpadł mi w ręce czujnik lakieru. Oczywiście dokonałem pomiarun i tu moje pytanko:

Wiedziałem o tym, że jeden z progów był wgnieciony i naprawiany w niemieckim ASO Mazdy,w tymmiejscu czujnik wyreaźnie wskazał robotę :)

Dach,maska,drzwi,słupki, błotniki przód -wszystkie pomiary między 80-130.

Progi na całej długośći i błotniki tylne poniżej prowadnicy drzwi 230-250.

Czy to oznacza, że całe progi, i błotniki tył były malowane? Czy może podczas napriawy uszkodzonego progu ASO dokonało dodatkowego zabezpieczenia newralgicznych punktów, podlegających akcji serwisowej?

Wmiejscu naprawy progu ewidentnie da się zauważyć , że było coś robione, w innych miejscach gdzie był pomiar ok 250 ani sladu ingerencji.

Dodatkowo malowałem u lakiernika troszkę zajechane od wsiadania i wysiadania progi pod listwą wewnątrz auta.W tymmiejscu grubość jest ok 450. Skąd to 250 na progach i tylnych błotnikach i całych progach.Ani to wartość po malowaniu czy szpachlowaniu, ani oryginalna grubość lakierujak na innych elemntach.

Może to ktoś jakoś logicznie wytłumaczyć? Tył auta na 100%nie był bity.
Nie zapeszjąc auto jak dotąd ani śladu korozji w newralgicznych miejscach.
Początkujący

Od: 2 sty 2014, 14:54

Postprzez Wojtek » 2 lut 2015, 10:57

NIe, wszystko masz w porządku... Mazda taką "lekko grubszą warstwą" zabezpiecza tylne nadkola i dolne warstwy progów... Jak sam napisałeś jest więcej niż zazwyczaj, a mniej by wskazywało na dodatkowe malowanie... :)
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM