Witam
Jestem nowy na forum i przedwczoraj kupiłem pierwszą mazdę, niestety od razu mam problem. Auto to diesel 2.0 105 KW z 2006 r. Problem polega na tym, że na 4, 5 i 6 biegu przy niskich obrotach czuje delikatne szarpanie, uczucie jest takie jak by silnik tracił moc. Opisywany objaw występuje tylko poniżej 3 tyś/obr. i tylko gdy trzymam przez dłuższy czas stałą prędkość. Problem nie występuje powyżej 3 tyś, nie występuje też przy przyspieszaniu a jego rozwiązaniem jest dodanie trochę gazu. Nie wiem czy może być to groźne i gdzie szukać przyczyny.
szarpanie podczas jazdy
1, 2
Michal85 napisał(a):Auto to diesel 2.0
proszę tą informację dodać do profilu
Proszę o zapoznanie się z zasadami obowiązującymi na forum:
1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...
tym razem łączę z istniejącym wątkiem – proszę się z nim zapoznać

Wczoraj Mazda była na serwisie u zaprzyjaźnionego mechanika, dostała nowy filtr paliwa, powietrza i olej, nie ma żadnych błędów w komputerze. Diagnoza przerywanie około 2000 tyś/Obr. początek problemu z wtryskiwaczami Z uwagi, że auto nie jeździło od maja 2014 r. dostała pełen bak świeżutkiego paliwa razem ze środkiem do czyszczenia wtryskiwaczy i mam trochę pojeździć.
Czy w moim przypadku, gdy okaże, że wtryskiwacze są do regeneracji faktycznie to jest taki kosmiczny koszt?
Czy w moim przypadku, gdy okaże, że wtryskiwacze są do regeneracji faktycznie to jest taki kosmiczny koszt?
- Od: 24 sty 2015, 20:08
- Auto: Mazda 6 2006 r.
Michal85 napisał(a):gdy okaże, że wtryskiwacze są do regeneracji faktycznie to jest taki kosmiczny koszt?
a poczyta sobie kolega trochę, wszystko jest już na forum

viewtopic.php?f=410&t=126755&hilit=regeneracja+wtryskiwaczy
viewtopic.php?f=410&t=161414&hilit=regeneracja+wtryskiwaczy
zastosowałem LIQUI MOLY DIESEL SPULUNG zgodnie z tą instrukcją:
https://www.youtube.com/watch?v=JdJKsIA_b9Y
byłem sceptycznie nastawiony ale pomogło, od kilu dni auto jeździ bez przerywanie a spalanie w Warszawie spadło z 7,5 do 6.5 l / 100km.
https://www.youtube.com/watch?v=JdJKsIA_b9Y
byłem sceptycznie nastawiony ale pomogło, od kilu dni auto jeździ bez przerywanie a spalanie w Warszawie spadło z 7,5 do 6.5 l / 100km.

- Od: 24 sty 2015, 20:08
- Auto: Mazda 6 2006 r.
1, 2