Ja osobiście jak to fanatyk samochodów Japońskich posiadam Orienta
Zegarki
Buczos, dobry zegarek musi kosztować i najlepiej jak będzie "swiss made" 
To, co łatwe, nie prowadzi do niczego.
GD – Generacja Doskonała
GD – Generacja Doskonała
- Od: 20 lut 2008, 21:59
- Auto: Mazda 626 GD 2.0i 90 km '92r + LPG
Ja ogólnie mówiąc uwielbiam zegarki ze skórzanym paskiem, w szczególności w kolorze brązowym!
Od jakiegoś czasu noszę ten zegarek TIMEX T2N932 z koniakową skórą

-
Axela!
- Od: 5 maja 2014, 22:14
- Auto: Mazda3 BK Z6 2004r, HB. Winning Blue 27B <-- Było.
Jest Mazda 3 BP SKYACTIV G 2019 HIKARI. https://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtop ... 2&t=212463
Szyna napisał(a):Buczos, dobry zegarek musi kosztować i najlepiej jak będzie "swiss made"
Święte słowa! Choć znam historię – co prawda nie z naszego pięknego kraju – a z nad Bosforu, gdzie to można było kupić w oficjalnym sklepie producenta zegarek, który "z wierzchu" był w 100% oryginalny, a wewnątrz miał chińskie bebechy! I to złoty – choć u nich akurat tego kruszcu wala się tu i tam co nie miara...
Bejsu napisał(a):Ja ogólnie mówiąc uwielbiam zegarki ze skórzanym paskiem, w szczególności w kolorze brązowym!Od jakiegoś czasu noszę ten zegarek TIMEX T2N932 z koniakową skórą
![]()
Piękny model! Co prawda nie jestem fanem pasków (tak, wiem – każdy miłośnik zegarków powie, że prawdziwy zegarek to tylko na skórzanym pasku, ale jakoś... no nie...) to ten jest bardzo w moim stylu

- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Bejsu – piękny zegarek
Lubie takie zestawienie kolorów tj. jasna tarcza, srebrna koperta i brązowy pasior
Chociaż z drugiej strony – za kwotę przeszło 400zł (za tyle wygooglałem Twojego Timexa) można kupić jakiegoś Orienta automat, bądź Seiko również automat/mechanik
Kwestia oczywiście gustu – dla mnie zegarki mechaniczne/automatyczne mają to coś 
Chociaż z drugiej strony – za kwotę przeszło 400zł (za tyle wygooglałem Twojego Timexa) można kupić jakiegoś Orienta automat, bądź Seiko również automat/mechanik
Klasyczny Orient 3star – mój szanowny Tato ma takiego, tylko z ciemnoszara tarcza
Byłby idealny dla mnie, gdyby tylko miał większy rozmiar koperty (lubię duże zegarki – koperta minimum 38-40mm).
Dobry kwarc też nie jest zły, ale jeśli miałbym wydać 400zł na kwarc to już wolę kupić albo podstawowego Orienta/Seiko albo zrobić to co ja zrobiłem – kupić mało znanego chińczyka wykonanego z porządnego kawałka stali
Dobry kwarc też nie jest zły, ale jeśli miałbym wydać 400zł na kwarc to już wolę kupić albo podstawowego Orienta/Seiko albo zrobić to co ja zrobiłem – kupić mało znanego chińczyka wykonanego z porządnego kawałka stali
Dobry Orient nie jest zły
A to mój czasomierz jakiego używam na co dzień, i raczej już się z nim nie rozstanę:
Orient z serii SK Crystal, 21 jewels, 50 m – oczywiście automat – czyli zegarek z "duszą"
Wyposażony w ruchomy pierścień na którym znajduje się podziałka tachometru i kompas – taki tam bajer, który wg. mnie dodaje uroku zegarkowi
Średnica: 43,5mm z koronką, grubość: 13mm, ciężki – taki jak lubię

Przyznam, że jego noszenie uzależnia, i to dosłownie – w końcu to automat, a po jego nabyciu i dłuższym chodzeniu, co raz bardziej korci mnie aby kupić kolejnego Orienta i może stworzyć małą kolekcję

A to mój czasomierz jakiego używam na co dzień, i raczej już się z nim nie rozstanę:
Orient z serii SK Crystal, 21 jewels, 50 m – oczywiście automat – czyli zegarek z "duszą"
Wyposażony w ruchomy pierścień na którym znajduje się podziałka tachometru i kompas – taki tam bajer, który wg. mnie dodaje uroku zegarkowi

Średnica: 43,5mm z koronką, grubość: 13mm, ciężki – taki jak lubię

Przyznam, że jego noszenie uzależnia, i to dosłownie – w końcu to automat, a po jego nabyciu i dłuższym chodzeniu, co raz bardziej korci mnie aby kupić kolejnego Orienta i może stworzyć małą kolekcję

Klasyk (zdjęcie zapożyczone)

Witam.
Ja rozglądam się powoli za zegarkiem. Chciałbym coś automatycznego, raczej spokojnego niż sportowego.
Przeglądajac allegro natrafiłem na coś takiego:
http://allegro.pl/breitling-chronometre ... 24613.html
Zegarek bardzo mi się podoba. Nie wiem jaką może osiągnąć cenę ostateczną i czy to w ogóle dobry wybór?
W temacie zegarków jestem totalnie zielony – liczę na waszą pomoc.
Ja rozglądam się powoli za zegarkiem. Chciałbym coś automatycznego, raczej spokojnego niż sportowego.
Przeglądajac allegro natrafiłem na coś takiego:

Zegarek bardzo mi się podoba. Nie wiem jaką może osiągnąć cenę ostateczną i czy to w ogóle dobry wybór?
W temacie zegarków jestem totalnie zielony – liczę na waszą pomoc.
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
W niebie Cię czeka niewyobrażalne, totalne i spektakularne, męczeństwo Twoje nie poszło na marne
W niebie Cię czeka religii sens taki, że masz być jak te pokraki bez myśli, Bóg Ojciec o wszystkim i tak za Ciebie pomyśli
Do nieba pójdziesz za czyny prawe, a nie za zabawę, religia daje niewolę, ale daje i strawę"
Kult – Park23
Hmmm.
Czyli albo cena osiągnie jakiś kosmos, albo to podróbka?
Czyli albo cena osiągnie jakiś kosmos, albo to podróbka?
"W niebie Cię czeka nagroda, wielka nagroda tylko grzeszyć się nie waż, bądź nam posłuszny to pójdziesz do nieba
Kult – Park23
Kult – Park23
Raczej to drugie 
Dopisano 29 sty 2015, 14:14:
Jaki masz budżet?
Ma być chrono?

Dopisano 29 sty 2015, 14:14:
Jaki masz budżet?
Ma być chrono?
Gościu mi odpisał – chce 550zł poza allegro – czyli to na pewno podróbka.
Co do budżetu – fajnie byłoby się zmieścić w tysiącu złotych.
Poszukuję zegarka Automatycznego o podobnym do tego Breitlinga wyglądzie. Zależałoby mi bardzo na wytrzymałości takiego zegarka – tak aby po miesiącu używania nie wyglądał jak psu z gardła wyciągnięty. Może szafirowe szkło? Tylko nie wiem, z jakim budżetem musiałbym się wtedy liczyć.
Co do budżetu – fajnie byłoby się zmieścić w tysiącu złotych.
Poszukuję zegarka Automatycznego o podobnym do tego Breitlinga wyglądzie. Zależałoby mi bardzo na wytrzymałości takiego zegarka – tak aby po miesiącu używania nie wyglądał jak psu z gardła wyciągnięty. Może szafirowe szkło? Tylko nie wiem, z jakim budżetem musiałbym się wtedy liczyć.
Kult – Park23
Kult – Park23
bajer0 napisał(a):Może szafirowe szkło?
Polecam
Czasem można trafić coś ciekawego w sklepach outletowych np. z porysowaną kopertą. Rysy i tak się pojawią, a zazwyczaj są i tak zupełnie niewidoczne. Ja ostatnio w niezłej cenie kupiłem Timex'a, który na boku miał widoczne w mocnym świetle ślady po mierzeniu – podobno klienci często zakładają dwa zegarki na raz dla porównania i stąd na boku pojawiają się "włosowate" ryski.
Nie wiem jak ile kosztują automaty, ale szafir da się kupić w tej cenie i nawet pojawia się już jakiś wybór.
Chrono z szafirem i nie bateria do 1000zł...
Alpha:

Cena:160 – 170 $
To nie automat, ale w tej cenie to ciężko automat znaleźć.
Więcej do zobaczenia: http://www.alpha-watch.com/sub2.php?lis ... =N&pages=1
Recenzja: http://jslanina.blogspot.com/2013/04/al ... g2902.html
Alpha:

Cena:160 – 170 $
To nie automat, ale w tej cenie to ciężko automat znaleźć.
Więcej do zobaczenia: http://www.alpha-watch.com/sub2.php?lis ... =N&pages=1
Recenzja: http://jslanina.blogspot.com/2013/04/al ... g2902.html
- Od: 3 paź 2014, 18:27
- Auto: Mazda 6 GY 2,0 MZR-CD
Była:
Mazda 626 GF FS '98 136KM + LPG
A ile miałbym dołożyć do jakiegoś sensownego automatu?
Kult – Park23
Kult – Park23
Ja tam znawcą zegarków również nie jestem, ale kiedyś wujek polecił mi rozejrzenie się za marką JVD. Nigdy wcześniej o niej nie słyszałem i nie pomyślałem nawet o zakupie tego. Jednak wyszło jak zawsze, posłuchałem się i nie żałuję. Mam już go 4 lata, śladów użytkowania praktycznie nie ma lub nie widać, podobają mi się zegarki z dużymi kopertami, i taki właśnie znalazłem wtedy. Szczerze, nie zamieniłbym go na inny w tym momencie.
-
makmarc
bajer0 – zależy czy musi to być to automat marki znanej (typu Orient, Seiko), czy zależy Ci raczej na tym, aby miał dobry mechanizm, a nie był sygnowany żadną ogólnie rozpoznawalną marką.
Jeśli to drugie to szukaj automatów chińskich – tak, wiem jak to brzmi. Sam posiada od pewnego czasu Nautec No Limit GMT (marka ma siedzibę w Niemczech, ale całość zegarka jest produkcji ChRL).
Mechanizm to Sea-Gull ST16 – automat ze stop sekundą i szybką zmianą daty, jednej z najbardziej udanych mechanizmów spod znaku mewy
Zegarek kosztował mnie niecałe 250pln.
Jeśli to drugie to szukaj automatów chińskich – tak, wiem jak to brzmi. Sam posiada od pewnego czasu Nautec No Limit GMT (marka ma siedzibę w Niemczech, ale całość zegarka jest produkcji ChRL).
Mechanizm to Sea-Gull ST16 – automat ze stop sekundą i szybką zmianą daty, jednej z najbardziej udanych mechanizmów spod znaku mewy
Zegarek kosztował mnie niecałe 250pln.